Shem Olam: Holocaust gaat ook om waarden, behoud van het menselijk beeld, geest en geloof

Lijden, doden, verhongeren, haat, het menselijk beeld verwoesten en vernietiging, zijn synoniemen voor de Holocaust. Maar de Holocaust gaat ook om, waarden, behoud van het menselijke beeld, geest, geloof … Deze nieuwe invalshoeken zijn de sleutel tot een diep begrip van wat er gebeurde in de getto’s en kampen, in verbergen en in strijd.

Door dit werkgebied zal de Joodse geschiedenis in de komende decennia en eeuwen worden weerspiegeld. Dit werkgebied is niet alleen een herinnering, maar ook een constitutieve factor voor het identificeren van waarden, geest en geloof.

In de laatste decennia sinds de Holocaust is er een groot tekort geweest in de wereld van wetenschappelijk onderzoek en onderwijsstudies. Daarom heeft het Shem Olam Instituut, gevestigd in Kfar Haroeh, Israël, zichzelf en anderen ingezet om onderzoek uit te voeren met behulp van historische wetenschappelijke hulpmiddelen, en documenten en onbekende bronnen te onthullen met betrekking tot de wereld van waarden, geloof, religieus en spiritueel leven, die de aandacht richten op het omgaan met de Holocaust.

Shem Olam maakt gebruik van zijn onderzoek op het gebied van onderwijs, met een accent op de onaardse realiteit van een groot deel van de Joden in de duisternis en de schaduw van de dood, in een wereld die wordt omringd door onmenselijkheid. Daartoe werden de drie afdelingen onderwijs, documentatie en onderzoek opgericht om een ​​gecombineerd antwoord op de taak te bieden.

De documentatieafdeling is verantwoordelijk voor het lokaliseren, aankopen en fotograferen van archiefmateriaal over de hele wereld met lokale teams die in dienst zijn bij het Instituut. Deze activiteit heeft de ommekeer en blootstelling aan de kwestie van religieuze en spirituele omgang in de Holocaust gecreëerd door archivering van nieuwe en unieke materialen die eerder als ‘niet bestaand’ werden beschouwd. Na een proces van catalogiseren en bewaren wordt het vervolgens in het Shem Olam-archief geplaatst dat 600.000 documenten en exposities bevat.

Promotiefilmpje van Shem Olam


Bronnen:

♦ naar een artikel en video op de website van Shem Olam Faith & the Holocaust Institute for Education, Documentation & Research

2 gedachtes over “Shem Olam: Holocaust gaat ook om waarden, behoud van het menselijk beeld, geest en geloof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.