93 Gazanen gewond tijdens poging om Israël’s legale zeeblokkade te doorbreken

Drieennegentig mensen raakten gewond, waaronder 37 die schotwonden opliepen afgevuurd door scherpschutters van de IDF, na hevige rellen tussen 7.000 Palestijnse demonstranten en IDF-soldaten aan de zeegrens tussen de Gazastrook en Israël, meldde het ‘ministerie van Volksgezondheid van Gaza’ (aka Pallywood) op maandagavond.

Honderden Gazanen die met 22 kleine vissersboten een zinloze poging ondernamen om vanuit Gaza de legale Israëlische zeeblokkade te doorbreken en de Israëlische wateren binnen te komen, botsten op patrouilleschepen van de Israëlische marine, vanwaar mariniers prompt het vuur openden op de relschoppers na vergeefse pogingen om de bootjes te laten omkeren.

Tijdens de komende week zal een nieuwe poging om vanuit Gaza naar Israëlische wateren te zeilen, worden ondernomen door verschillende activistische groepen die Israël oproepen om de belegering in Gaza op te heffen. In juli beval een Israëlische rechtbank dat een Gazaanse vloot van een NGO zou worden in beslag genomen als het de Israëlische wateren zou bereiken. Ondanks de waarschuwing deed het flotilla toch een poging en werd onmiddellijk onderschept door de Israëlische marine en afgeleid naar de haven van Ashdod.

Ook op maandag kondigde het Hoge Follow-up Comité voor Arabische burgers van Israël een algemene staking aan, die de achttiende verjaardag markeerde van de gebeurtenissen van oktober 2000, waarbij 13 Israëlische Arabieren door de politie werden neergeschoten. Dit jaar besloot de commissie om aan de redenen voor de staking een protest toe te voegen tegen de Israëlische Nationaliteitswet en het anti-Palestijnenbeleid van de Amerikaanse regering.

Video: Gazanen trachten zeeblokkade te doorbreken


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yasser Okbi “Report: 93 Palestinians injured as Gaza flotilla intercepted at sea” van 1 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van JNi.Media “93 Injured as Gazan Fishermen Attempt to Break through Naval Blockade” van 1 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelInjuries reported as Israeli forces open fire at Gaza’s naval march” van 1 oktober 2018 op de site van Maan News Agency

Een gedachte over “93 Gazanen gewond tijdens poging om Israël’s legale zeeblokkade te doorbreken

  1. Drama toch, al die gewonden.

    Klim niet in de boom, dan kan je er ook niet uitvallen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.