IDF vernietigt aanvalstunnel van Hamas die honderden meters reikte op Israël’s grondgebied

Plaatje hierboven: Het interieur van een Hamas-aanvalstunnel die het Israëlische grondgebied binnendrong en werd verwoest door het Israëlische leger op 11 oktober 2018 [beeldbron: IDF]

De Israel Defense Forces vernietigden donderdag een tunnel die ongeveer 200 meter het Israëlische grondgebied binnendrong vanuit de Gazastrook, waarvan het leger zei dat deze door de Hamas-terreurgroep was gegraven met behulp van technieken die bedoeld waren om het moeilijker te maken door de detectiesystemen van Israël.

De tunnel ontsprong ​​in het gebied van Khan Younis in het zuiden van Gaza en was “onderdeel van en verbonden met een militair tunnelnetwerk”, aldus IDF-woordvoerder Luitenant-kolonel Jonathan Conricus. Het leger zei dat dit de 15de tunnel was die door Israël werd vernietigd sinds oktober 2017 (zie kaartje onderaan).

In de afgelopen twee jaar heeft het Israëlische leger verschillende technologische en intelligentie middelen gebruikt om deze ondergrondse tunnels te vinden, waarmee Israël vreest dat Hamas en andere terreurgroepen binnen Israël aanslagen kunnen plegen.

Het ministerie van Defensie bouwt ook een nieuwe boven- en ondergrondse barrière rondom de Gazastrook om deze tunnels te bestrijden. Het project zal vermoedelijk volgend jaar worden afgerond. Conricus ging niet in op de technieken die Hamas gebruikte bij de constructie van de tunnel om detectie door de IDF te vermijden.

“Deze specifieke tunnel, zoals deze is gebouwd, geeft aan dat Hamas onze inspanningen in de tunnels probeert aan te vechten. Ze veranderen de manier waarop ze graven om het voor ons moeilijker te maken om ze op te sporen,” zei Conricus. “Maar we hebben verschillende technologische ontwikkelingen die ons in staat stellen om die kloof te overbruggen”, zei hij.

Volgens Conricus was de tunnel die donderdag werd verwoest niet “onmiddellijk grenzend aan een Israëlische gemeenschap”, maar werd hij toch als een bedreiging voor Israël beschouwd. Hij zei dat het leger deze tunnel al enkele maanden in het vizier hield voordat het besluit werd genomen om deze donderdagochtend te vernietigen.

De woordvoerder zei dat de tunnel een ‘complexe’ was met ‘meerdere vertakkingen’. “Deze tunnel had elektriciteit, evenals communicatiehardware en leek van hoge kwaliteit te zijn,” zei hij.

De IDF beschuldigde Hamas ervan te investeren in zijn netwerk van aanvals- en verdedigingsgunnels “ten koste van de welvaart van de bewoners van de Gazastrook, wat [Hamas’s] misbruik van de bevolking van Gaza bewijst voor terroristische doeleinden.” Het leger zei dat het schatte dat de tunnel “3 miljoen dollars vertegenwoordigde aan cement, elektrische apparatuur en arbeidsuren.”

Met het materiaal dat voor deze tunnel werd gebruikt hadden er verschillende scholen en tientallen huizen kunnen gebouwd worden voor de noodlijdende Gazaanse bevolking, maar dat is nooit een prioriteit geweest voor Hamas. 

Minister van Defensie Avigdor Liberman zwoer dat Israël de dreiging van Hamas-tunnels zou blijven bestrijden. “De terreurtunnel die we vanmorgen hebben vernietigd, is een nieuwe tunnel die Hamas in de volgende oorlog niet zal hebben. Elke dag komen we dichter bij het vernietigen van het wapen van de tunnels,” zei hij.

Plaatje hierboven: Een kaart met de geschatte locaties van 15 tunnels vernietigd door Israël sinds oktober 2017 [beeldbron: Israel Defense Forces]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “IDF demolishes Gaza attack tunnel that penetrated 200 meters into Israel” van 11 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israel Destroys Hamas Attack Tunnel Infiltrating from Gaza” van 11 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelTerror tunnel extending into Israel neutralized” van 11 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.