Noorwegen zou onderhandelen tussen Hamas en Israël om gegijzelde Israëliërs terug naar huis te brengen

Plaatje hierboven: Een nazi-bord uit de oorlogstijd Oslo, hoofdstad van Noorwegen, waarop de Noorse Joden worden gesommeerd om het land te verlaten en naar Palestina te trekken, leest: “Palestina roept. Er worden geen Joden getolereerd in Noorwegen” [beeldbron: News That Matters]

Noorwegen bemiddelt tussen Israël en Hamas om te onderhandelen over de terugkeer van de lichamen van gevangen genomen IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, meldde de Libanese krant Al-Akhbar maandag. De met Hezbollah gelieerde krant meldde ook dat een Noorse gezant vorige maand Gaza bezocht en toestemming kreeg van Hamas om te beginnen met bemiddeling.

“De prijs voor de soldaten (die sinds de zomeroorlog van 2014 worden vastgehouden) is een respectabel ruilakkoord, zoals de Shalit deal in 2011,” vertelde een bron aan de krant. Er is flexibiliteit ten aanzien van de randvoorwaarden die Hamas stelt om onderhandelingen te openen, inclusief over de vrijlating van alle gevangenen die zijn vrijgelaten in de Shalit-deal [die sindsdien opnieuw zijn vastgehouden].”

De heersende terreurgroep heeft in het verleden de mogelijkheid geopperd van een ruil, maar de prijs zou waarschijnlijk hoog zijn. In 2011 onderhandelde Israël meer dan 1.000 Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Gilad Shalit, een soldaat die meer dan vijf jaar gevangen was gehouden in Gaza.

Velen van hen werden in de daaropvolgende jaren opnieuw gearresteerd wegens schending van de vrijlatingsvoorwaarden door terug in de terreur te stappen. Eén van de bekendste Gazaanse Palestijnen die toen werden vrijgelaten in ruil voor soldaat Shalit is wellicht Yahya Sinwar, de huidige leider van Hamas in Gaza.

Naast de twee IDF-soldaten, worden ook nog vier Israëlische burgers gegijzeld door Hamas, met name Avera Mengistu, Hisham al-Sayed en Juma Ibrahim Abu Ghanima en een niet nader genoemde persoon, van wie wordt verondersteld dat ze ook de Gazastrook zijn binnen gegaan. Niet allemaal worden ze noodzakelijkerwijs gevangen gehouden door Hamas.

Een hoge Israëlische ambtenaar ontkende maandag een rapport dat Noorwegen bemiddelde tussen Israël en Hamas voor de terugkeer van de lichamen van IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, die worden vastgehouden door de Palestijnse terreurgroep in de Gazastrook. De niet nader genoemde senior Israëlische functionaris vertelde Hadashot TV nieuws dat het rapport vals was, zonder verder details te willen geven.


Bronnen:

♦ naar een artikelNorway mediating between Israel, Hamas for return of soldiers’ bodies – report” van 1 oktober 2018 en een artikelIsrael denies Norway mediating return of soldiers’ bodies from Hamas” van 2 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelReport: Norway to intermediate Hamas-Israel” van 1 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Noorwegen zou onderhandelen tussen Hamas en Israël om gegijzelde Israëliërs terug naar huis te brengen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.