De drie keer NEEN van de West-Palestijnen (Gaza) en wat dit betekent voor Israël

Plaatje hierboven: ‘Jong geleerd is oud gedaan’: een jonge snaak houdt een Hamas-vlag omhoog tussen Palestijnse militanten van de Al Qassam Brigades (Hamas) tijdens een militaire show in het district Bani Suheila op 20 juli 2017 in Gaza [beeldbron: Chris McGrath/Getty Images]

Wat bedoelt Hamas, de Palestijnse terreurgroep die de Gazastrook regeert, als het zegt dat het ‘geen politieke prijs zal betalen’ in ruil voor een wapenstilstandsovereenkomst met Israël? Antwoord: neen tegen erkenning van Israël; neen tegen afzien van de droom om Israël te elimineren en neen tegen ontwapening.

De afgelopen weken hebben meerdere leiders en woordvoerders van Hamas herhaaldelijk gezegd dat hun fractie geen politieke concessies zal doen als onderdeel van een wapenstilstand met Israël te bereiken. De verklaringen kwamen toen Egypte en de Verenigde Naties hun inspanningen voortzetten om een ​​wapenstilstand te bereiken die een einde zou maken aan het aanhoudende geweld langsheen de grens tussen de Gazastrook en Israël.

“Wij willen een beslissing om de blokkade van de Gazastrook te beëindigen,” zei Hamas-leider Ismail Haniyeh in een recente speech onaar aanleiding van de de 30ste verjaardag van de oprichting van zijn terreurgroep. “Alle afspraken die worden gemaakt om de blokkade te beëindigen, zijn niet gebeuren tegen een politieke prijs.”

Haniyeh’s opmerkingen werden herhaald door verschillende Hamas-leiders en functionarissen van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), de op een na grootste terroristische terreurorganisatie in de Gazastrook. In een interview met de in Gaza gevestigde Al-Istiklal krant beweerde de hoge PIJ-functionaris Nafez Azzam dat de Egyptenaren en de VN recentelijk dicht bij het bereiken van een wapenstilstand deal waren die niet vereist dat de Palestijnse terroristische groeperingen “een politieke prijs zou moeten betalen”.

Wanneer Hamas en PIJ praten over het betalen van een politieke prijs, verwijzen ze naar eisen (door Israël en velen in de internationale gemeenschap) dat de Palestijnse terroristische groeperingen hun wapens neerleggen, terroristische aanvallen op Israël stoppen en hun droom verlaten om Israël te elimineren en het vervangen door een islamitische staat.

Dit zijn natuurlijk voorwaarden waaraan geen enkele Palestijnse terroristische groep ooit zou kunnen instemmen, zelfs niet in ruil voor de opheffing van de blokkade van de Gazastrook of economische en humanitaire hulp aan de twee miljoen Palestijnen die in de enclave aan de kust wonen. Het aanvaarden van dergelijke omstandigheden zou hen slecht doen lijken in de ogen van hun aanhangers, die hen vervolgens zouden beschuldigen van het verraden van de Arabieren en moslims door hun belofte Israël niet te vernietigen te vervullen.

Iedereen die denkt dat Hamas of PIJ of een andere terroristische groepering het eens zou worden om te ontwapenen, leeft in een illusie. Het is ondenkbaar. Wat deze groepen betreft, is het houden van hun wapens enorm belangrijker dan het verbeteren van de levensomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook.

“We zullen onze wapens niet overdragen aan de Palestijnse Autoriteit, die veiligheidscoördinatie uitvoert samen met Israël [op de Westelijke Jordaanoever]”, aldus Hamas-functionaris Ahmed Bahr tijdens een recente vrijdagse gebedspreek in de Gazastrook. “De wapens van het verzet zijn de legitieme wapens die zullen worden gebruikt om onze rechten te herstellen en onze gronden te bevrijden. De optie van verzet is de enige en kortste manier om ons land te bevrijden en onze rechten te herstellen.”

Voor alle duidelijkheid: wanneer de Palestijnse terreurgroepen over ‘verzet’ spreken, bedoelen ze terreuraanslagen op Israël. Deze omvatten zelfmoordaanslagen, het lanceren van raketten en mortiergranaten naar Israël en het gooien van explosieven en brandbommen naar Israëlische soldaten en burgers. Deze groepen geloven niet in enige vorm van vreedzame en niet-gewelddadige protesten. Voor hen is er maar één realistische optie om hun doel te bereiken om Israël te vernietigen: de gewapende strijd.

Iedereen die denkt dat Hamas of een andere terreurgroep zou instemmen met het opgeven van zijn extremistische ideologie in ruil voor het verlichten van de economische beperkingen van de Gazastrook, leeft ook in een droomwereld. Dit is een ideologie die duidelijk stelt dat Joden niet het recht hebben om te leven in een soevereine en onafhankelijke staat van wat velen beschouwen als ‘land dat eigendom is van moslims’.


Bronnen:

♦ ingekort naar een artikel van Bassam Tawil “The Palestinians’ Three No’s: What They Mean” van 26 september 2018 op de site van The Gatestone Institute

3 gedachtes over “De drie keer NEEN van de West-Palestijnen (Gaza) en wat dit betekent voor Israël

  1. Wat dit betekent voor Israel?

    Niets wat er de laatste 70 niet was en wat er de volgende 70 jaar niet zal zijn…..vrede!

    Israel bouwt intussen verder aan zijn economie, innovativiteit, succes & kracht en palestijnen blijven intensief volharden in hun nee & negativiteit!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.