Vandaag algemene ‘staking’ (lees: rel schoppen) in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit

De nationale en islamitische strijdkrachten in Ramallah organiseren vandaag maandag een algemene staking ter ondersteuning van de Israëlische Arabieren en op verzoek van het Hoge Follow-Up Comité voor Arabische Burgers van Israël, dat protesteert tegen de Nationaliteitswet. In een verklaring benadrukte de groep dat de algemene staking scholen, universiteiten en werkplaatsen zou omvatten.

Palestijnse Jodenhaat
De dag om te demonstreren werd niet toevallig vandaag uitgekozen door de PA. Palestijnse moslim Arabieren hebben namelijk doorheen de jaren de nare gewoonte ontwikkeld om in het bijzonder op Joodse feestdagen de orde te verstoren. Kwestie van op die hoogdagen de Joden te kwetsen in het diepste van hun religieuze Joodse identiteit.

Hun oorlog jegens de Joodse staat draait tenslotte niet om Palestijnse soevereiniteit af te dwingen, maar om hun grondige afkeer te uiten voor Joodse soevereine aanwezigheid in de Islamitische Arabische wereld waar volgens hen geen plaats is voor het Judaïsme. Kortom: louter onverdraagzaamheid; pure Jodenhaat uit de oude doos.

Vandaag is het namelijk een nationale feestdag in Israël naar aanleiding van Shemini Atzeret, die het einde markeert van het 8-daagse Soekkot festival en morgen dinsdag volgt Simchat Torah, waarin in onze tijd de Joodse identiteit in het openbaar wordt benadrukt.

Een algemene staking in Judea en Samaria gaat dan ook meestal gepaard met confrontaties en ongeregeldheden tussen Palestijnse Arabieren en Israëlische veiligheidstroepen in de Arabische gebieden en door pogingen om Joden die in deze gebieden wonen schade toe te brengen.

Khan Al-Ahmar
Daarnaast wordt het Palestijnse Arabische publiek opgeroepen om zich te verzamelen in Khan al-Ahmar, de illegale bedoeïenenbuitenpost nabij Jeruzalem die gepland staat voor sloop. “We doen een beroep op onze mensen (de Palestijnen) met betrekking tot de noodzaak om de populaire strijd tegen al de gronden en eigendommen die met onteigening en sloop worden bedreigd, te blijven escaleren en de uitingen van solidariteit en steun voor onze mensen in het dorp Khan al-Ahmar te versterken,” las de verklaring.

Deze illegale Arabische buitenpost werd recentelijk in het zuiden van Judea in een schietzone van het IDF gebouwd. Het trainingsgebied, gelegen in de woestijngebied van Judea ten oosten van de gemeenschappen van Carmel en Ma’on, werd eind jaren zeventig uitgeroepen tot schietgebied en beslaat ongeveer 33.000 dunams (8.150 acres). Onder leiding van de Palestijnse Autoriteit en met massale Europese financiering werden daar een aantal illegale Arabische buitenposten gevestigd.

Het hoofd van de Raad van de Hebronberg, Yochai Damari waarschuwde eerder voor deze illegale wildgroei van Arabische nederzettingen in het gebied naar het punt van geen terugkeer:

“Al jaren waarschuwen we voor de realiteit op het terrein die de ‘sluipende bezigheid’ van de Palestijnse Autoriteit is geworden met de de facto financiering van de EU, het vestigen van een realiteit aan de grond en het stellen van grenzen, een systematisch en gefundeerd plan dat iedereen kent. Helaas, ondanks al onze waarschuwingen en ontelbare onderzoeken en rondleidingen met beleidsmakers, is de behandeling minimaal en niet ernstig en in het gebied worden de tekenen van de Arabische staat al geplant in het licht van de dag, we naderen het punt van geen terugkeer. De alarmbellen moeten resoneren met iedereen die om het Land van Israël geeft.”

Nationaliteitswet
Zoals hierboven gezegd, protesteert het Hoge Follow-Up Comité voor Arabische Burgers van Israël tegen de Nationaliteitswet die op 18 juli 2018 door het Israëlische parlement met een meerderheid werd goedgekeurd en die tot doel heeft om de status van Israël als de natiestaat van het Joodse volk te codificeren in de basiswetten van Israël.

De wet verklaart tevens dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat het Hebreeuws de enige officiële taal is terwijl het Arabisch een speciale status heeft. De wet verklaart dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en bevestigt dat de Hebreeuwse kalender de officiële kalender is van de Joodse natiestaat.

De wet heeft geen invloed op de rechten van minderheidsburgers in Israël, maar wordt bekritiseerd door Arabische landen die beweerden dat deze discriminerend is. De onderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit (PA), Saeb Erekat, beweerde dat de wet “beoogt de tweestatenoplossing te vernietigen en te vervangen door een apartheidsregime.”

PA-voorzitter Mahmoud Abbas heeft herhaaldelijk de wet als “racistisch” veroordeeld, onder meer in zijn toespraak in de Algemene Vergadering van de VN vorige week.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA organization calls for general strike on Monday – Large-scale confrontations could take place during a general strike declared in protest against the Nationality Law” van 30 september 2018 op de site van Arutz Sheva

 

Een gedachte over “Vandaag algemene ‘staking’ (lees: rel schoppen) in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.