Poolse stad beschuldigd van het omturnen van Joodse begraafplaats in voetbalveld

Plaatje hierboven: De Joodse begraafplaats (cmentarz żydowski) van Klimontów, Polen, kort na WOII. De begraafplaats werd volledig verwoest en de grafstenen werden geplunderd. Aanvankelijk lag de begraafplaats vlak achter de synagoge. Na de Tweede Wereldoorlog werd op deze site een schoolcomplex met een sportschool en een sportveld gebouwd. De opgegraven botten werden in een gemeenschappelijk graf naast het sportveld geplaatst [beeldbron: Virtual Shtetl]

Een door de overheid gefinancierd sportcomplex werd gebouwd op een niet meer gebruikte Joodse begraafplaats in Zuidoost-Polen, klaagden verschillende Joodse groepen. Het complex, bestaande uit een basketbal- en voetbalveld, werd op 6 september ingehuldigd tijdens een lintsnijceremonie in Klimontow, een stad op 20 mijl ten noordoosten van Krakau, volgens de website van de gemeente. Het zei dat het project meer dan $ 90.000 aan overheidsfinanciering heeft ontvangen.

Maar volgens het Shem Olam Holocaust-museum bij Hadera in Israël ligt het complex bovenop de voormalige Joodse begraafplaats van de stad, die vóór de holocaust duizenden Joodse inwoners had. “Dit is zeer beledigend voor het Joodse volk”, schreef de directeur van het museum, Rabbi Avraham Kriger, vorige week aan de gemeente, meldde de nieuwssite Kipa.

Meir Bulka, een Israëlische activist voor de herdenking van de holocaust en oprichter van de J-Nerations-organisatie, vertelde JTA dat hij gelooft dat de gemeente op de hoogte was van de locatie van de begraafplaats toen het complex er werd gebouwd. “Ze legden daar leidingen neer. Er is geen twijfel dat ze graven tegenkwamen,” zei hij vrijdag.

De gemeente Klimontow reageerde niet op telefoontjes en een e-mail van JTA om hun reactie op de claims te vragen. Yaakov Haguel, waarnemend directeur van de Wereld Zionistische Organisatie, zei dat hij de Poolse regering verantwoordelijk houdt voor de bouw in Klimontow, die hij “een schop aan het Poolse Jodendom in Polen en elders” noemde.

In een verklaring merkte hij op dat in januari in Warschau een wet werd aangenomen die verbood de Poolse natie de schuld te geven voor nazi-misdaden, en noemde het éeen poging om de geschiedenis uit te vagen, verergerd door ongevoeligheid voor de Poolse joden” in Klimontow. “De Poolse regering moet Joden respecteren zoals elke andere burger. Dergelijke gebeurtenissen mogen niet terugkeren naar Polen en daarbuiten,” voegde hij eraan toe.


Plaatje hierboven: Poolse schoolkinderen bij een lintknipselceremonie op het voetbalveld in Klimontow, Polen, 6 september 2018 [beeldbron: Gemeente van Klimontow]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Polish town accused of turning Jewish cemetery into soccer field” van 21 september 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Poolse stad beschuldigd van het omturnen van Joodse begraafplaats in voetbalveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.