Israëlisch-Egyptische pijplijn zal veel geld naar beide landen te brengen

Een Israëlisch-Iraanse onderneming die door Israël werd genationaliseerd na de Iraanse revolutie van 1979, staat op het punt herboren te worden als onderdeel van een Israëlisch-Egyptische overeenkomst voor aardgas.

Bovendien wordt de pijpleiding die Israël en Egypte verbindt – en die moest worden gesloten nadat het een constant doelwit werd tijdens de Arabische Lente – ook opgenomen in de deal die werd ondertekend door Israëlische aardgasontwikkelaars Delek Drilling LP en Noble Energy Inc. , met hun Egyptische partner The Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS).

(Een pijp gebouwd op EAPC-land (Eilat Ashkelon Pipeline Company Ltd.) – de voormalige Israëlisch-Iraanse joint venture die gedoemd was toen de islamisten de controle over Iran hadden overgenomen – wordt gebruikt als onderdeel van dit project, met de schuifafsluiter die de gasstroom aan de Israëlische zijde regelt, is ook gebouwd op het EAPC-land, volgens de Calcalist, die meldt dat EAPC het komende decennium honderden miljoenen dollars verdient in de deal.)

De deal, ter waarde van $ 518 miljoen, biedt een belang van 39 procent en geeft de partners exclusieve rechten om de pijpleiding te gebruiken en te leasen die Israël verbindt met Egypte en eigendom is van Eastern Mediterranean Gas Co. (EMG), dat de zuidelijke Israëlische kustplaats Ashkelon verbindt met het Sinaï-schiereiland. Noodzakelijke reparatiewerkzaamheden zijn al aan de gang.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israel-Egypt Pipeline to Bring Big Money to Both Countries” van 2 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israëlisch-Egyptische pijplijn zal veel geld naar beide landen te brengen

Reacties zijn gesloten.