Israëlische Arabier krijgt 3,5 jaar cel voor overdragen van fondsen aan Hamas

De familieclan Jabarin uit het arabische dorp Umm al-Fahm, in de Triangel in noordelijk Israël (lees verder onderaan), is blijkbaar vaste klant bij het Israëlisch gevangeniswezen. Nog maar pas op zondag 7 oktober 2018 werd Mahmoud Jabarin na 30 jaar hechtenis weer op vrije voeten gesteld of een andere Jabarin verdwijnt alweer achter de tralies.

Een Israëlisch-Arabische burger uit de noordelijke stad Umm al-Fahm werd door de rechtbank van Jeruzalem tot 3,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol in het overboeken van geld naar Hamas. Dara’am Jabarin pleitte in het kader van een pleidooi schuldig aan contact met een buitenlandse agent, hulp aan een terroristische organisatie, verboden gebruik van eigendom voor terroristische doeleinden en verbieden van onroerendgoedtransacties.

Volgens de aanklacht had Jabarin voortdurend contact met Hamas-functionarissen in Turkije, die hij regelmatig zou bezoeken tijdens zakenreizen. Terwijl hij in Turkije was, zou Jabarin contanten ontvangen die hij mee zou nemen naar Hamas-contacten in Israël om de salarissen van terroristen te betalen. De hoeveelheid geld die Jabarin op vier verschillende momenten overmaakte, varieerde van 50.000 tot 100.000 euro per reis, en in totaal maakte Jabarin 300.000 euro over, totdat hij eind januari 2018 werd gearresteerd.

Tijdens zijn ondervraging gaf Jabarin toe aan ondervragers dat hij werd gerecruteerd door een terrroist van Hamas, Zaher Jabarin (weer een andere Jabarin …), die één van de 1.027 terroristen was die in 2011 vervroegd werd vrijgelaten in ruil voor één enkele Israëlische soldaat in het kader van de Gilad Shalit-deal.

Zaher is verantwoordelijk voor het budget van Hamas en bevordert terroristische operaties in Judea en Samaria op instructie van Salah Aruri, die de plaatsvervangend voorzitter is van de organisatie en hoofd van zijn operaties in Judea en Samaria. Bij een latere huiszoeking van diens woning werd € 91.000 ontdekt die moesten overgedragen worden aan de terreurcellen in Judea en Samaria.

De Triangel
De Triangel, vroeger de Kleine Driehoek genoemd, waar zo’n kwart miljoen van Israël’s arabische bevolking leeft, is een concentratie van Israëlische Arabische steden en dorpen grenzend aan de Groene Lijn, nabij Samaria. De Triangel is verder verdeeld in de Noordelijke Triangel (rond Kafr Qara, Ar’ara, Baqa al-Gharbiyye en Umm al-Fahm) en de Zuidelijke Triangel (rond Qalansawe, Tayibe, Kafr Qasim, Tira, Kafr Bara en Jaljulia).

De Triangel is een bolwerk van de Islamitische Beweging in Israël en Raed Salah, de huidige leider van de noordelijke factie van de beweging is een voormalige burgemeester van Umm al-Fahm. Verschillende Israëlische politici hebben gesuggereerd dat de Triangel moet worden overgedragen aan een toekomstige Palestijnse staat in ruil voor het behoud van de controle over nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

In een enquête van 2000 uitgevoerd door Kul al-Arab onder 1.000 inwoners van Umm al-Fahm, was 83 procent van de ondervraagden het niet eens met het idee om hun stad over te plaatsen naar de Palestijnse jurisdictie. Het idee is een belangrijk onderdeel van het Lieberman Plan, naar voren gebracht door Yisrael Beiteinu-leider Avigdor Lieberman, maar wordt grotendeels tegengewerkt door Israëlische Arabieren.

Umm al-Fahm, 11 september 2015. Israëlische Arabieren zwaaien met islamitische vlaggen tijdens een meeting die werd georganiseerd door de Islamitische Beweging van Israël [beeldbron: AFP/Ahamd Ghrabli]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tzvi Lev “Israeli-Arab gets 3.5 years for transferring funds to Hamas – Umm al-Fahm resident convicted for bringing hundreds of thousands of Euros to Hamas terror group in order to finance attacks” van 8 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Jonathan Cook “Netanyahu alarms Palestinians with talk of land swap” van 5 augustus 2017 op de site van Middle East Eye

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Liberman defends his population transfer plan – FM denounces as hypocrites critics of his proposal to relinquish Israeli-Arab towns, residents to future Palestinian state” van 8 januari 2014 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.