Qatar levert 450.000 liters brandstof aan Gaza’s enige electriciteitscentrale

Door Qatari aangekochte brandstof arriveerde op de enige elektriciteitscentrale van de Gazastrook na dinsdag door Israël te zijn gegaan om de leefomstandigheden in de door Hamas gecontroleerde enclave te verlichten, aldus een woordvoerder van de terreurgroep.

De levering kan maanden van verslechterende omstandigheden onder de heerschappij van Hamas in de enclave langs de kust helpen verlichten, zolang als de politieke impasse tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas blijft voortduren. De overdracht van brandstof door Qatar werd ontvangen op kritiek van ambtenaren van de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, wiens rivaliserende administratie er niet bij betrokken was.

Een bron bij de Kerem Shalom grenspost in het zuiden van Gaza – de enige goederenverbinding tussen de Gazastrook en Israël – zei dat zes vrachtwagens met 450.000 liter brandstof dinsdag doorkruisten. AFP-journalisten zagen minstens één vrachtwagen aankomen bij de elektriciteitscentrale in Gaza-stad. “De Qatari-brandstof voor de elektriciteitscentrale van de Gazastrook is tegenwoordig gericht op het gedeeltelijk verbeteren van de elektriciteit (toevoer) in Gaza”, zei Hamas-woordvoerder Hazem Qassem tegen het persagentschap AFP.

Al maandenlang ontvangen inwoners van de strook gemiddeld vier uur elektriciteit per dag. Onder een door de VN bemiddelde deal, betaalt Qatar voor de brandstof die vervolgens wordt afgeleverd door Israël met toezicht van de Verenigde Naties, zei een diplomatieke bron. In een verklaring van dinsdag dreigde Azzam al-Ahmad, een hoge functionaris in de buurt van Abbas, met vergeldingsmaatregelen als de brandstofleveringen doorgingen.

Hamas greep de controle over Gaza van de Palestijnse Autoriteit van Abbas in een gewelddadige staatsgreep in 2007. Meerdere verzoeningspogingen gericht op het herstel van de Palestijnse macht in Gaza zijn mislukt. Qassem zei dat de leveringen werden gefaciliteerd “door de Verenigde Naties vanwege het vacuüm dat de PA achterliet.” Abbas zegt dat het sluiten van deals met Hamas neerkomt op het erkennen van hun controle over Gaza in plaats van de PA.

De Israëlische premier Binyamin Netanyahu zei dinsdag dat Abbas de ellende in Gaza verergert en daarmee de agressie van zijn inwoners jegens Israël voedt. “Abu Mazen [Abbas] wurgt hen economisch en ze halen uit naar Israël”, vertelde hij een persconferentie in zijn kantoor in Jeruzalem, verwijzend naar Abbas met zijn Arabische nom de guerre.

Netanyahu verwees niet specifiek naar de olielevering, maar sprak van “pogingen om een ​​praktische oplossing te bereiken, zodat hij deze wurging zal stoppen.” Hij zei dat als de spanning van Gaza het kookpunt bereikte en de aanvallen op het naburige zuiden van Israël opliepen “de prijs zij zullen betalen zeer groot zijn. Ik ben niet van plan om onnodige oorlogen te lanceren,” zei hij. “Maar als er geen alternatief is, voer je oorlog met al je kracht.”

Jason Greenblatt, de speciale vertegenwoordiger van de VS voor internationale onderhandelingen, bedankte dinsdag voor hulp bij de inspanningen om door Qatar ingekochte brandstof naar de enige elektriciteitscentrale van Gaza te brengen: “De VS waarderen de inspanningen van de VN, Egypte, Qatar en Israël om de humanitaire situatie in Gaza te verlichten en inspanningen om het doel van een duurzaam staakt-het-vuren te bereiken. De VS bedanken Qatar voor zijn bijdrage aan het leveren van extra elektriciteit aan Gaza voor de komende periode,” tweette hij.


Bronnen:

♦ naar een artikelQatar fueling Gaza power plant” van 9 oktober 2018 en een artikel van Elad Benari “Greenblatt welcomes transfer of fuel to Gaza” van 10 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelQatari-funded fuel enters Gaza” van 9 oktober 2018 op de site van het Palestijnse persagentschap Maan News Agency

Een gedachte over “Qatar levert 450.000 liters brandstof aan Gaza’s enige electriciteitscentrale

Reacties zijn gesloten.