Netanyahu en Lieberman waarschuwen Hamas: ‘Grootschalige oorlog weldra onvermijdelijk’

Premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Avigdor Liberman waarschuwen zondag dat de oorlog met Hamas in Gaza steeds dichterbij komt. Sprekend aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering op zondag, zei Netanyahu dat “Hamas nog de boodschap moet begrijpen dat als het er niet in slaagt zijn agressie te stoppen, het op een andere manier zal worden gestopt en het zal pijnlijk, zeer pijnlijk zijn.”

Netanyahu’s opmerkingen kwamen na massale protesten op vrijdag, waarbij verschillende Palestijnen de grensomheining hebben geschonden en een IDF-positie hebben aangevallen. Vijf Palestijnen werden gedood tijdens het incident en twee meer werden gedood tijdens het gewelddadige protest langs de grensomheining. “We zijn heel dicht bij het nemen van de soort acties die zeer pijnlijke aanvallen zal omvatten. Als Hamas ooit bij zinnen komt, zal het daarmee stoppen,” voegde Netanyahu eraan toe.

Minister van Defensie Lieberman waarschuwde nog sterker dat de oorlog met Gaza “onvermijdelijk” was geworden. Liberman vertelde de Ynet-website in het Hebreeuws: “We hebben het moment bereikt – we moeten Hamas de grootste slag toedienen. We hebben alles in het werk gesteld en elke mogelijkheid uitgeput … Oorlog is onvermijdelijk.”

”Hamas heeft het geweld aan het veiligheidshekken veranderd in een strategisch wapen waarmee ze ons vermogen om te weerstaan ​​en af ​​te schrikken zullen uithollen,” vertelde hij aan Ynet. “We hebben het moment bereikt waarop we Hamas de zwaarste slag moeten uitdelen, maar … het kabinet zal dat moeten beslissen.”

De openbare veiligheidsminister Gilad Erdan heeft in een interview met Israel Radio zich ook gebogen over deze kwestie: “Hamas is verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt. Als ze de komende dagen niet bij zinnen komen en de rust niet terugkeert [aan de grens met Gaza], is de kans groot dat er een grote campagne wordt gevoerd.”

Bijna zeven maanden van aanhoudend geweld langs de grens met Gaza hebben dagelijkse brandstichtingen ervaren waarbij duizenden hectares land in het zuiden van Israël werden vernietigd en miljoenen shekels aan schade hebben veroorzaakt.

Gewelddadige wekelijkse massademonstraties langsheen het veiliheidshekken hebben ertoe geleid dat de Palestijnse autoriteiten bij verschillende gelegenheden de grensafsluiting hebben geschonden, Israëlische militaire posities hebben aangevallen en beveiligingsinfrastructuur hebben vernield. Ongeveer 200 Palestijnen zijn gedood, terwijl een Israëlische soldaat werd gedood door sluipschuttersvuur.

Mahmoud al-Zahar, de nr. 3 van de Hamastop,  was blijkbaar onaangedaan door de uitspraken van premier Binyamin Netanyahu en de bedreigingen van minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman om krachtig geweld tegen Hamas in Gaza te gebruiken.

“De vijand die de oorlogen tegen Gaza heeft gelanceerd, heeft niets bereikt. De vijand dreigt uit angst en kan zoveel dreigen als hij wil. Netanyahu zou de geschiedenis moeten lezen, Hamas is vandaag sterker dan ooit in het verleden,” vertelde Zahar aan het persbureau van Palestinian Arab Shehab.


Bronnen:

♦ naar een artikelLiberman threatens Hamas: ‘The most severe blow’” van 14 oktober 2018 en een artikel van Elad Benari “Hamas official: Netanyahu should read history” van 15 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ilanit Chernick/TPS “Netanyahu, Liberman Warn Full-Scale War With Hamas ‘Inevitable’” van 14 oktober 2018 op de site van United With Israel

5 gedachtes over “Netanyahu en Lieberman waarschuwen Hamas: ‘Grootschalige oorlog weldra onvermijdelijk’

 1. Als de organisatie niet drastisch wordt aangepakt is alles zo weer bij het oude. Er zal vast worden ingegrepen. Lukken de acties bij Gaza dan lukken die ook bij Jeruzalem.
  De vliegers zullen steeds geavanceerder worden. Het gepest bij de grens zal niet stoppen. Tunnels worden vlijtig gegraven.
  Natuurlijk zal er worden ingegrepen. De enige vraag is wanneer? De vervolgvraag is hoe verder.
  Beter zou zijn als Hamas aan interne druk zou bezwijken. Helaas is er een hele generatie met verziekte denkbeelden.

  Like

 2. Het is dan maar te hopen dat Israël er deze keer voor zorgt dat hamas volledig uitgeschakeld wordt, niet enkel voor Israël, maar ook voor de mensen in Gaza zelf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.