Zeldzame 500.000 jaar oude pre-Joodse site ontdekt in Jaljulia, Centraal Israël

Archeologen die een oude rivierbedding in Israël uitgraven, hebben een grote prehistorische vindplaats blootgelegd waar een half miljoen jaar geleden de vroege mens een schat aan uitgebreide vuursteenwerktuigen creëerde die suggereren dat hun cognitieve vermogens veel dichter bij de onze lagen dan eerder werd gedacht [beeldbron: J-Post].

Honderden duizenden artefacten werden ontdekt ​​sinds archeologen vorig jaar voor het eerst op de site stuitten terwijl ze een gebied bestudeerden waar een nieuwe wijk gepland staat in de nabijgelegen Arabisch-Israëlische stad Jaljulia, volgens de Israel Antiquities Authority (IAA) en de Universiteit van Tel Aviv die meewerken aan de opgravingen.

Honderdduizenden vuurstenen gereedschappen uit het lagere paleolithische tijdperk werden ontdekt in een gebied van bijna 2,5 hectare, een zeldzame vondst die een van de weinige in zijn soort is in de Levant-regio. Volgens Ron Barkai, hoofd van de afdeling archeologie van TAU, leveren deze vuursteenwerktuigen ons belangrijke informatie over de levensstijl van de prehistorische mens. “De instrumenten die hier werden gevonden, kunnen worden toegeschreven aan Homo Erectus, de voorvader van alle menselijke wezens die vandaag leven.”

Reconstructie op basis van de Kabwe schedel van een Homo Heidelbergensis (Homo Erectus) die 700.000 tot 300.000 jaar geleden leefde in Jaljulia, Israël, en de directe voorloper is van de huidige Homo Sapiens die ca. 300.000 jaar geleden opdook in onze kontreien [beeldbron: Wiki]

In een periode waarin de meeste mensen leefden als jagers-verzamelaar, legde Barkai uit dat deze vondst suggereert dat vroege mensen ook een geografisch geheugen hadden, waardoor ze vanuit een bepaalde locatie terug konden komen naar een specifieke locatie zoals deze op seizoensbasis.

De meeste gevonden gereedschappen zijn handbijlen, amandelvormige instrumenten die veel technisch vernuft en technologische creativiteit vereisten van de mensen die ze maakten. Een verrassend groot aantal van deze handbijlen is opmerkelijk goed bewaard gebleven en ze bieden moderne archeologen een uniek venster op het leven van onze voorouders.

Zoals Barkai het samenvatte: “Ons collectief menselijk verleden ligt begraven onder de grond en we hebben een eenmalige kans om 500.000 jaar terug in de tijd te reizen en de prehistorische mensen te leren kennen die hier vóór ons leefden, tussen Jaljulya en Route 6.”

Plaatje hierboven: Handbijlen gevonden op de prehistorische site in Jaljulia: deze waren veel gemakkelijker te maken dan de meer complexe Levallois-gereedschappen [beeldbron: Ariel David/Haaretz]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tamar Ben-Ozer “Rare 500,000-year-old archeological site uncovered in central Israel – The site gives new insight into the lives of our hunter-gatherer ancestors” van 7 januari 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Ariel David “Huge Prehistoric ‘Picnic Spot’ From Half a Million Years Ago Found in Israel – Trove of advanced flint tools unearthed in central Israel indicates hominids developed modern thought patterns well before they physically evolved into modern humans” van 8 januari 2018 op de site van Haaretz

5 gedachtes over “Zeldzame 500.000 jaar oude pre-Joodse site ontdekt in Jaljulia, Centraal Israël

 1. De kans dat je inderdaad nog botten vindt is inderdaad minimaal. Ik herinner me nog best toen ik mijn hond had begraven in mijn tuin. Toen ik diezelfde plek 4 of 5 jaar later terug omwoelde om er aardappelen op te planten, vond ik van die hond geen spoor meer terug, zelfs de schedel niet.

  Zeker met botten die honderdduizenden jaar of meer oud zijn, zijn het meestal geen botten meer maar fossielen. Dwz het bot werd vervangen door steen zoals bv. de skeletten van dinosaurussen. Die zijn compleet versteend èn hoogst zeldzaam te vinden behalve in bepaalde steen- of kleilagen in bepaalde gebieden van de wereld.

  Kortom: naarmate de ouderdom hoe kleiner de kans dat je nog wat terugvindt. Als je al de gevonden fossielen van mensachtigen of aapachtigen bij elkaar neemt van meer dan 100.000 jaar oud, kan je daar hooguit enkele kartonnen dozen mee vullen. En … dat zal ook met ons zo gebeuren, tenzij we ons laten cremeren, dan zijn onze resten meteen foetsie. 😉

  Like

 2. Klopt wat u schrijft !!! maar het grote raadsel is altijd datering en chronologie bij opgravingen ! ;; 100.000 werktuigen in een klein gebied ? half miljoen jaar oud ??
  klinkt een beetje raar !; was dit een industriegebied van homo erectus??
  zoals willy hierboven schrijft ‘iedere meter een graf” bij het begin van deze jaartelling waren er minder dan een half miljard mensen op deze planeet ! de meeste vergaan in openlucht of losse aarde , vind men nooit meer wat van terug!

  er ligt nog erg veel geschiedenis onder onze voeten ; rustig doorgaan met graven!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik maak een onderscheid tussen de internationale kalender die ons zegt dat we in het jaar 2018 leven, naast de vele tientallen verschillende kalenders en jaartallen gebaseerd op een of andere religie.

  zie: https://en.wikipedia.org/wiki/New_Year

  Ook de Joodse Israëlische archeologen maken dat onderscheid wetenschap/religie. In het andere geval zou er anders niks ouder kunnen zijn dan 5769 jaar volgens de Joodse kalender (die overigens op de maanstanden is gebaseerd).

  Ten andere de ouderdom van iets of iemand kan je meten net zoals je de temperatuur, hoeveelheid neerslag, radioactiviteit enz. kan meten. Ook daar zijn we op een bepaald moment in de geschiedenis overeengekomen om het decimaal stelsel te gebruiken (op enkele uitzonderingen na).

  Like

 4. Volgens de evolutieleer is de aarde zo oud, maar het Bijbelse verhaal gaat maar een goed 1O.OOO jaar terug , oudere aarde zou betekenen dat men elke meter een graf zou zijn om de mensen te begraven en dat gegeven vindt men niet !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.