Burgemeester Nir Barkat: Er zijn geen ‘vluchtelingen’ in (Oost-)Jeruzalem

Plaatje hierboven: Burgmeester van Jeruzalem Nir Barkat wil het UNRWA-kantoor in Israël’s hoofdstad opdoeken

De uitgaande burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, drong er zondag bij de internationale gemeenschap op aan om zijn voorstel te overwegen om de lokale operaties van UNRWA, het VN-agentschap voor ‘Palestijnse vluchtelingen’, te beëindigen. Barkat, die vorige maand een plan onthulde om UNRWA uit de Israëlische hoofdstad te verwijderen, zei in een interview met The Associated Press dat er ‘niet zoiets’ is als een vluchteling in de stad.

Barkat vertelde het persbureau dat hij geïnspireerd was om zijn voorstel te doen nadat de VS vorige maand $ 300 miljoen aan financiering aan het bureau hadden stopgezet. Barkat beschuldigde UNRWA scholen van het gebruik van studieboeken die anti-Israël aansporingen bevorderen, en zei dat Israël veel betere onderwijs- en gezondheidszorgdiensten kan bieden aan Palestijnen die afhankelijk zijn van het agentschap. De Amerikaanse bezuinigingen zullen die gaten alleen maar vergroten, zei hij.

“Ik beschouw al mijn inwoners als inwoners. Er is niet zoiets als inwoners die in de stad Jeruzalem wonen en die worden gedefinieerd als vluchtelingen,” legde hij uit aan AP. “We zullen hen net als alle andere inwoners in de stad behandelen en de beste diensten verlenen die we kunnen.”

Barkat moedigde de VN en anderen aan om zijn voorstel met ‘een open geest’ te beschouwen. Hij zei dat hij tijdens zijn ambt grote vooruitgang heeft geboekt in de richting van verbetering van het onderwijs en andere diensten in Oost-Jeruzalem, waarbij de UNRWA-crisis een andere ‘kans’ is om Palestijnse Arabieren te dienen.

De burgemeester van Jeruzalem beschuldigde de Palestijnse Arabieren en de UNRWA van het dwingen van ‘vluchtelingen’ om onder slechte omstandigheden te lijden en veranderde hen in ‘een onderhandelingsmunt in een toekomstige potentiële deal’. Barkat’s plan zou UNRWA uit Oost-Jeruzalem verwijderen en de diensten die het biedt vervangen door diensten van het gemeentebestuur.

In zijn aankondiging van het plan vorige maand zei Barkat dat het “een einde zou maken aan de leugen van het ‘Palestijnse vluchtelingenprobleem’ en de pogingen om een ​​valse soevereiniteit te creëren binnen een soevereiniteit.”

Barkat zei dat onder zijn plan alle UNRWA-scholen in Oost-Jeruzalem aan het einde van het lopende schooljaar gesloten zullen zijn. Gezondheidscentra zullen eveneens worden gesloten. De gemeente zal ook lobbyen bij de Israëlische politieke leiders en hen aansporen om hun “gezag uit te oefenen om UNRWA (hoofdkwartier) te verwijderen van het soevereine grondgebied van Israël” in Jeruzalem.

Op vrijdag uitte de UNRWA haar bezorgdheid over het plan van Barkat en zei dat het ‘vastbesloten was om zijn diensten in Oost-Jeruzalem te blijven uitvoeren’. UNRWA, opgericht in 1949, levert hulp aan meer dan drie miljoen van de vijf miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Syrië en gebieden die zijn toegewezen aan de Palestijnse Autoriteit.

Het is echter ook berucht vanwege zijn anti-Israëlische activiteiten. Tijdens de terrorismebestrijding Operation Protective Edge 2014 werden Hamas-raketten ontdekt in een schoolgebouw van UNRWA. In een meer recent incident sprak de directeur van de UNRWA-operaties in Gaza zijn steun uit voor de anti-Israël-marsen langsheen de grens tussen Israël en Gaza en beloofde dat de medische centra van de organisatie zorg zullen bieden aan ‘Palestijnse vluchtelingen’ die mogelijk letsel oplopen tijdens hen.


Plaatje hierboven: Jeruzalem 8 mei 2018. Burgemeester Nir Barkat wijst de weg naar de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Barkat: There’s no such thing as a ‘refugee’ in Jerusalem – Jerusalem’s outgoing mayor urges international community to consider his proposal to end the local operations of UNRWA” van 8 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.