Palestijnse terrorist proeft van de vrijheid na 30 jaar opsluiting in een Israëlische cel

Plaatje hierboven: Umm al-Fahm nabij Jenin, zondag 7 oktober 2018. Mahmoud Jabarin wordt feestelijk onthaald door honderden Palestijnen [beeldbron: Maan News]

De Israëlische autoriteiten hebben gisteren zondag een 55-jarige Palestijnse gevangene vrijgelaten, na het uitzitten van een gevangenisstraf van 30 jaar in Israëlische gevangenissen. Mahmoud Jabarin, thans 55 jaar oud, was een van de 28 Palestijnse gevangenen die waren gevangengezet door de Israëlische autoriteiten voorafgaand aan de ondertekening van de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in 1993.

Op 7 maart 1988 kaapte de toen 25-jaar oude Jabarin, samen met twee kompanen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO),  in Ar’ara BaNegev (voorheen Aroer) een civele bus die werknemers vervoerde naar het Negev Nucleair Onderzoekscentrum waar Israël’s kernreactor staat op 13 kilometers van Dimona.

Jabarin werd na zes maanden administratieve detentie in een Israëlische cel, op 8 oktober 1988 aanvankelijk veroordeeld tot levenslange opsluiting maar in beroep zette Israël’s Hooggerechtshof de straf om in 30 jaar opsluiting. Na het volledig uitzitten van zijn straf kwam Jabarin op zondag weer op vrije voeten.

Meer details wat zich toen heeft afgespeeld wil de IDF hierover niet kwijt, het gaat tenslotte om staatsgeheimen, maar de buskaping gebeurde temidden van de heisa die was ontstaan na de onthulling door een Israëliër van Israël’s vermeende nucleair arsenaal in de westerse pers.

Ene Mordechai Vanunu(°1954), een labiele fantast, werd eind 1986 door de Mossad opgepakt, veroordeeld en opgesloten wegens schending van de wet op fabrieksgeheimen. Mordechai had foto’s had genomen en vrijgegeven van de binnenkant van de kerncentrale in Dimona, waar hij een tijdje als technicus had gewerkt. Zijn loslippigheid en een interview met The Sunday Times kwamen hem uiteindelijk duur te staan.

Kerncentrale van Dimona in de Negev


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian tastes freedom after 30 years of imprisonment” van 7 oktober 2018 op de site van het Palestijnse persagentschap Maan News Agency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.