Israël laat PFLP terrorist vrij na 13 maanden voorhechtenis

saidi-funeral4

Gaza, 9 februari 2014. Zwaar gewapende leden van de Abu Ali Mustafa Brigades, het doodseskader van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dragen hun gesneuvelde militant Ibrahim Mohammad Saidi ten grave. [beeldbron: website van de PFLP]

Israël heeft op zondag 30 september de Frans-Palestijnse Arabische advocaat Salah Hamouri vrijgelaten, zei zijn advocaat, aldus het AFP. De 33-jarige Hamouri werd door het politiebureau van Jeruzalem op vrije voeten gesteld nadat hij uit zijn cel was overgebracht naar een gevangenis in het zuiden van Israël, aldus het bericht. De Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) gaf geen uitleg toen het AFP vroeg naar de redenen achter Hamouri’s detentie.

Hamouri werd geboren in ‘Oost’-Jeruzalem uit een Franse moeder en een Palestijnse vader. De Franse president Emmanuel Macron en minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian bespraken zijn zaak meerdere keren met premier Benjamin Netanyahu, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zijn advocaat, Mahmud Hassan, vertelde het AFP dat het Hamouri verboden was om deel te nemen aan demonstraties, protesten of vieringen van zijn vrijlating gedurende een periode van 30 dagen en dat hij een waarborg moest betalen van 3.000 sjekels (€ 711).

Hamouri, een lid van de marxistische terreurgroep het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), werd op 23 augustus 2017 in zijn huis in Oost-Jeruzalem gearresteerd en werd onder administratieve detentie geplaatst, wat detentie zonder proces mogelijk maakt voor verlengbare perioden van zes maanden.

De NGO Addameer die Palestijnse gevangenen ondersteunt, die Hamouri in dienst hadden genomen als veldonderzoeker, zei dat hij voor het eerst werd gearresteerd en in 2001 op 16-jarige leeftijd en in voorlopige hechtenis werd genomen. Hij werd in 2004 opnieuw zonder proces vastgehouden voor een periode  van vijf maanden en werd opnieuw gearresteerd in 2005.

Hamouri werd in 2005 in eerste instantie door Israël gearresteerd en gevangengezet nadat hij van plan was de voormalige Sefardische opperrabbijn Ovadia Yosef te vermoorden. Hij werd in december 2011 vrijgelaten als onderdeel van de Gilad Shalit-deal, waarbij Israël 1.027 terroristen vrijliet in ruil voor de ontvoerde IDF-soldaat Gilad Shalit, na tussenkomst van de Franse overheid.

Hamouri werd vorig jaar opnieuw gearresteerd en onder administratieve detentie geplaatst omdat hij terroristische activiteiten bleef plannen.

Administratieve detentie
Zoals gezegd werd Salah Hamouri Sakha op 23 augustus 2017 gearresteerd en in ‘administratieve detentie’ geplaatst. Dat is een noodmaatregel die werd geïntroduceerd ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina (1920-1948), waarmee Israël een verdachte kan interneren zonder proces voor een periode van zes maanden en die onbeperkt in de tijd kan verlengd worden indien dat noodzakelijk is.

Israel zegt dat administratieve detentie een belangrijk instrument is om terreuraanslagen te voorkomen. Ook het Internationaal recht laat detentie zonder proces toe in extreme beperkte omstandigheden. Gezien de recente geweldsgolf in Gaza sinds 30 maart 2018 (en in mindere mate in Judea & Samaria en in Jeruzalem), kan men gerust spreken van extreme omstandigheden volgens het internationaal recht.

De administratieve detentie is ook bedoeld om de verdachte zolang vast te houden om de autoriteiten toe te laten bewijzen te verzamelen, en met het doel verdere aanslagen te voorkomen. In sommige gevallen wordt detentie gebruikt wanneer een delicate Arabische bron concrete informatie heeft verstrekt en de autoriteiten de identiteit van deze informant willen beschermen.

Overigens heeft Israël de voorbije maanden ook een aantal Joodse Israëliërs onder adminstratieve detentie geplaatst, op verdenking van haatmisdrijven jegens Palestijnen en Christenen.

Palestijnse gevangenen
Volgens cijfers van het IPS (Israel Prison Service) zaten in juni 2015 ongeveer 4.500 Palestijnen opgesloten in Israëlische gevangenissen waarvan ruim de helft met ‘bloed aan de handen’. Dat is relatief weinig vergeleken met landen zoals België (11.769 gevangenen – bron) en Nederland (ca. 14.000 – bron) te bedenken dat de Palestijnen, meer in het bijzonder de Arabische wereld, al sinds 1948 op voet van oorlog leven met de Joodse staat Israël.

Volgens de website van B’Tselem, zouden 5.442 Palestijnen in een Israëlische cel zitten. Echter, dat is wel het totale aantal Palestijnen in Israëlische gevangenschap en dit cijfer gaat niet enkel om terroristen maar ook over ‘gewone’ gevangenen van gemeen recht (dieven, verkrachters, oplichters enz.) Dat cijfer zou, nog steeds volgens B’Tselem, eind november 2015 zijn opgelopen tot 5936 Palestijnen in Israëlische cellen.

De overgrote meerderheid van deze gevangenen heeft wel degelijk een proces gehad en werd  veroordeeld. Het aantal gevangenen dat nog geen proces heeft gehad stond volgens B’Tselem, per 31 juni 2015 op 370 gevangenen, minder dan 10 procent dus van het totaal.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Israel releases PFLP terrorist – Israel reportedly releases Salah Hamouri who was convicted of planning to arrest former Chief Rabbi” van 30 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael frees French-Palestinian after 13 months without trial” van 30 september 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.