Sinwar’s verborgen boodschap: Tijd winnen zodat Hamas zich kan voorbereiden op oorlog

Op vrijdag 6 oktober 2018 verscheen in Yedioth Ahronoth (Ynet News) en in de Italiaanse krant La Repubblica een interview met Yahya Sinwar (plaatje hierboven), die sinds februari 2017 de leider is van Hamas, dat wel eens de geschiedenis kan ingaan als het interview aan de vooravond van een nieuwe oorlog met Israël.

Het interview deed nogal wat stof opwaaien in de Israëlische pers en ver daarbuiten maar brengt eigenlijk niks nieuws dan een nauwelijks verdoezelde boodschap van nog meer conflict, geweld en zinloos bloedvergieten.

Hoewel het Israëlische leger het interview waarschijnlijk zal afwijzen, is dit een strategische waarschuwing. Boven de hoofden van het Israëlische leiderschap, dat hem negeert en hem aan de kant duwt, stuurt Sinwar een boodschap tussen de regels door naar het Israëlische publiek: “Ik kan de toenemende chaos in de Gazastrook niet accepteren. Als de patstelling in de onderhandelingen voortduurt, kunnen noch ik noch de Hamas-beweging de publieke opinie thuis overleven. En dus laat u mij geen andere optie, behalve misschien oorlog. Als u Gaza niet verhindert om honger te lijden, zal ik ervoor zorgen dat u ook lijdt.”

Minister van Defensie Avigdor Lieberman zei onlangs in een interview met Yedioth Ahronoth dat op basis van de informatie op zijn bureau, als er vandaag verkiezingen in Gaza zouden plaatsvinden, Hamas zou verliezen. Als dat klopt, heeft Hamas de mening van Lieberman niet nodig om de ernst van zijn politieke situatie te zien.

De Hamas-beweging, die vorig jaar zijn 30ste jaar van oprichting vierde, bevindt zich momenteel op het laagste punt in zijn bestaan. Ondanks het feit dat het wordt geleid door een in Gaza geboren man, die charismatisch en populair is, met een indrukwekkende en onberispelijke staat van dienstbaarheid tegen Israël, bereikte de Strook onder zijn leiderschap het laagste punt inzake levenskwaliteit en levensstandaard. Dit is een echte catastrofe. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Hamas niks bereikt op het gebied van de ‘Muqawama‘ – aka het gewapende verzet.

Sinwar en zijn bende gangsters beseffen heel goed dat alle problemen – de persoonlijke, het sociale en het economische – nog erger zullen worden in komende de winter. Geen gas, geen elektriciteit, huizen branden af als egvolg van branden die worden veroorzaakt door verwarming en koken, ziektes die zich verspreiden, mensen die bevriezen tot de dood. Zowel in het interview als in het interne discours in Gaza nemen Sinwar en Hamas geen enkele verantwoordelijkheid voor de situatie.

Iedereen legt de schuld bij Israël, bij de Europeanen en de PA. Iedereen treft schuld behalve Hamas. Het is echter voor Hamas duidelijk dat zonder een verbetering van de kwaliteit van het leven in Gaza, het publiek er dra genoeg van zal hebben. Wanneer Sinwar het heeft over een historische kans om een ​​akkoord te maken (tot een hudna of ‘kalmte’), is het voor hem een ​​historische kans om aan de macht te blijven. Het vasthouden aan de macht is het allerhoogste doel, dat voor Hamas een soort van pragmatisme rechtvaardigt als het gaat om het omgaan met Israël.

Twee gedode IDF soldaten en enkele burgers, gegijzeld door Hamas sinds 2014, hopend op een monsterdeal zoals in oktober 2011 toen soldaat korporaal Gilad Shalit werd ingeruild voor 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars waaronder ook – na meer dan 22 jaar opsluiting in een Israëlische cel – Hamasleider Yahya Sinwar himselves!

De laatste keer dat Yahya Sinwar een interview gaf aan een Israëlische media-outlet was in 2006, lang voordat hij de leider van Hamas werd, toen hij nog steeds een gevangene in de Israëlische gevangenis was. Als het gaat om de langetermijnstrategie van Hamas, is zijn positie zelfs geen beetje veranderd. In 2006 legde hij uit dat “hij als moslim geen Joden kan accepteren die op islamitische heilige bodem wonen“, maar Israël is een gevestigd feit.

De pragmatische kant van Sinwar vertelt hem: in de huidige omstandigheden kan ik Israël niet vernietigen. Als hij in 2006 sprak over hoe Israël 200 atoombommen heeft, spreekt hij vandaag in termen van katapulten tegenover een luchtmacht. Daarom biedt hij in de huidige fase – die niet beperkt is in de tijd – een tijdelijke wapenstilstand, een hudna.

