Geheimen van een verloren stad uit het oude Israël komen aan het licht

Plaatje hierboven: Zeven grote duiventillen werden gevonden in Khirbet Beit Lei (Beit Lehi-Beit Loya) [beeldbron: Asaf Peretz]

Een verdwenen dorp, eeuwenlang begraven onder het zand van de tijd, begint op te duiken in de met grotten bezaaide laaglanden ten zuidwesten van Jeruzalem. Naar typische oud-nieuwe Israëlische gewoonte combineert het werk van het onthullen van Beit Lehi-Beit Loya nauwgezette handarbeid met de allernieuwste technologie. Projectleiders plaatsen hun fascinerende ontdekkingen nu voor het publiek online in 3D, verlevendigd door virtual reality.

Voor het eerst bewoond door Joden op het einde van 6de eeuw v.Chr, vervolgens verlaten en herbouwd door opeenvolgende bevolkingsgroepen van heidenen, Joden, Christenen en Moslims tot aan de 13de of 14de eeuw na Chr., werden de overblijfselen van Beit Lehi-Beit Loya voor het eerst ontdekt in 1899 door R.A.S. Macalister namens het Palestine Exploration Fund.

De site bleef onontgonnen tot in de jaren 1980, toen de Hebreeuwse universiteitsarcheoloog Yoram Tsafrir financiering kreeg van donoren in Utah en de overblijfselen van een Byzantijnse kerk blootlegde met intacte mozaïekvloeren. Maar het werk van Tsafrir verschoof toen naar de enorme Romeinse ruïnes in Beit She’an en het was pas in 2005 dat zijn voormalige student Oren Gutfeld, nu directeur van het Salvage Excavation Program aan het Hebreeuwse Universiteit voor Archeologie, verder ging met het verkennen van Beit Lehi-Beit Loya .

Zijn werk wordt gesponsord door de in Utah gevestigde Beit Lehi Foundation en wordt elk voorjaar bijgestaan ​​door faculteit en studenten van de Utah Valley University onder leiding van professoren Darin Taylor en Michael Harper. ‘Beit Lehi’ betekent ‘huis van het kaakbeen’ en kan verwijzen naar de bijbelse site waarop Samson duizend Filistijnen met het kaakbeen van een ezel doodde.

De [Mormoonse] Kerk van de Heiligen der Laatste Dagen, gevestigd in Utah, gelooft dat dit het huis was van een in het Boek van Mormon genoemde profeet uit het ijzertijdperk genaamd Lehi. (De Israëlische naam voor de site, ‘Beit Loya’, verwijst naar een soort ornament.)

Gutfeld zegt dat tot nu toe minder dan 20 procent van het grote dorp is opgegraven, omdat de toegang al heel lang is beperkt tot weekends, vakanties en andere keren dat het militaire schietterrein in het gebied niet actief is. Er zijn echter al belangrijke vondsten in de lagen ontdekt van opeenvolgende nederzettingen die bijna een periode van 2.600 jaar overspannen. Ondergrondse LiDAR-scans (lichtdetectie en -bereik) en 360-gradencamera’s hebben tot veel onthullingen geleid.

“We ontdekten een van de vroegste moskeeën ooit gevonden in Israël, uit de negende eeuw na Chr.,” vertelt Gutfeld aan ISRAEL21c. “We hebben zeven duiventillen ontdekt, waarvan twee met meer dan 1.100 niches; acht oliepersen, een ondergrondse stal, een watersysteem, steengroeven, een Hellenistisch oud huis met een uitkijktoren en drie rituele baden.” De baden zijn versierd met graffiti van de zevenarmige menora die dagelijks in de Joodse tempel werd aangestoken tot aan de vernietiging door de Romeinen in 70 CE.

Zelfs vóór de eerste opgravingen van Tsafrir was het duidelijk dat deze regio rijk was aan antieke schatten. Het nabijgelegen Beit Guvrin-Maresha National Park is gevuld met door de mens uitgehakte grotten die bewijzen dat het van belang is als districtshoofdstad voor veel van de jaren tussen de IJzertijd en de Byzantijnse periode.

In 1961 identificeerden Hebreeuwse universitaire geleerden zeven zesde-eeuwse BCE Hebreeuwse inscripties in twee oude grafgrotten in dit gebied, nadat ze per ongeluk werden onthuld door wegwerkers. Een van hen is de oudste inscriptie die tot nu toe is ontdekt en die Jeruzalem en de vierletterige bijbelse naam van God noemt. Deze relieken zijn ondergebracht in het Israel Museum. Sindsdien heeft het team van Gutfeld meer dan 50 inscripties op de hele site ontdekt in het oude Hebreeuws, Grieks en Arabisch.

An introduction to Beit Lehi by Oren Gutfeld.
Visit http://beitlehi.org/


Bronnen:

♦ ingekort, naar een artikel van Abigail Klein Leichman “Secrets of a lost village of ancient Israel come to light – Technology such as LiDAR and a drone-mounted 4K camera have led to significant finds among layers of settlement spanning about 2,600 years” van 2 oktober 2018 op de site van Israel21C

Een gedachte over “Geheimen van een verloren stad uit het oude Israël komen aan het licht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.