Parlementslid Lapid’s vredesplan: ‘Israël moet controle behouden. Ik vertrouw de Palestijnen niet’

Parlementslid Yair Lapid, voorzitter van de Yesh Atidpartij (10 op 120 zetels in de Knesset), nam maandagavond deel aan een conferentie die werd georganiseerd door het Institute for National Security Studies (INSS) in Tel Aviv. Tijdens de conferentie presenteerde de INSS haar Israel-Palestinian Authority (PA) vredesplan, dat Lapid besprak in zijn opmerkingen.

Belangrijkste principes van het INSS vredesplan:
♦ Veranker Israëls politieke, veiligheids- en territoriale belangen in Judea en Samaria;
♦ Sluit een sterk beveiligingscomponent in;
♦ Versterken van de internationale en regionale status en legitimiteit van Israël;
♦ Versterk de Palestijnse infrastructuur, bestuur en economie;
♦ Neem een ​​differentieel bouwbeleid aan in Judea en Samaria;
♦ Jeruzalem en Gaza maken geen deel uit van het plan.

Yair Lapid besprak ook zijn eigen vredesplan en de nodige actiemethoden voor de Palestijnse kwestie. Hij maakte duidelijk dat hij de voorkeur geeft aan afscheiding van de Palestijnen, onder duidelijke omstandigheden die de veiligheid van Israël verzekeren.

“De veiligheid van Israël zal in eigen handen blijven. Ik vertrouw de Palestijnen niet en daarom zal Israël de volledige militaire capaciteit hebben op alle gebieden van de toekomstige Palestijnse staat. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de burgers van Israël zullen van de IDF zijn en alléén de IDF, geen buitenlandse strijdkrachten, zeker niet de Palestijnen. Degenen die ervoor zullen zorgen dat een Hamas-staat niet aan de andere kant van de muur wordt gevestigd, zullen van de IDF en alléén de IDF zijn,” verklaarde Lapid.

Terwijl hij zijn schets voor een diplomatieke oplossing besprak, zei Lapid dat het een tijdelijke regeling zou zijn met een Palestijnse staat die Jeruzalem of het ‘recht op terugkeer’ niet zou omvatten en die zou voldoen aan de Israëlische veiligheidsbehoeften.

In deze onderhandelingen, indien ik ze zou leiden, zal Israël de twee belangrijkste kernproblemen – Jeruzalem en het recht op terugkeer – niet opgeven. Het gaat ook niet het vermogen opgeven om te opereren in het hele gebied ten westen van de rivier de Jordaan. Dit is het minimum dat elke verantwoordelijke Israëlische leider moet eisen. In het licht van dergelijke eerste vereisten, verdient het de voorkeur dat we een maximum aan activa hebben, niet dat we zoals nu het geval ze is voor niks doorgeven aan de Palestijnen,” zei hij.

Hij besprak ook de kwestie van Jeruzalem en verklaarde zijn resolute positie door te zeggen: “Ik ben tegen elke actie die de verdeling van Jeruzalem betekent. Dit is in de allereerste plaats ideologisch – naar mijn mening kan een mens zijn fundamentele ethos niet opgeven. Het debat over de verdeling van Jeruzalem stuurt een boodschap van zwakte en gebrek aan toewijding aan onze identiteit. Dit is het Jeruzalem van koning David. Het is het centrum van het Joodse bestaan. Daarom wonen we hier en niet in Manhattan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hezki Baruch “‘I don’t trust the Palestinians’ – Yesh Atid chairman presents the diplomatic principles of his party” van 9 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Parlementslid Lapid’s vredesplan: ‘Israël moet controle behouden. Ik vertrouw de Palestijnen niet’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.