Premier van Maleisië: De Joodse ‘haakneuzen’ zetten het Midden-Oosten op stelten

Plaatje hierboven: “De ‘haakneuzen’ controleren de wereld”. Typische antisemitische cartoon die veelvuldig op de sociale media wordt verspreid waarin Joden worden voorgesteld met een haakneus die in alles en nog wat hun zegje zouden hebben [beeldbron: Tablet]

De Maleisische premier Mahathir Mohamad beschreef de Joden als ‘haakneuzen‘ en beschuldigde Israël voor de onrust in het Midden-Oosten waarmee hij de beschuldigingen versterkte dat hij een antisemiet was. “Als je eerlijk wilt zijn, begon het probleem in het Midden-Oosten met de oprichting van Israël. Dat is een oude waarheid. Maar dat kan ik niet zeggen,” zei hij dinsdag in een interview in het BBC-programma Hard Talk.

De 93-jarige (!) Mohamad, 93, dient zijn tweede termijn als premier, nadat hij eerder ide positie bekleedde van 1981 tot 2003. BBC-presentator Zeinab Badawi klaagde hem aan voor het beschrijven van Joden in zijn boek ‘The Malay Dilemma’ uit 1970, als ‘haakneuzen’. “Er zijn veel rassen op deze wereld, ik heb er gemene dingen over gezegd, maar ze beschuldigen me nooit van dit of dat,” zei Mohamad.

“Zelfs veel mensen zeggen nare dingen over ons, zoals Maleisiërs die lui of dik zijn, maar ik nam het niet tegen hen op en we zijn daarvoor niet in oorlog gegaan,” zei hij. Hij schreef ook in zijn boek dat “de Joden niet alleen verslaafd zijn aan elkaar, maar instinctief geld begrijpen.”

Mohamad heeft ook vraagtekens gezet bij het feit dat 6 miljoen Joden werden gedood in de Holocaust, zeggende dat het cijfer 4 miljoen Joden was. Hij is een aanhanger van de Palestijnse zaak en beschuldigde Israël voor het onderdrukken van het Palestijnse volk tijdens zijn toespraak vorige week in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De uitvinding van de Joodse ‘haakneus’
Het beeld van de Jood met de enorme gekromde neus – degene die we zo goed kennen van nazi-propaganda, om maar een voorbeeld te noemen (plaatje onderaan) – is verre van ‘eeuwig’ en bestond in feite niet vóór 1000 na Christus. Maw. tot ongeveer duizend jaar geleden bestonden er fysiek geen te onderscheiden Joden van welke aard dan ook in de westerse beeldtaal, laat staan ​​met die stereotiepe donkere, haakneus. Dat was in feite een uitvinding van de christenen tijdens de donkere Middeleeuwen.

“Toen christen kunstenaars begonnen met het discrimineren van Joden,” schrijft Sara Lipton, “was dat niet via hun lichaam, gelaatstrekken of zelfs rituele gebruiksvoorwerpen, maar met hoeden. Rond het jaar 1100 verschenen Hebreeuwse profeten met opvallende puntmutsen op de pagina’s van rijkelijk verluchte bijbels en op de gebeeldhouwde gevels van de Romaanse kerken die toen over het westerse christendom rezen.” In een kluchtige gang van zaken in 1267, bevolen twee kerkenraden de Joden om puntige hoeden te dragen in de stijl van hun voorouders, niet wetend dat de beeldspraak een uitvinding van de christelijke kunst was. Allesbehalve via uitgesproken neuzen dus!

Hoe kwamen de enorme snuiten om de Jood te vertegenwoordigen en werden ze later geassocieerd met het antisemitische stereotype van de kwaadaardige, samenzweerderige Israëliet? In de tweede helft van de twaalfde eeuw begonnen christelijke kunstenaars het lijden en de dood van Jezus Christus in de kunst af te schilderen. Dit was toen behoorlijk controversieel en veel mensen voelden zich ongemakkelijk bij het zien van zulke expliciete voorstellingen van het lijden van Christus. “Voorstanders van de nieuwe devoties bekritiseerden dergelijke weerstand”, legt Lipton uit.

“Het nalaten om behoorlijk te worden bewogen door afbeeldingen van de ellende van Christus werd geïdentificeerd met ‘Joodse’ hardvochtige manieren van kijken.” Hoe schilderden de kunstenaars niet-gelovigen af, d.w.z. Joden? Met hun hoofden afgewend van het lijden van Christus. En hoe zou een kunstenaar de richting van de gelovige blik van de niet-gelovige benadrukken? Door hen een grote, opvallende neus te geven, die duidelijk zou laten zien welke kant ze opkeken – weg van Christus.

En dus werd de karikatuur van de Jood met de dikke neus geboren, hoewel die neus niet noodzakelijk haakvormig was. Die was in den beginne bijvoorbeeld puntig of snuitig. Het duurde een paar decennia voordat het groteske, vastgeroeste Joodse stereotype een vaststaand ding werd en nog veel meer omdat het de antisemitische connotaties van hebzucht, bedrog zou aannemen en dubbelzinnigheid, geïllustreerd in nazi-propaganda. Maar uiteindelijk heeft de ‘Joodse neus’ veel meer te maken met christelijke iconografie en religie dan met echte Joodse neuzen.

Plaatje hierboven: Antisemitische cartoon van Peter Laudhoff uit 1935 in ‘Neues Volk’ (NSDAP) tijdens de periode van het Derde Rijk waarin de eigenheid van de ‘echte’ zuivere en blanke Arische Übermensch wordt bedreigd door kleurlingen, homo’s, Roma & Sinti (zigeuners), maar in het bijzonder door de Joodse ‘haakneuzen’.


Bronnen:

♦ naar een artikelMalaysian prime minister defends describing Jews as ‘hooked-nosed’” van 2 oktober 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

♦ naar een artikel van Elissa Goldstein “Where Does the “Jewish Nose” Come From? – In ‘The New York Review of Books,’ historian Sara Lipton explains the origins of the caricature” van 18 november 2014 op de site van Jewcy

♦ naar een artikel van Sara Lipton”The Invention of the Jewish Nose” van 14 november 2014 op de site van NYR Daily

4 gedachtes over “Premier van Maleisië: De Joodse ‘haakneuzen’ zetten het Midden-Oosten op stelten

 1. Ach, het is een heel domme oude man die doctor. Die stommiteiten die je vaker of het nu wel 6 mln doden zijn geweest of “maar” (????) 4 mln gaat je begrip toch ook te boven.
  Dan lees je elders dat Arabische studenten zich helemaal mengen met Maleisiërs. Daar is gewoon sprake van klassenbewustzijn.
  Onze lieve Heer heeft vreemde kostgangers. Af en toe hebben ze een hoge positie en kunnen ze flink rond hun heen toeteren.
  Ondertussen zijn de meeste leiders corrupt of maken ze misbruiken van hun macht of beide.

  Like

 2. In de reportage van fotografe Lieve Blanqaert gezien dat in Koeweit een nieuw geborene over de neusbrug word gemasseerd/getrokken om hem zo lang/groot mogelijk te maken.

  Dit blijkt in Islam zo te gaan omdat het status geeft.

  Geen woord hierover van deze malloot uit Maleisie!

  De bekende Jodenhaters zouden ook een een beetje innovatiever moeten worden. De grote neus, de rijke Jood & Lobbie kennen we intussen wel.

  Like

 3. Dit is erover !Het is weer en haat tegen het Joodse volk, trouwens wat heeft deze Premier last van Israel !! en haakneus is inderdaad weer een uitvinding uit het christendom !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.