VS diplomate Nikki Haley, Israël’s beste bondgenoot in de VN, neemt ontslag; Israël in shock

Om een voorlopig nog onbekende reden heeft Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur aan de Verenigde Naties, gisteren haar ontslag gegeven aan de Trumpregering, dat intussen werd aanvaard door president Donald Trump. Zij zal haar termijn uitdoen tot aan het einde van dit jaar.

Voor Israël kwam het ontslag van Nikki Haley als een donderslag bij heldere hemel. Bondgenoten van Israël zijn dungezaaid op het internationale toneel en de verbale kwaliteiten en persoonlijke inzet voor de zaak van Israël door Haley zullen maar moeilijk geëvenaard worden door om het even welke opvolg(st)er.

Premier Netanyahu bedankte dinsdagavond Haley voor haar niet-aflatende steun van de staat Israël, waaraan zij zich  gedurende de hele tijd dat ze in functie was heeft aan gehouden: “Ik dank ambassadeur Nikki Haley voor het leiden van een compromisloze strijd tegen de hypocrisie bij de VN en namens de waarheid en gerechtigheid van ons land. Veel succes!’

De Israëlische ambassadeur aan de VN, Danny Danon, die rechtstreeks met Haley in de zalen van het wereldorganisatie dient, heeft ook een verklaring uitgegeven waarin hij haar bedankte voor haar dienst en haar steun aan Israël:

“Bedankt, Nikki Haley! Bedankt dat u zonder angst achter de waarheid staat. Bedankt dat u de waarden vertegenwoordigt die Israël en de Verenigde Staten gemeen hebben. Dank u voor uw steun aan de staat Israël, die heeft bijgedragen aan een verandering in de status van Israël in de VN. Bedankt voor uw hechte vriendschap en gemeenschappelijke paden. Waar u ook bent, u blijft een echte vriend van de staat Israël.”

Het enige land dat opgelucht ademhaalde op het vertrek van Halay was voorspelbaar Iran. De Iraanse missie aan de Verenigde Naties  noemde haar gisteren als een van de meest vocale tegenstanders van de islamitische republiek in de Trump-regering. “We weten niet wie ze was of waar ze mee bezig was, maar ze was een serieus probleem bij de VN met haar ongeïnformeerde uitspraken en ze veroorzaakte de isolatie van de VS,” juichte Alireza Miryousefi, de perssecretaris van de missie, op zijn Twitter account.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu: ‘Thank You Nikki Haley for Your Uncompromising Struggle Against UN Hypocrisy’” van 9 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelIn shock move, Nikki Haley resigns as US ambassador to UN” en een artikelIran cheers Haley’s resignation from UN: ‘There is no new sheriff in town’” van 9 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelUS Ambassador Nikki Haley resigns, a ‘true friend of Israel’” van 9 oktober 2018 op de site van World Israel News

2 gedachtes over “VS diplomate Nikki Haley, Israël’s beste bondgenoot in de VN, neemt ontslag; Israël in shock

  1. Niets is voor eeuwig en niemand is onvervangbaar.

    De ‘opgeluchte’ Iraanse afgevaardigde zou dan ook beter zijn adem nog een beetje inhouden want hij weet nog niet wie er in haar plaats komt. Misschien zal hij wel terugverlangen naar Nikki Haley omdat haar opvolger een mengeling is van Bolton & Pompeo!

    Like

  2. ik heb vernomen dat ze in 2O2O wil opkomen voor presidente van de VS , als ik een Amerikaanse burger was ze kreeg mijn stem !!

    Like

Reacties zijn gesloten.