Niet kalmte in ruil voor kalmte, zoals de Israëlische regering voorstelt, maar kalmte van zijn kant in ruil voor de verbetering van de levensstandaard in Gaza. En niet alleen een humanitaire verbetering, maar een grootschalige inspanning die massale investeringen in infrastructuur omvat die zouden leiden tot welvaart in de Strook. Een soort hoop voor de inwoners van Gaza.

Dit zijn niet alleen de cynische ideeën van een politicus die zijn functie wil behouden. Het motto van Sinwar als de leider van Hamas is: Gaza eerst. En wanneer hij het heeft over de nood van de jeugd in Gaza, is het echt. Daarom is hij bereid om in zijn ontharde retoriek Israël als vaststaand feit te accepteren voor een onbepaalde periode. Wat hem betreft, kan de oplossing bij de volgende generatie komen.

Tot die tijd is hij niet bereid om de militaire opbouw en de wapens van de organisatie op te geven – omdat hij weet dat niemand zelfs maar naar hem zou kijken als hij geen wapens meer zou hebben om ermee te dreigen. Hij zegt niet wanneer, als het al zou zijn, hij zou instemmen om de strategische aspecten met Israël te bespreken, en of Hamas zijn wapens zou intrekken op het moment dat er een permanente oplossing op tafel ligt die niet aanvaardbaar is voor de beweging. De missie is nu om Gaza te redden, niets anders doet ertoe.

Overigens, tijdens de Hamas-parlementaire vergadering die plaatsvond op de dag dat Abbas sprak bij de VN, hadden Ismail Haniyeh en Khaled Mashaal het over de ‘verrader’ die de Oslo-akkoorden heeft ondertekend. Ze noemden hem niet bij naam, maar ze bedoelden Yasser Arafat. Terwijl ze bezig waren, verklaarden ze het regime van Abbas onwettig, omdat zijn termijn eindigde in 2009 en sindsdien heeft hij geen autoriteit meer om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen. Dit betekent dat ze zowel de akkoorden als het Palestijnse leiderschap verwerpen.

Nu komt Sinwar en vertelt het Israëlische publiek: Geef me een paar goede jaren om te reorganiseren, Gaza te herbouwen, laat het bloeien – en ik zal me in die tijd stil houden. Ik ga geen vredesovereenkomsten met u ondertekenen en ik zal ervoor zorgen dat geen enkele Palestijn ook dat doet. We zullen een gemakkelijke relatie hebben, tot op een dag dat ik u eruit zal schoppen. Tenzij we door de volgende generatie aan elkaar gewend raken, zullen we misschien een andere oplossing voor u bedenken.

Sinwar creëert het gevoel dat deze tijdelijke situatie vele jaren kan duren, zonder dat Israël Hamas hoeft te erkennen en zonder dat Hamas Israël hoeft te erkennen. Dit was overigens al 21 jaar geleden door Hamas-oprichter Ahmed Yassin voorgesteld en Israël zou het niet accepteren omdat het niet bereid was om naast een tikkende tijdbom te leven die op een dag zou besluiten af te gaan. Bovendien zou Hamas een obstakel vormen voor elke mogelijke regeling met de Palestijnen in de toekomst.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alex Fishman “Sinwar’s hidden message: Calm for Gaza rehabilitation or war” van 6 oktober 2018 en een artikel van Francesca Borri “Sinwar: ‘It’s time for a change, end the siege’” van 5 oktober 2018 en een artikel van Yoaz Hendel “Sinwar’s lying gun” van 4 oktober 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronot)

2 gedachtes over “Sinwar’s verborgen boodschap: Tijd winnen zodat Hamas zich kan voorbereiden op oorlog

  1. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
    Levensgevaarlijk beest. Als die geldkraan eens helemaal kon worden dichtgedraaid en de exorbitante bezittingen van die lui kon worden geconfisqueerd of vernietigd, dan zou hij wel een move moeten maken, waardoor Israël het eliminatie proces als represaille kan beginnen. Zowel de VN als de EU zijn verlengstukken van de Nazis; vergeet ik nog Rome. Daar heeft Israël niets positiefs van te verwachten.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik denk dat dezelfde situatie zich in Europa voordoet met de moslims, wij leven niet met hen samen maar naast elkaar in relatieve kalmte en als ze sterk genoeg zijn gooien ze ons eruit.

    Like

Reacties zijn gesloten.