Hamas: Israël wil ons helpen maar Abbas in Ramallah blokkeert olieleveringen aan Gaza

Wat in de westerse reguliere media straal wordt genegeerd en compleet doodgezwegen, dit ten koste van de Palestijnen in de Gazastrook van wie de leefomstandigheden elke dag verergeren, is de economische en financiële boycot die de Palestijnse Autoriteit in Ramallah al maanden oplegt aan zijn broedervolk in de Strook.

Beterschap zit er voorlopig niet aan te komen. In gesprekken tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit, heeft Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit op donderdag Hamas een ultimatum gegeven: “Geef de PA de volledige controle over de Gazastrook tegen het einde van de maand, of onderga de gevolgen,” volgens een verklaring van topfunctionaris van de PA tegenover Kan News.

Een hoge Hamas-functionaris onthulde op zaterdag dat Israël heeft ingestemd met het helpen oplossen van de elektriciteitscrisis in de Gazastrook, maar de Palestijnse Autoriteit belemmerde de inspanningen om de situatie daar te verbeteren. Essam Aldalis, plaatsvervangend hoofd van de ‘Politieke Afdeling van Hamas’, zei dat Qatar heeft betaald voor de dieselbrandstof die nodig is om elektriciteitscentrales in de Gazastrook draaiende te houden. Hij zei dat het geld naar het kantoor van de Verenigde Naties voor projectdiensten was gestuurd.

“Israël ging akkoord met het pompen van de brandstof naar de centrale in de Gazastrook,” zei Aladils op Twitter. “De Palestijnse Autoriteit bedreigde de werknemers van het transportbedrijf en de werknemers van het elektriciteitsbedrijf dat ze verantwoordelijk zouden worden gehouden als ze de brandstof zouden ontvangen en de energiecentrale langer dan vier uur zouden gebruiken.” De Hamas-functionaris richtte zich tot de bewoners van de enclave aan de kust vroeg retorisch: “Dus wie belegert u, het volk van Gaza?”

Premier Benjamin Netanyahu, op een persconferentie donderdag nav. het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Israël, riep de wereld op om de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, te vertellen dat hij moet stoppen met Gaza te ‘verstikken’, iets dat “tot zeer moeilijke gevolgen zou kunnen leiden.”

Netanyahu zei dat over het afgelopen jaar Abbas “de situatie in Gaza heeft bemoeilijkt door de stroom geld van de Palestijnse Autoriteit naar Gaza stil te leggen. Als gevolg hiervan wordt daar de druk op Hamas verhoogd en als gevolg van die druk, valt Hamas van tijd tot tijd Israël aan met een relatief lage intensiteit.” Netanyahu zei dat Abbas’ in alle pogingen van de VN om de toestand in Gaza te verlichten heeft ingegrepen en vandaag kan ik zeggen dat zelfs de donorlanden hem hiervoor terecht voor veroordelen.”

Volgens het Bureau van de Verenigde Naties voor Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) heeft de Gazastrook het afgelopen decennium geleden onder een chronisch elektriciteitstekort. “De situatie is sinds april 2017 verder verslechterd in het kader van geschillen tussen de de facto autoriteiten in de Gazastrook en de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever,” zei OCHA. “Het aanhoudende stroomtekort heeft een ernstige impact gehad op de beschikbaarheid van essentiële diensten, met name gezondheids-, water- en sanitaire voorzieningen, en ondermijnde de fragiele economie van Gaza, met name de productie- en landbouwsector.”

Volgens een bericht in Haaretz vorige week heeft Qatar ingestemd met de financiering van de aankoop van brandstof voor de elektriciteitscentrale van de Gazastrook. De regeling, die werd bereikt tijdens de recente conferentie in New York van landen die doneren aan de Palestijnen, zou in de komende dagen moeten plaatsvinden en zou een aanzienlijke toename van de stroomtoevoer naar de Palestijnen in de Gazastrook mogelijk maken, vertelt het bericht.

Israël, zo voegde het verslag eraan toe, hoopt dat deze ontwikkeling het risico van een militaire confrontatie met Hamas zal verkleinen. Palestijnen in de Gazastrook hebben momenteel ongeveer vijf uur elektriciteit per dag. Vorig jaar legde Abbas een aantal economische en financiële sancties op aan de Gazastrook als onderdeel van zijn poging om Hamas te dwingen de controle over de enclave aan de kust los te laten.

De enige electriciteitscentrale nabij Gaza Stad. Deze centrale, operationeel sinds 2002, levert normaal ca. 43 procent van de benodigde energie. Vandaag is er dagelijks nood aan 280 megawatt waarvan 120 MW van Israël komt, 17 MW uit Egypte en de overige 143 MW door de centrale zelves. Echter, door slecht onderhoud, gebrek aan wisselstukken, onregelmatige dieselleveringen enz. wordt de gemiddelde capaciteit beperkt tot 60 à 70 MW dagelijks. Vandaar dat er in Gaza een permanent tekort heerst van minstens 73 MW dagelijks of bijna 26 procent van de benodigde electriciteit.  [beeldbron: i24]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas: Israel ready to help, but PA blocking fuel to Gaza power plant” van 6 oktober 2018 en een artikel van Hadas Labrisch “Abbas’s ultimatum to Hamas: ‘Four weeks to hand over Gaza’” van 5 oktober 2018 en een artikel van Anna Ahronheim “IDF, Hamas one miscalculation away from another Gaza war” van 4 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Qatar Funding Fuel to Gaza Via Israel, Skipping Past Palestinian Authority” van 6 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

4 gedachtes over “Hamas: Israël wil ons helpen maar Abbas in Ramallah blokkeert olieleveringen aan Gaza

 1. Sorry, maar dat kan nu juist niet. Israël wil leveren, kan leveren, maar mag dat niet. Het internationale betalingsverkeer zit tegenwoordig aardig ingewikkeld in elkaar. Misschien is er cash. Anders vinden partijen elkaar wel. Dat kan natuurlijk gewoon tussen een neutrale tussenpartij.
  Nadat zo’n betaling gerealiseerd is, is fraude altijd mogelijk. Deze zelf hoeft niet weggemoffeld te worden.
  Dat er veel corruptie is en dat de jonge mensen gebruikt worden om naar de hekken te klimmen ben ik met je eens.

  Like

 2. Je ziet wel dat er een heel “spel” gespeeld wordt met heel wat partijen die af en toe een zet doen. Af en toe worden er wat spelers vooruit geschoven. Dat daarbij vrijwel wekelijks doden vallen is bijzaak. Derden, zoals de PLO van Abbas, worden onder druk of voor een voldongen feit gesteld. Terughoudendheid is soms een beter middel om resultaat te behalen.

  Like

 3. Laat de Gazanen lekker hun problemen zèlf oplossen.
  Als het werkelijk serieus zou zijn, dan vragen ze de hun donoren
  het geld direct naar Israel over te boeken en die leveren gewoon
  direct de benodigde diesel aan Gaza.
  Probleem opgelost.
  Maar gezien de verstikkende corruptie bij de ” palestijnen ” zullen
  de Gazanen dit nooit verzoeken, want dan valt er niets te verdienen
  voor hun corrupte leiders.
  Ergo? Lekker zielig doen, stuur hun jonge mensen naar de grens
  met Israel en over het prikkeldraad klimmen. Stelletje dwazen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.