De toekomst van het Israëlische toerisme ligt in Judea en Samaria

Plaatje hierboven: Een vislijntje uitgooien in Nachal Kana in Shomron (Samaria) [beeldbron: Flash90]

Bekroonde wijnen; heerlijke gerechten; adembenemende natuur; spannende familie-avonturen; eindeloze, rijke geschiedenis. Dit zijn niet de eerste dingen die de meeste mensen te binnen schieten wanneer de woorden ‘West Bank’ of zelfs ‘Judea en Samaria’ in gesprek komen. Wie wil een oorlogsgebied bezoeken?

En toch, terwijl het gestaag groeiende aantal buitenlandse en Israëlische bezoekers voor zichzelf leert, is zo’n perceptie zo ongelooflijk ver verwijderd van de realiteit. De kloof tussen perceptie en de realiteit van hoe het leven hier echt is, raakt iedereen die het gebied bezoekt. “Wow, ik wist niet dat het hier zo leuk was!” is meestal een van de eerste dingen die ze uitspreken.

De indrukwekkende stijging van het toerisme naar Judea-Samaria in de afgelopen jaren zou geen verrassing moeten zijn – en is slechts een hint is van het ware potentieel van de regio als toeristisch centrum. Dat is ook een sentiment van de nieuwe minister van Toerisme van Israël, die er in belangrijke mate voor koos om zijn eerste werkvergadering te houden sinds hij werd aangesteld met vertegenwoordigers van de Samaria Regionale Raad om het bevorderen van het toerisme daar te bespreken..

“Het potentieel is ongelofelijk”, vertelt Eldad me, vooral opmerkend hoezeer de meerderheid, in feite, van de bijbelse geschiedenis plaatsvond in de heuvels en valleien van Judea en Samaria. “Het feit dat Abraham hier wandelde en de miljoenen toeristen die in zijn voetsporen komen, is te gek voor woorden, niet alleen Joden, maar ook christenen” en iedereen die geïnteresseerd is in Bijbelse of oude geschiedenis in het algemeen.

In de loop van Soekot bezochten meer dan 50.000 mensen de natuur- en toeristische locaties in Judea & Samaria. De meest populaire sites waren het ‘Country’s Balcony’ met ongeveer 5.000 bezoekers op de drie dagen van Hol Hamoed en Nachal Kana met een vergelijkbaar aantal bezoekers.

Niet alleen Israëliërs bezochten de toeristische bezienswaardigheden, maar ook toeristen uit de hele wereld. Reizigers uit Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten en zelfs Zuid-Korea kwamen aan. De populairste toeristische bezienswaardigheden waren het natuurreservaat Mount Kabir, dat voor de vakantie werd gerenoveerd voor een bedrag van NIS 1 miljoen en het nationale park Mount Gerizim.

Plaatje hierboven: Amerikaanse toeristen bezoeken de wijnproductiecentrum en -handelszaak in Har Kabir, Samaria [beeldbron: Itamar Weiss]

Zuid-Koreaanse toeristen die de wijnmakerij van Tura en andere Samaria-locaties bezochten, legden uit hoe ze daar kwamen: “We lazen over het gebied en zijn wijnhuizen in een Koreaanse krant en natuurlijk de profetie in de Bijbel, en we hebben besloten dat we deze speciale plek zelf moesten komen bekijken.”

Hoofd van de Refionale Raad van Samaria (Shomron) Yossi Dagan zei: “We naderen het doel om niet alleen een Israëlische maar ook een internationale toeristische supermacht te worden. De toekomst van het Israëlische toerisme ligt in Samaria, waar adembenemende toeristische locaties zijn die ongeëvenaard zijn in Israël, en relatief nieuwe plaatsen voor de Israëlische wandelaar.

“We zullen blijven werken om steeds meer toeristen hierheen te brengen totdat de inkomende stroom toeristen een stromende rivier wordt, om een ​​sterke economie naar de regio te brengen en ook een belangrijk informatiemiddel voor Samaria wordt,” voegde Dagan eraan toe.

De Samaria Regionale Raad is al drie jaar actief in het versterken van de toeristische sector in Samaria, waaronder het upgraden van bestaande toeristische locaties en het houden van toeristische evenementen in dagen dat het toerisme in Israël op zijn hoogtepunt is.

Plaatje hierboven: Opgravingssite van de Byzantijnse kerk uit de 5de eeuw na Chr. in Migdal Oz, ten zuiden van Beitar Ilit in Judea. De grot en crypte met het nieuw ontdekte mozaïek [beeldbron: Hillel Maeir/TPS]

Er zijn meer dan 2.300 archeologische vindplaatsen in de regio van Judea en Samaria, die de eenheid bewaart en ontwikkelt, terwijl de schade en diefstal van antiquiteiten worden geminimaliseerd. Het hele jaar door voert de eenheid opgravingen uit en in 2016 ontdekten eenheidsarbeiders een mozaïek uit de 5de eeuw in een begraafgrot in Migdal Oz.

Bovendien werd een Ottomaans dorp uit de 18de eeuw ontdekt bij opgravingen in Beitar Illit. Het kantoor is belast met het antiquiteitendomein bij de burgerlijke administratie, werkend volgens het behoud en de blootstelling van archeologische en historische locaties in het gebied van Judea en de Samaria-wet.

Enkele van ’s werelds belangrijkste archeologische vindplaatsen zijn te vinden in Judea en Samaria, met groot belang voor de geschiedenis van alle religies, waaronder Qumran, waar de Dode-Zeerollen in de Judean-woestijn werden gevonden, die meer dan 2000 jaar bewaard zijn gebleven en die het vroegste bewijs zijn van de Bijbelboeken in het Hebreeuws, naast de Solomon’s Pools en het Biyar Aquaduct, Susya National Park, Herodium National Park, Mount Ebal Altar, Sebastia, Tel Shiloh en zoveel meer …

Tien onbekende feiten over Judea & Samaria


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “‘Future of Israeli tourism is in Samaria’ – Over 50,000 tourists visit tourist and nature sites in Samaria during holiday, many visitors from abroad” van 1 oktober 2018 en een artikel van Ari Soffer “Experience Judea and Samaria as You’ve Never Seen It – Not a conflict zone, but a tourist’s paradise; find out why, despite the negative headlines, tourism is booming in ‘the West Bank’” van 3 juni 2015 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “De toekomst van het Israëlische toerisme ligt in Judea en Samaria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.