Duitse kanselier Merkel in Israël bezocht er Yad Vashem holocaustmuseum

Ongeveer 75 jaar na de uitroeiing van de Europese Joden door de nazi’s, bezocht de Duitse bondskanselier Angela Merkel het Yad Vashem Holocaust Memorial Museum op donderdagochtend. Merkel toerde door de Namenzaal, nam deel aan een herdenkingsceremonie in de Herdenkingshal, bezocht het Kindermonument en tekende het gastenboek van Yad Vashem [beeldbron: Oren Ben Hakun]

In Yad Vashem betuigde de Duitse bondskanselier haar verdriet over de Duitse Jodenvervolging, waarbij zij benadrukte dat Duitsland de hoofdverantwoordelijkheid draagt ​​voor de Holocaust. Merkel stopte tijdens de tour om de in het Duits geschreven orders te lezen en informeerde naar het besluitvormingsmechanisme in het Derde Rijk, evenals het proces dat begon met economische decreten tegen Joden en eindigde met de eindoplossing [Endlösung].

Volgende maand is het 80 jaar geleden dat in Duitsland de Reichskristallnacht plaatsvond wat blijkbaar Angela Merkel inspireerde om het volgende in het gastenboek van Yad Vashem te schrijven: “Tachtig jaar geleden, tijdens de Kristallnacht, leden de Joden in Duitsland onder een haat en geweld die ze nooit eerder hadden gekend. Toen volgde een ​​nooit geziene misdaad, de afbraak van de beschaving. Sindsdien heeft Duitsland een eeuwige verantwoordelijkheid voor het herinneren aan deze misdaad en het bestrijden van geweld, xenofobie en haat in het algemeen.”

Merkel ontkende later dat ze eerder haar bezoek aan Israël had opgeschort naar aanleiding van de door het Israëlisch Hoogerechtshof bevolen evacuatie van de illegale Bedoeïenen nederzetting Khan al-Ahmar en haar vraag om af te zien van de sloop. “Dat is een leugen,” zei ze. “We hebben nog nooit zo’n vraag gepresenteerd. We zijn het misschien niet eens met deze of gene beweging van de Israëlische regering, maar het is een interne Israëlische kwestie en we hebben er niet in ingegrepen.”

Voorafgaand aan haar aankomst op woensdag hadden kinderen in Khan al-Ahmar posters opgehangen die Merkel smeekten om de sloop van hun huizen te stoppen en de kanselier te herinneren aan haar verzet tegen plannen om de illegale enclave te slopen. Minister van Onderwijs Naftali Bennett, die een ontmoeting had met Merkel in het Israel Museum, zei dat hij “blij was dat de kanselier het erg duidelijk maakte dat het verhaal over Khan al-Ahmar compleet fake news (nepnieuws) is.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNi.Media “Merkel at Yad Vashem: ‘It Is Germany’s Responsibility to Remember the Holocaust’” van 4 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Yishai Porat “Merkel at Yad Vashem: ‘Holocaust a crime unlike any other’” van 4 oktober 2018 op de site van Ynet News

7 gedachtes over “Duitse kanselier Merkel in Israël bezocht er Yad Vashem holocaustmuseum

 1. Ik kijk naar mijn eigen jeugd terug in Amsterdam. Ik kom uit een familie die is opgegroeid in de zog. Jodenbuurt en mijn familie was werkzaam in de diamantbewerking. Mijn grootvader overigens niet die zat weer in de metaal. Mijn vader weer wel, maar in het gebruik van industrieel diamant. De belangrijkste leveranciers waren de Diamantbeurs van Amsterdam en Antwerpen en ook die van London (waar ik geboren ben). De leveranciers van staal zaten altijd in het Ruhrgebied of in Frankrijk. Nederland kon de gewenste kwaliteit nooit leveren. (Hoogovens prima, te klein voor speciaal werk.)
  Heb heel veel zien veranderen. Kijk meer op de lange termijn. Houd er al heel lang rekening mee dat de bevolking in de EU krimpt en dat het tekort kunstmatig wordt aangevuld door migratie. De landen veranderen daardoor.
  Ik pleit daarom voor een sterk Israël dat op eigen benen kan benen kan staan. Ik ben het lang niet met alles eens in interne Israëlische politiek, want ik zou als burger het lang niet overal mee eens zijn, maar ik wil wel dat het goed gaat met het land en dat internationale organisaties die helemaal niet bestonden nu geen zeggenschap over joodse gebieden.
  V.w.b. Duitsland en andere Europese landen:
  In ieder geval moet discriminatie stelselmatig aan de kaak worden gesteld en moet dat keer op keer gebeuren. Dat kan het beste gebeuren door mensen die veel beter verstand hebben van de media en van de wet dan hun politieke tegenstanders en die dat op een aantrekkelijke manier kunnen brengen. Echt, de invloed op de media is van niet te onderschatten belang.

  Like

 2. Ik vraag me wel af als je naar dat recente miljoen moslimmigranten in D. kijkt, die van bij hun geboorte op laste van de staat in hun land van oorsprong bakken Jodenhaat kregen ingelepeld, wat voor goeds daar kan uitkomen voor de sterk gededuceerde Joodse gemeenschap van D.

  Iedereen die met migratieproblemen heeft te maken, weet dat de eerste generatie zo goed als verloren is, en dat je je moet richten op 2de en 3de generaties die er het hopelijk beter van afbrengen.

  Maw, op de lange termijn komt het misschien nog wel goed, maar op de korte termijn is het gewoon pure ellende … voor de Duitse Joden.

  Like

 3. Oké, maar ik blijf optimist. Zo lees ik net op Quora nadat een bezoekje door een paar Israëlische joden aan een klein plaatsje in Egypte voor de meesten in duigen valt door jodenhaat (één doet zich voor als Argentijn en heeft geen last en de enige die ze tegenkomen die normaal doet een homo is. Nadat de auteur dit stukje publiceerde reageerden enkele Egyptenaren prompt en stelden dat dit komt door de stelselmatige hersenspoeling door de media en dat niet iedereen er zo over denkt.
  Ik bedoel, het is zo gevaarlijk om te generaliseren. Ik wéét natuurlijk dat er in Duitsland een generatie is waarin zich groepen bevinden herkenbaar deviant opstellen (zie: Arte). Toch hoop ik dat de rust in Duitsland terugkeert.

  Like

 4. Zo is dat. Mensen houden verdacht veel van dode Joden van de Holocaust. Maar met de levende Joden van vandaag, in de Diaspora en in het bijzonder in Israël, dat ligt héél wat moeilijker.

  Geliked door 1 persoon

 5. Overal wonen mensen met het hart op de juiste plaats”. Absoluut!

  Het financieel steunen van anti Israel NGO’s is een keuze en laat zien dat bij velen het hart voor Joden nog stééds afwezig is!

  Dat juist Duitsland de grootste donor is, daar is géén enkel exuus voor!

  Like

 6. Duitsland is ook een groot land. Na WO II zijn joodse families toch teruggekeerd. Dat is lang goed redelijk goed gegaan.
  Overal in Europa zijn toch fouten aan te wijzen? Die zijn er toch nog steeds? En dat gaat toch eigenlijk steeds veel omvattender dan alleen jodenhaat? Of omdat ze erg “links” zijn of omdat ze erg “rechts” zijn hebben ze heel veel vooroordelen of juist precies andersom.
  Dat neemt niet weg dat overal ook mensen wonen met het hart op de goede plaats.

  Like

 7. Mooie woorden en indrukwekkende plaatjes!

  Duitsland blijft de grootste donor voor anti Israelische groeperingen & NGO’s!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.