Europese Unie doneert extra € 40 miljoen aan UNRWA; België verdubbelt eigen bijdrage

Plaatje hierboven: De dubbele agenda van de UNRWA: de Zweedse Ann Dismorr (3de van links), directrice van de UNRWA in Libanon, poseert bij een ingekaderde kaart van ‘Palestina’ die ze cadeau kreeg van de ‘Vakbond van Palestijnse Vrouwen’. Op de kaart werd Israël vakkundig van de kaart geveegd. Zweden was in 2017 met een gift van 62 miljoen euros na de VS, de Europese Unie, G-B en Duitsland, de 5de grootste donor van UNRWA [beeldbron]

De Europese Unie zegt dat het het Palestijnse vluchtelingenagentschap een extra 40 miljoen euro ($ 46 miljoen) heeft aangeboden om “kinderen op te voeden en gezondheidszorg aan te bieden” op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De gift van de EU die afglopen vrijdag werd aangekondigd is bedoeld om het begrotingstekort van $ 217 miljoen te helpen opvullen dat is ontstaan nadat de Verenigde Staten hun bijdrage van $ 365 miljoen in 2017 aan het Palestijnse hulpagentschap van de VN (UNRWA) voor dit jaar daadwerkelijk hebben beëindigd. Ongeveer 80 procent van de Palestijnen is afhankelijk van hulp van de UNRWA.

Het agentschap ontving donderdag beloften van $ 118 miljoen van donorlanden om de crisis te helpen overwinnen. Duitsland, Zweden, de Europese Unie, Turkije en Japan behoorden tot de landen die met extra geld voor UNRWA kwamen tijdens een vergadering in de marge van de Algemene Vergadering van de VN (UNGA).

Donorlanden hebben zich opgemaakt om een ​​begrotingstekort van $ 217 miljoen te overbruggen, nadat de Verenigde Staten hun bijdrage van $ 365 miljoen aan het VN-nood- en werkagentschap voor Palestijnse vluchtelingen effectief hebben beëindigd. Het agentschap blijft in rode cijfers zitten, ondanks beloftes van $ 118 miljoen van donorlanden en $ 46 miljoen van de Europese Unie om de crisis te helpen overwinnen.

Maar het tekort heeft geleid tot de eliminatie van 113 banen en 584 personeelsfuncties omgezet naar deeltijdse arbeid. De medewerkers van Gaza van UNWRA zijn maandag in staking gegaan om te protesteren tegen loonsverlagingen en ontslagen. Ongeveer 80 procent van de Palestijnen in de verarmde Gazastrook komen in aanmerking voor hulp van de UNRWA. De werkloosheid ligt hoog in de enclave en werknemers zeggen dat hun families gevaar lopen als ze ontslagen worden door het agentschap.

Ook België doneert extra twee miljoen euro aan de UNRWA. Daarmee verdubbelt de Belgische bijdrage tegenover vorig jaar. De extra twee miljoen brengt de totale Belgische bijdrage voor dit jaar op 14,25 miljoen euro. Het grootste deel komt van het budget van Federaal Bureau voor Ontwikkelingssamenwerking. Maar ook de Vlaamse regering draagt bij. Vorig jaar doneerde België 7,25 miljoen euro. België verdubbelt dus zijn bijdrage.

Het agentschap ondersteunt ongeveer 5 miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen èn hun miljoenen nakomelingen en biedt scholing voor 526.000 kinderen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, Libanon, Syrië en Jordanië. Israël beschuldigt de UNRWA ervan het Palestijns verhaal van de onwettigheid van Israël te bestendigen door, uniek, de vluchtelingenstatus toe te kennen aan de afstammelingen van vluchtelingen, zelfs wanneer ze in andere landen zijn geboren en daar burgerschap hebben.

Dergelijke voorwaarden zijn niet van toepassing op de vluchtelingen die verzorgd worden door het belangrijkste vluchtelingenagentschap van de VN, met name de UNHCR, die wereldwijd voor alle andere vluchtelingen zorgt. De bevolking van Palestijnse vluchtelingen blijft aldus elk jaar systematisch aangroeien zonder dat UNRWA werkt aan een oplossing van het vluchtelingenprobleem.

Bij het plaatje hierboven (cijfers van UNRWA zelves PDF-file per 11 juli 2017). Op nauwelijks vier jaar tijd is het aantal Palestijnse vluchtelingen met 600.000 eenheden toegenomen tot bijna 6 miljoen, om de simpele reden dat de vluchtelingenstatus erfbaar is en doorgegeven wordt van vader op zoon en dat tot in der eeuwigheid. Het werkelijke aantal Palestijnse vluchtelingen van de Arabisch-Israëlische oorlog, aanvankelijk geschat door de UNRWA op ca. 750.000, wordt tegenwoordig geschat op om en nabij de 30.000,  op voorwaarde dat dezelfde regels en vluchtelingenstatus zouden toegepast worden als de UNHCR, het hoofdagentschap inzake vluchtlingen van de Verenigde Naties.


Bronnen:

♦ naar een artikelEU offers an extra $46 million to Palestinian refugee agency” van 29 september 2018 en een artikelUNRWA evacuates most international staff from Gaza to Israel amid death threats” van 1 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tobias Santens “België maakt twee miljoen extra vrij voor agentschap dat noodhulp aan Palestijnse vluchtelingen biedt” van 28 september 2018 op de site van VRT NWS

7 gedachtes over “Europese Unie doneert extra € 40 miljoen aan UNRWA; België verdubbelt eigen bijdrage

 1. WATJES…….verzorg uw vijanden goed welke alteid”dood aan de ongelovigen” blèren.Met deze binnenkomende gelden kunnen weer heelwat rakketjes worden gefabriceerd.

  Like

 2. Op dit moment ( 2 oktober 2018) hebben buitenlandse werkers van UNWRA uit vrees voor leven en welzijn de vlucht naar Israel genomen !! prettige luitjes die “pakkesteners” !! Stop UNWRA !! parels voor de zwijnen !!!

  Like

 3. Een veel kleiner budget. Meer steun van sommigen Europese landen die zich overal mee zullen bemoeien.
  De verandering lijkt van structurele aard.
  Een nieuw paradigma voor de Palestijnse Arabieren wellicht?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.