Meute van zo’n 20.000 Gazaanse relschoppers terroriseerden Israël afgelopen vrijdag

Gaza, vrijdag namiddag 5 oktober 2018. Een woeste meute van ongeveer 20.000 Gazanen verbrandden op vrijdag autobanden, gooiden explosieven en granaten naar de IDF en trachten doorheen het veiligheidshekken te breken of erover te klauteren dat Gaza scheidt van Israël. Het door Hamas georchestreerde wekelijkse spektakel stopt voorlopig nog niet [beeldbron: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters].

De woordvoerder van de Israëlische Strijdkrachten zei dat een tiental gewapende terroristen erin slaagden doorheen het veiligheidshekken te breken en even later werden gestopt door IDF-soldaten.

Pallywood, het door Hamas gerunde zogenaamde ‘gezondheidsministerie’ in Gaza, zegt dat twee Arabieren door IDF soldaten werden doodgeschoten waaronder een 14-jarige terrorist. Daarnaast vielen er nog eens 142 gewonden. Nog volgens Pallywood werden sinds het begin van de Hamas-campagne op 30 maart 2018 195 Palestijnen gedood en 21.600 gewond.

Eerder op vrijdag blokkeerde de IDF verschillende wegen nabij de grens tussen Israël en Gaza, voorafgaand aan de verwachte clashes. Minister van Defensie Avigdor Liberman waarschuwde Hamas al eerder: “We hebben de Tishrei-vakantie gehaald zoals we gepland hadden. Er was geen escalatie en relschoppers aan de grens met Gaza betaalden een hoge prijs. We zijn nu voorbij de vakantie en ik vertel de leiders van Hamas: ‘Houd daar rekening mee.'”

Hamas reageerde door Liberman’s verklaring “lege woorden tegenover de Palestijnse wil om de belegering van Gaza te doorbreken” te noemen en bezwoer dat “De Marsen van de Terugkeer nog sterker zullen worden.” De zogenaamde ‘Marsen van de Terugkeer’ -rellen vonden voor de 28ste vrijdag op rij plaats maar zijn de afgelopen weken frequenter geworden en hebben ook op andere dagen van de week plaatsgevonden.

Hamasleider Mahmoud al-Zahar, mede-oprichter en ideoloog van de Gazaanse terreurgroep, verklaarde op zondag dat de grensrellen langs heen de grens met Gaza zullen voortduren totdat ze hun doelen bereiken. “De Marsen van de Terugkeer zullen niet eindigen, ongeacht hoeveel druk ze op ons uitoefenen,” benadrukte al-Zahar.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Thousands of Gazans try to break into Israel – Mob of approximately 20,000 Gazans riots along the border with Israel. IAF carries airstrikes in Gaza” van 5 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelInjuries reported at eastern borders of Gaza” van 5 oktober 2018 op de site van het door de EU gesponsorde Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency

♦ naar een artikel van Hagay Hacohen “Report: three Palestinians killed during friday clashes with IDF” van 5 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post