Gaza: buitenlandse stafmedewerkers van UNRWA verlaten het zinkend schip

Het Palestijnse vluchtelingenagentschap UNRWA heeft de meeste van zijn internationale topfunctionarissen uit de Gazastrook maandag geëvacueerd vanwege de angst voor hun veiligheid. De buitenlandse stafleden hadden doodsbedreigingen en bedreigingen met geweld ontvangen na de aankondiging van bezuinigingen en geplande ontslagen door de organisatie in het kielzog van het Amerikaanse besluit dat het agentschap niet langer zou worden gefinancierd.

De ambtenaren zouden zijn lastiggevallen door medewerkers van het bureau. Volgens een UNRWA-bron werd maandag een protest gehouden buiten een hotel in Gaza, waar agenten van het agentschap bijeenkwamen. De functionarissen werden via de Erez Crossing uit de enclave langs de kust gehaald, ondanks het feit dat het checkpoint officieel gesloten was voor de Joodse feestdag van Soekot. Een bron met kennis van de situatie zei dat slechts zes buitenlandse stafleden achterbleven van de 19 die er meestal zijn.

De eenheid van het Israëlische ministerie van Defensie die toezicht houdt op de overtocht zei dat “een aantal buitenlandse werknemers van het agentschap dat bekendstaat als UNRWA ‘werden geëvacueerd vanuit de Gazastrook naar Israël.” De directeur en de plaatsvervangende directeur van UNRWA verblijven momenteel in Gaza, maar Ynet meldde dat volgens voor meerdere bronnen ook zij in de toekomst kunnen worden geëvacueerd.

UNRWA bevestigde later op maandag dat het “besloten had om een ​​deel van zijn internationale personeel tijdelijk uit Gaza terug te trekken na een reeks zorgwekkende veiligheidsincidenten die zijn personeel in de strook treffen.” De verklaring van het agentschap luidde: “eerder vandaag werd een aantal personeelsleden geïntimideerd en belet om hun taken uit te voeren. Sommige van deze acties zijn specifiek gericht op het management van de UNRWA in Gaza,” las de verklaring.

Hij riep de autoriteiten in de enclave van de islamitische terroristische beweging Hamas op om “te reageren op de herhaalde verzoeken om effectieve bescherming van haar werknemers en faciliteiten. Het gebrek aan effectief veiligheids- en veiligheidsrisico dat vitale humanitaire diensten treft tot meer dan 1,3 miljoen vluchtelingen in Gaza,” zei het. De directeur van de UNRWA in Gaza heeft eerder de vakbond van het bureau in de enclave van “muiterij” beschuldigd.


Bronnen:

♦ naar een artikelUNRWA evacuates most international staff from Gaza to Israel amid death threats” van 1 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Some UNRWA foreign staff members leave Gaza for safety reasons” van 1 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelUN foreign workers pulled from Gaza over security concerns – UNRWA says some foreign staff withdrawn from Gaza due to security risks amid protests over job cuts” van 1 oktober 2018 op de site van Al Jazeera

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Gaza Appreciates UNRWA: Death Threats, Harassment Prompt Swift Escape for Top Staff” van 1 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Sara Van Poucke “VN-organisatie haalt stafleden weg uit Gaza ‘uit angst voor hun veiligheid’” van 1 oktober 2018 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Avi Abelow “United Nations Officials Escape from Gaza Mob into Israel Following Death Threats” van 1 oktober 2018 op de site van Israel Unwired

4 gedachtes over “Gaza: buitenlandse stafmedewerkers van UNRWA verlaten het zinkend schip

  1. Tja ; eeuwigdurend en over-erfbaar “aan den dop” gaat niet lukken he’!!
    Trump heeft het goed gezien : ga maar een baantje zoeken inplaats van rotzooi trappen !! was “Europa” ook maar zo helder ,dan was het gauw gedaan met terreur !!

    Like

  2. Nu zijn al die miljoenen ‘hulp’ er voor Hamas medewerkers om te verdelen aan….Hamas medewerkers & wapens.

    Waarvoor dank Europa!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.