Hooggerechtshof zet licht op groen voor woningbouw in Amichai (voorheen Amona) in Samaria

Plaatje hierboven: Amona, Samaria, 7 juni 2017. Voorlopige stacaravans in afwachting van de nieuwbouw [beeldbron: Haaretz]

Inwoners van de voormalige – afgebroken – Samaria-joodse gemeenschap van Amona mogen eindelijk weer opgelucht ademhalen. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft op woensdag in een definitieve uitspraak besloten dat ontwikkeling en constructie in hun nieuwe gemeenschap, Amichai (‘Mijn volk leeft’) kan worden voortgezet.

Het vonnis werd uitgesproken voor alle openstaande zaken die werden aangespannen tegen de nieuwe regeling door de uiterst linkse Israêlische NGO Peace Now en andere verwante organisaties. Stopwerkorders op bouw en ontwikkeling waren bijna onmiddellijk uitgegeven na de komst van de caravans naar de winderige heuveltop waar de voormalige inwoners van Amona hun nieuwe gemeenschap willen vestigen.

Op woensdag echter, oordeelde de Hoge Raad in het voordeel van de inwoners van Amona en verklaarde dat alle stopopdrachten opgeheven zijn en bouwen toegestaan ​​is. “Het is een geweldige dag voor ons vandaag,” zei Elad Ziv, een van de inwoners van Amona die aanwezig was in de rechtszaal. “Het is een goede zaak voor ons en ik hoop dat we nu op de goeie weg zullen zijn.”

Plaatje hierboven: Amichai, 21 februari 2018. Nieuwe caravillas (stacaravans) werden vandaag opgesteld in de nieuwe Joodse gemeenschap Amichai gebouwd voor de inwoners van Amona in de provincie Binyamin (Samaria) in afwachting van nieuwbouw, nadat zij op 1 februari 2017 door de Israëlische politie en soldaten met geweld uit hun huizen werden verdreven. Amichai werd opgericht op een heuvel in het oostelijke deel van het gebied in en rondom Shilo, tussen Shvut Rachel en Adei Ad in Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever).


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Supreme Court Rules Okay to Build in Amichai” van 10 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.