UNRWA hulpagentschap voor Palestijnen is slecht voor Joden en Arabieren

De VS hebben onlangs aangekondigd dat het haar steun voor het Hulp- en werkagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) beëindigt. Net als Israël, ziet de Trump-regering UNWRA als een deel van het probleem in plaats van de oplossing voor het Arabisch-Israëlische conflict. Critici beweren dat de verlaging van bijna 300 miljoen dollar door Washington aan UNWRA degenen zal radicaliseren wier levensonderhoud ervan afhangt en de vooruitzichten op vrede ondermijnt.

Hoe komt het dat de UNWRA zo’n dergelijk obstakel kunnen worden in het Arabisch-Israëlische conflict? Welke impact heeft het einde van de Amerikaanse hulp aan het controversiële VN-agentschap op Israël en haar Arabische buren? Zoals met zoveel andere kwesties met betrekking tot het conflict, ziet Europa de situatie door een heel andere bril dan Washington. In reactie op het Amerikaanse besluit zei Duitsland dat het de financiering van UNWRA zou verhogen. De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn drong er bij zijn land op aan zijn voorbeeld te volgen.

UNWRA werd opgericht in 1949 en had als taak om de honderdduizenden Arabieren te behandelen die vluchtelingen werden tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948. Het valt echter op tussen agentschappen die vluchtelingen behandelen, evenals het enige VN-agentschap dat zich bezighoudt met slechts één groep van mensen. In plaats van de kwestie van de Arabische vluchtelingen op te lossen, heeft UNWRA het bestendigd door de status van vluchteling op unieke wijze erfelijk te maken. Dit heeft geleid tot een bizarre situatie waarin het aantal geregistreerde Arabische ‘vluchtelingen’ is toegenomen tot meer dan vijf miljoen, bijna een tienvoudige toename sinds 1948.

Daarentegen heeft Israël met succes honderdduizenden vluchtelingen uit Europa en de Arabische wereld opgenomen. De kinderen van Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld hebben de hoogste echelons bereikt in de Israëlische samenleving en omvatten de huidige stafchef van IDF, Gadi Eizenkot. UNWRA belichaamt de tragedie van het Arabisch-Israëlische conflict. In plaats van de Arabische bevolking aan te moedigen zich vreedzaam te vestigen en economisch productief te worden, houden UNWRA en de Palestijnse Autoriteit cynisch miljoenen Arabieren in armoede en financiële afhankelijkheid.

Om het nog erger te maken, is de hulp afhankelijk van het omarmen van haat tegen de Joden en de vernietiging van Israël. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, drong er bij de wereld op aan om in te stappen en het VN-agentschap te helpen redden. “Het verlies van deze organisatie zou een oncontroleerbare kettingreactie kunnen veroorzaken,” zei Mass, volgens Reuters.

UNRWA slecht voor Joden en Arabieren
Op welke kettingreactie doelde hij? Het is UNWRA dat verantwoordelijk is voor de radicalisering van de Arabische bevolking. Door het geld af te nemen en of te verminderen zal de extreme antisemitische indoctrinatie die het Arabisch-Israëlische conflict ondersteunt geleidelijk aan  afnemen.

Financiële hulp en echte ontwikkelingshulp aan de Arabische bevolking kan worden verleend via andere kanalen dan UNWRA. De controversiële voortzetting door de VN van het Arabisch-Israëlische conflict doet zowel Arabieren als Israëli’s pijn. Het ontkent de vrede aan Israël en het ontkent een fatsoenlijke en realistische toekomst voor de Arabische bevolking.

UNWRA en de PA verrijken zichzelf cynisch door een onbereikbare fantasie te omarmen: de vernietiging van Israël. Europa’s omarming van UNWRA is daarom in tegenspraak met zijn officiële steun voor een vreedzame tweestatenoplossing voor het Arabisch-Israëlische conflict. Een ineenstorting van UNWRA zou uiteindelijk kunnen leiden tot een realistische vrede tussen Arabieren en Israëli’s. Het kan de Arabieren ook de kans geven op een zinvolle en realistische toekomst.

Washington heeft al aangegeven dat het de Arabische bevolking op andere manieren wil helpen. Europa en andere internationale actoren moeten beslissen of zij de bestendiging van het conflict door UNWRA of een vreedzame tweestatenoplossing in een toekomst na de UNWRA ondersteunen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Krygier “UNWRA and Peace are Mutually Exclusive” van 3 september 2018 op de site van United With Israel

Een gedachte over “UNRWA hulpagentschap voor Palestijnen is slecht voor Joden en Arabieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.