Arabieren in Jeruzalem zijn snelst groeiende bevolkingsgroep in bijna het hele Midden-Oosten

Afgaande op wat de Verenigde Naties ons vertellen, zou men kunnen vrezen dat de Palestijnse Arabieren ‘etnisch gezuiverd‘ worden in Jeruzalem als gevolg van de Israëlische ‘bezetting’. Maar dat blijkt een zoveelste kwaadwillige fabel te zijn. Hier zijn enkele feiten (statistieken vanaf 2011 zoals samengesteld door het Jerusalem Institute for Israel Studies).

De Arabische bevolking in Jeruzalem is niet alleen gegroeid, ze is sneller gegroeid dan de Joodse bevolking in Jeruzalem, sneller dan de Arabieren rondom Israël en zelfs sneller dan de Arabieren in de ons omringende landen.

♦ De jaarlijkse groei in 2011 van Arabieren in Jeruzalem was 3,2%, hoger dan die van Joden die slechts met 2,1% groeide;

♦ Arabieren zijn nu goed voor 36% van de bevolking van Jeruzalem, tegen 26% toen de stad in 1967 herenigd werd:

♦ Van 1967 tot 2011, namen de Arabieren met 5,7 keer toe, terwijl de Joden pas met 3,4 keer groeide;

♦ De Arabieren van Jeruzalem zijn nu goed voor 18% van de Arabieren in Israël;

♦ Het sterftecijfer van de Arabieren in Jeruzalem (2,7 per 1000) is lager dan dat van de Joden (5,2 per 1000);

♦ Jeruzalem leidt het land in het aantal geboorten, en de Arabische geboorten zijn verantwoordelijk voor hetzelfde percentage (36%) als in de stad. Joden hadden 27,8 geboorten per 1000 en Arabieren hadden 27,9 geboorten per 1000. Beide percentages zijn extreem hoog en zijn meestal te vinden in Afrika, niet in ontwikkelde landen;

♦ Arabische studenten vormen 38% van het schoolsysteem in Jeruzalem, meer dan de Arabische bevolking met 36%.

Het armoedecijfer onder de moslim-Arabieren is ook vergelijkbaar met ultra-orthodoxe Haredi-Joden. Elke gemeenschap heeft de neiging om veel grotere gezinnen te hebben dan de rest van de bevolking (Arabieren hebben 5,7 personen per huishouden en de Joden hebben 3,4, maar liggen veel hoger in de Haredi-gemeenschap). Dit leidt over het algemeen tot veel slechtere leefomstandigheden voor beide groepen dan de rest van de stad.

Ongeveer 23% van de stad beschouwt zichzelf als Haredi en 36% Arabier. Deze twee groepen verklaren waarom 51% van alle inwoners van Jeruzalem wordt geacht te leven in de laagste sociaal-economische categorie. Alle buurten met een Arabische meerderheid en 24% van de Joodse buurten (in feite de Haredi) zijn de laagste in termen van socio-economie.

Religieuze Haredi-Joden hadden een 20% lagere participatiegraad (44%) in het personeelsbestand dan andere Joden (65%). Religieuze Arabieren hadden een nog slechtere arbeidsdeelname (13%) vergeleken met minder religieuze Arabieren (59%), die meer vergelijkbaar is met seculiere Joden.

In het algemeen is de Arabische gemeenschap in Jeruzalem religieuzer dan de Joodse gemeenschap. Ongeveer 51% van de Joden beschouwt zichzelf als Haredi (30%) of Observant. Dit is vergeleken 75% van de Arabische bevolking die zichzelf als zeer religieus beschouwt. Beide cijfers liggen veel hoger dan in andere steden in Israël.

Naarmate de meer religieuze meer kinderen hebben en arm zijn, leven ze in meer overvolle leefomstandigheden. Het gemiddelde Joodse huishouden in Jeruzalem heeft 1.0 personen per kamer, terwijl het gemiddelde hoger ligt op 1,9 Arabieren per kamer in Arabische huishoudens. Vanwege deze armoede en overvolle leefomstandigheden profiteren veel Arabieren van de diensten van UNRWA: in 2011 had het vluchtelingenkamp van Shuafat de grootste winst (+690 mensen), terwijl de wijk Shuafat buiten de UNRWA-faciliteit met 360 mensen daalde.

Kortom, in tegenstelling tot de VN-rapporten en Jeruzalemse ‘experts’ zoals de linkse radicale Danny Seidemann die de New York Times verkiest te citeren in artikelen zoalsEvictions in Walled Old City Stir Up a ‘Hornet’s Nest’, kunnen Arabieren in Jeruzalem het Israëlisch burgerschap aanvragen op elk moment en ze doen dat ook veel. Maar net zomin als dat voor de Haredi-Joden in Jeruzalem het geval is, garandeert het Israëlisch burgerschap niets om uit de armoede te raken.

Of ze nu arm of rijk zijn, feit is dat de Arabieren in Jeruzalem de snelstgroeiende groep zijn van om het eve welke hoofdstad in het Midden-Oosten:

Video: De verbijsterende Palestijnse bevolkingsexplosie


Bronnen:

♦ ingekort, naar een artikelArabs in Jerusalem – Fastest Growing Group in Jerusalem and Most of the Middle East” van 22 januari 2016 op de site van FirstOneThrough

2 gedachtes over “Arabieren in Jeruzalem zijn snelst groeiende bevolkingsgroep in bijna het hele Midden-Oosten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.