Grenspost Quneitra tussen Israël en Syrië gaat na vier jaar sluiting vandaag opnieuw open

De Verenigde Naties (VN), Israël en Syrië zijn overeengekomen om de grensovergang Quneitra (plaatje hierboven) tussen Israël en Syrië in de Golanhoogvlakte vandaag maandag 15 oktober te heropenen.

De grensovergang van Quneitra werd eind 2014 gesloten in gevolge de Syrische burgeroorlog en tevens het feit dat een legereenheid van ISIS (Islamitische Staat/Daesh) zich had ingegraven pal aan de grens met Israël aan de Golan.

Het nieuws van de heropening werd op zondagavond door de IDF bevestigd. De heropening is onderdeel van een voortdurende inspanning van de VN-vredesmachten in de VN Disengagement Observer Force (UNDOF) om hun mandaat uit te voeren, waaronder het handhaven van het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië.

Het mandaat van UNDOF is vastgelegd in een resolutie van de VN-Veiligheidsraad en in de terugtrekking van strijdkrachten uit 1974 tussen Israël en Syrië. In die tijd zou de grensovergang van Quneitra enkel gebruikt worden door VN-troepen die de intentie hebben om van Israël naar Syrië te trekken en weer terug te keren.

De heropening thans van de poort zal helpen bij de uitvoering van de 1974 Separation of Forces-overeenkomst tussen Israël en Syrië, die zich voornamelijk richt op de verklaring van een scheidingsgebied – een gedemilitariseerde zone tussen de twee landen. In de afgelopen maanden heeft de staat Israël samengewerkt met de Verenigde Staten en de VN om de grensovergang te heropenen. Israël staat achter de missie van UNDOF en streeft naar stabiliteit in de regio.

De Quneitra Crossing is een symbool van het onderdrukkende Syrische regime. De grenspost, die dient als de verbindende schakel tussen Israël en Syrië, werd eind 2014 gesloten. De IDF besloot de grenspost te sluiten nadat Syrische rebellen de oude Quneitra hadden veroverd en terroristen van de terreurgroep Global Jihad, behorend tot Al-Qaeda, de controle over het gebied overnamen.

Door de sluiting van de grenspost en de veiligheidsrealiteit in deze periode tussen 2015 en 2018 konden geen coöperatieve beveiligingsmaatregelen worden genomen in de Quneitra Crossing, met behoud van rust en stabiliteit in de ruimte. Omdat de gevechten in het Syrische Golan-hooggebergte en de nabijgelegen dorpen thans ten einde lopen, hebben de VN besloten de UNDOF-troepen terug te sturen naar Syrië.

“De Verenigde Staten verwelkomen de heropening van deze grensovergang, waardoor VN-vredeshandhavers hun inspanningen kunnen opvoeren om vijandelijkheden in de regio van de Golan Hoogtes te voorkomen,” zei de Amerikaanse ambassadeur aan de VN, Nikki Haley. “Wij zien uit naar zowel Israël als Syrië om VN-vredeshandhavers de toegang te bieden die ze nodig hebben, evenals garanties voor hun veiligheid.”

“We doen ook een beroep op Syrië om de nodige stappen te nemen, zodat UNDOF haar manschappen veilig en effectief kan inzetten en patrouilleren zonder interferentie. Hoewel dit een belangrijke stap is, moeten alle partijen zich houden aan het Akkoord van 1974 en andere militaire eenheden dan VN-vredestroepen buiten het gebied houden.”

De VN Disengagement Observer Force (UNDOF) trok zich terug in 2014 nadat aan Al-Qaeda gelinkte rebellen het gebied hadden doorkruist, maar keerden in augustus 2018 terug naar de regio en voerde zijn eerste patrouilles uit sinds ze waren vertrokken.

Eind augustus 2014 bombardeerden rebellen aan Syrische zijde, waaronder Al-Nusra-lid Al-Nusra Front, ontvoerden meer dan 40 Fijische UNDOF-soldaten en lieten ze twee weken later ongeschonden weer vrij. De jihadisten clashten ook met 75 Filipijnse leden van de troepenmacht, die uiteindelijk uit een naburige buitenpost vluchtten in een verontrustend teken van spillover uit de Syrische oorlog en werden teruggeroepen naar hun thuisland.

Plaatje hierboven: Golan Hoogtes 2014. Blauwhelmen van de VN (UNDOF) patrouilleren aan de grens tussen Syrië en Israël


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Crossing between Israel and Syria to reopen Monday” van 14 oktober 2018 en een artikelGolan Heights crossing to reopen Monday” van 13 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.