Eerste Arabische moslima in nationale dienst in Residentie van de Israëlische President

Plaatje hierboven: Israël’s president Reuven Rivlin verwelkomt Hanan Dabbah in haar nieuwe job in zijn Residentie in Jeruzalem [beeldbron: Kobi Gideon/GPO]

De 19-jarige Hanan Dabbah afkomstig uit Deir al-Asad, een Arabisch stadje in Galilea in het noorden van Israël,  is de eerste Arabische vrouw die dienst doet in de Residentie van de President van Israël, zeg maar “in het hol van de leeuw”. Zij is tevens de eerste vrouwelijke moslima-Arabier die van huis vertrok om als ​​vrijwilligster dienst te nemen bij de Nationale Dienst [*].

[*] De Nationale Dienst (Hebreeuws: Sherut Leumi) is een alternatieve vrijwillige nationale dienst in Israël voor mensen die niet kunnen of willen dienen in het Israëlische leger, aka de Israel Defense Forces (IDF/Tsahal). In plaats van legerdienst te vervullen hebben jonge Arabische burgers van Israël de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in deze alternatieve Nationale Dienst en achteraf de voordelen te ontvangen die vergelijkbaar zijn met die worden gegeven aan afgezwaaide soldaten. Zo bv. waren er in 2010 er 1.473 Arabische Israëliërs die zich aanmonsterden in de Nationale Dienst.

“Ik opende zelf de deur. Ik wil dat meer mensen die stap zetten. Ik wil dat zij begrijpen dat degenen die geven, zullen ontvangen. De staat is de thuisbasis van alle burgers, en als staatsburger van de staat Israël moet ik zelf ook bijdragen om al mijn rechten te verkrijgen,” legde Dabbah uit.

Dabbah verliet haar ouderlijk huis en verhuisde naar Jeruzalem, waar ze een appartement deelt met andere vrijwilligsters van de Nationale Dienst. Zij is de enige Arabische vrouw in huis. “Toen ik het appartement binnenkwam, vroeg een van de huisgenoten me: ‘Bent u een Arabier?’ Toen ik ‘ja’ antwoordde, vroeg ze: ‘hoe zal ik vanavond nog kunnen slapen, wetende dat hier een Arabier is?’ Dit waren de eerste woorden die ik hoorde,” zei Dabbah.

Dabbah vertelde verder: “Sindsdien hebben de meisjes een aangenaam en respectvol huis gecreëerd. Op vrijdagen breng ik de Koran naar het appartement omdat het een heilige dag is voor moslims, en de meisjes accepteren dat. We houden samen de Shabbat. Tijdens de Ramadan verbreek ik de vasten met hen,” ging ze verder.

“Ze maakte een zeer moedige keuze, maar een moeilijke keuze. Ze heeft te maken met een innerlijk conflict – de maatschappij waarin ze opgroeide, versus de samenleving waarin ze woont. Soms botsen de twee werelden. Ik hoop dat meer Arabische meisjes vrijwilligerswerk zullen doen in de Nationale Dienst, zodat de Israëlische samenleving zich zal openen,” verklaarde Eden, een van de huisgenoten van Dabbah.

Dabbah is momenteel werkzaam bij de afdeling Content en Strategie van de Residentie van de president. Volgens Roni Alon, de directrice van de afdeling, en een senior adviseur van president Reuven Rivlin, is Dabbah “een welsprekende vrouw met een zeer duidelijk standpunt. Zij is een pionier; haar aanwezigheid hier heeft alle soorten donkere vlekken verlicht.”

“We wilden bijvoorbeeld de training aanpassen aan de Arabische jeugd, en toen we een bepaald punt bereikten en ik op het punt stond om meer complex materiaal te presenteren, zei Dabbah me om te stoppen en te wachten, omdat Arabische studenten niet per se weten wie de president is en wat zijn taken zijn,” verduidelijkt Alon.

Israël is een complexe samenleving die ernaar streeft een staat te zijn voor al haar burgers, zowel Joden als niet-Joden. Terwijl de kloven tussen de gemeenschappen nog steeds bestaan ​​- niet in de laatste plaats vanwege de historische bagage die wordt veroorzaakt door het feit dat zoveel Arabieren hier zich hebben gewijd aan de vernietiging van de Joodse staat, worden er steeds meer wegen ingeslagen. Mensen zoals Hanan Dabbah vertegenwoordigen onze toekomst en iedereen zou zich daar op moeten verheugen.


Bronnen:

♦ ingekort, naar een artikel van Hadar Gil-Ad “The first Arab national service volunteer at the President’s Residence” van 29 september 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ naar een artikel van Aussie Dave “Apartheid’ Fail: Israel’s First Female Muslim Arab National Service Volunteer” van 5 oktober 2018 op de site van Israellycool

Een gedachte over “Eerste Arabische moslima in nationale dienst in Residentie van de Israëlische President

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.