Hamas gaat door met grensgeweld tot Israël blokkade opheft; de Egyptische mag blijven

Plaatje hierboven: De blokkade van Gaza. Nee, niét die van Israël maar van Egypte en dat om dezelfde reden als Israël: terroristen buiten de deur houden. Maar niemand die maalt om die blokkade en waartegen Hamas nooit zal demonstreren. Egyptenaren zijn tenslotte geen Joden en als er geen Joden in betrokken zijn heeft het geen propagandawaarde in het Westen en in de rest van de wereld.

“De Palestijnse protesten langs de grens tussen de Gazastrook en Israël vinden niet plaats omdat Palestijnen brandstof of financiële steun willen, maar omdat ze een einde willen maken aan de blokkade van de enclave aan de kust,” zei Hamas-leider Ismail Haniyeh op zaterdag 13 oktober.

Haniyeh, die sprak tijdens de begrafenis van een van de zeven Palestijnen die werden gedood tijdens gevechten met IDF-soldaten langsheen de grens op vrijdag, zei dat de demonstraties, die afgelopen maart begonnen in de context van de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’, zullen doorgaan totdat de blokkade volledig is opgeheven.

“Onze marsen zijn niet omwille van zonne-energie of dollars,” voegde Haniyeh eraan toe. “Onze mensen hebben het recht om waardig te leven en de blokkade te beëindigen.” Hij doelde op de brandstof die vorige week aan de elektriciteitscentrale in de Gazastrook werd geleverd. Hamas, zei hij, waardeert inspanningen om de blokkade te beëindigen, maar zal “gedeeltelijke oplossingen” niet accepteren.

Palestijnse bronnen zeiden dat zeven Palestijnen werden gedood en dat meer dan 150 gewonden vielen tijdens de gewelddadige protesten van vrijdag langs de grens tussen de Gazastrook en Israël. Ook zaterdag zei Haniyeh in een toespraak op een conferentie over Jeruzalem in Turkije dat Hamas een wapenstilstand met Israël wilde in ruil voor het opheffen van de blokkade. Egypte, Qatar en de Verenigde Naties zijn betrokken bij de inspanningen om het bestand te bereiken, zei hij.

Echter, Haniyeh benadrukte dat Hamas geen ‘politieke prijs’ zal betalen voor een dergelijke deal. Hij benadrukte ook dat elke wapenstilstandsovereenkomst met Israël geen deel zal uitmaken van het tot nog toe aangekondigde vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump in het Midden-Oosten of zal resulteren in de scheiding van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Hamas vs Al Fatah
In Ramallah veroordeelde de PLO op zaterdag de “door Amerika gesteunde Israëlische agressie” tegen de Palestijnen in de Gazastrook opnieuw en beschuldigde de Israëlische soldaten van het openen van het vuur op ‘vreedzame demonstranten’. De PLO riep de internationale gemeenschap op “snel te handelen om een einde te maken aan de voortdurende Israëlische agressie tegen de Palestijnen, vooral de massamoorden die gepleegd worden tegen de vreedzame demonstranten in de Gazastrook.”

Mahmoud Habbash, een van de adviseurs van PA-president Mahmoud Abbas, beschuldigde Hamas op vrijdag als een ‘goedkoop instrument’ in de handen van de VS en Israël. Habbash, die sprak tijdens een vrijdaggebed preek in Ramallah, beweerde dat Hamas Israël en de Amerikaanse regering hielp bij de implementatie van Trumps ongeziene vredesplan, dat ook bekend staat als de ‘deal van de eeuw’. Hij zei dat Hamas’s grootste zorg nu was om brandstof en geld te ontvangen, “terwijl hij Jeruzalem en Palestina vergat en de noodzaak om de bezetting te beëindigen en een onafhankelijke Palestijnse staat op te richten.”

Habbash doelde op de levering van Qatari-gefinancierde brandstof aan de Gazastrook om de elektriciteitsvoorziening daar te vergroten. Vorige week zijn verschillende vrachtwagens met brandstof de Gazastrook binnengekomen via de grensovergang Kerem Shalom om de energiecentrale draaiende te houden. Het leiderschap van de PA heeft kritiek geuit op de levering van de brandstof aan de Gazastrook, en zegt dat elke hulp alleen via de in Ramallah gevestigde regering moet worden gekanaliseerd.

“Hamas handelt in het bloed van onze martelaren in ruil voor een paar miljoen dollar,” beschuldigde de top PA-adviseur. “Hamas probeert de Palestijnen uit elkaar te halen en te verzwakken.” Habbash beschuldigde Israël en Hamas van “samenzwering’ tegen de Gazastrook en de Palestijnse zaak. De twee partijen, beweerde hij, zijn afzonderlijk bezig met het implementeren van de zogenaamde deal van de eeuw die tot doel heeft de Palestijnse zaak te liquideren.

In een afzonderlijke ontwikkeling werden bronnen die in de buurt van Hamas kwamen op zaterdag geciteerd door te zeggen dat de beweging een plan heeft ontrafeld om drie van zijn senior leiders te vermoorden: Yahiya Sinwar, Khalil al-Haya en Mahmoud Zahar. De bronnen vertelden de Qatari online krant Al-Araby Al-Jadeed dat het beweerde schema was ontworpen om de eenheid van Hamas te vernietigen. De bron zei niet wie achter het beweerde moordplan zat. Ze beweerden echter dat de regeling deel uitmaakte van een ‘grote samenzwering’ gericht tegen Hamas.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas border protests will continue until blockade is lifted” van 13 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hamas Vows to Continue Violence Until Israel Lifts Blockade” van 13 oktober 2018 op de site van The Jewsih Press

Een gedachte over “Hamas gaat door met grensgeweld tot Israël blokkade opheft; de Egyptische mag blijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.