EU roept Israël op tot terughoudendheid na het meest recente geweld in Gaza

De Europese Unie (EU) riep zondag de Joodse staat op tot ‘terughoudendheid’ langsheen de grens met Gaza, na weer een nieuwe dag van geweld door Palestijnse Arabieren in het gebied. Woordvoerster voor het departement buitenlandse zaken van de EU (EEAS), de Sloveense Maja Kocijancic, zei:

“In Gaza hebben vrijdag weer duizenden Palestijnen, soms gewelddadig, in de buurt van het hekken gedemonstreerd. Ten minste zes werden gedood en honderden gewonden toen Israëlische hen neerschoten met scherp, toen sommigen een poging deden om Israël binnen te komen. We roepen iedereen opnieuw op om uiterst terughoudend te handelen om verder verlies van mensenlevens te voorkomen. We verwachten dat Israël het principe van noodzaak en proportionaliteit in het gebruik van geweld respecteert. En we verwachten dat Hamas en andere extremistische groepen in Gaza de demonstraties niet voor andere doeleinden zullen uitbuiten en ervoor zorgen dat ze strikt niet-gewelddadig blijven.”

Op vrijdag, als onderdeel van de Hamas-georganiseerd ‘Mars van de Terugkeer’ -rellen, plaatsten terroristen een explosief aan het veiligheidshekken en veroorzaakten een gat in het hek waardoor ongeveer 20 terroristen het Israëlische grondgebied binnenliepen. De terroristen werden onmiddellijk geïdentificeerd door Israëlische troepen die het vuur op hen openden. De meeste terroristen keerden terug naar Gaza. Een aantal terroristen benaderde een militaire post en de soldaten schoten naar hen en elimineerden ze.

Kocijancic leverde ook commentaar op het incident in de buurt van Shechem (Nabloes), waarin een Palestijnse Arabische vrouw werd gedood in wat volgens Palestijnse Arabieren een ‘kolonistenterroristenaanval’ zou zijn waarbij Joden naar verluidt stenen naar haar auto gooiden.

“In de bezette Westelijke Jordaanoever op zaterdag werd een Palestijnse vrouw gedood door stenen te gooien. Drie Israëlische burgers werden de laatste dagen en weken ook gedood. Al deze incidenten moeten worden onderzocht en daders moeten voor het gerecht worden gebracht”,  zei de woordvoerster van de EU.

“’De cyclus van geweld leidt alleen maar tot meer geweld en berooft hele generaties van het legitieme streven om in vrede te leven en vrij om hun eigen toekomst op te bouwen. Alleen een politieke oplossing kan een einde maken aan het geweld. In dit verband waardeert de Europese Unie de inspanningen van de speciale coördinator van de Verenigde Naties, die nauw met alle partijen en de internationale gemeenschap heeft samengewerkt om een ​​politiek proces in Gaza weer op gang te brengen, ten zeerste en steunt zij deze volledig,” voegde ze eraan toe. een blijk van steun voor VN-gezant Nickolay Mladenov, nadat de Palestijnse Autoriteit had verklaard dat het niet langer met hem wil samenwerken.

“De EU biedt al hulp aan Hamas de bevolking in de Strook en is bereid om bij te dragen aan dit proces met alle diplomatieke, technische en financiële middelen waarover zij beschikt”, besloot Kocijancic haar anti-Israël betoog


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “EU calls for restraint following latest Gaza violence” van 15 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelUN envoy ‘no longer acceptable’ to Palestinian Authority” van 11 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “EU roept Israël op tot terughoudendheid na het meest recente geweld in Gaza

  1. Zijn ze er weer met hun zever? Het resultaat van de Europese terughoudendheid zien we al lang in de Europese steden waar de toestand stilaan onhoudbaar wordt. Ze zouden zich beter wat meer met hun eigen bemoeien, dat lijkt al moeilijk genoeg, voor ze Israël de les spellen.

    Like

Reacties zijn gesloten.