Palestijnen zeggen dat 7 mensen zijn gedood, waaronder twee jongens, in Gaza-grensgevechten

Zeven Palestijnen, waaronder twee jongens, werden vrijdagochtend gedood toen tienduizenden Palestijnen protesteerden (plaatje hierboven, bron Hamas) aan het veiligheidshekken dat de Gazastrook scheidt van Israël. De protesten waren een van de grootste en meest gewelddadige van de afgelopen weken die volgden na het afspringen van indirecte gesprekken met Israël over een staakt-het-vuren en waarschuwingen dat de terreurgroep Hamas, die Gaza bestuurt, zich opmaakt voor een nieuw conflict.

Zeven mensen werden gedood, waaronder een 12-jarige en een 14-jarige, en ten minste 210 Palestijnen raakten gewond, waaronder een 11-jarige jongen, die zich in een ernstige toestand bevond, volgens het door Hamas gerunde ‘Gezondheidsministerie’ in Gaza. Er stond dat 90 van de gewonden door kogels werden geraakt. Het ministerie identificeerde drie van de doden als Nasser Mosabih, 12, Mohammed al-Houm, 14, en Iyad Al-Shaar, 18 en zei dat ze waren neergeschoten. De andere vier waren twintigers.

De IDF zei dat ongeveer 20.000 Palestijnen deelnamen aan de gewelddadige protesten, verspreid over een paar locaties langs de veiligheidshekken van Gaza. In verschillende gevallen gooiden ze handgranaten en explosieven naar soldaten. In twee gevallen voerde het IAF-vliegtuig aanvallen uit tegen granaatwerpers, zei het leger en merkte op dat er geen gewonden vielen onder IDF soldaten. Een van de stakingen was gericht op een post van Hamas, zei het leger. IDF-troepen reageerden ook met traangas en andere minder-dodelijke riotverspreiders. De IDF gebruikt tevens scherpe munitie ‘in overeenstemming met de rules of engagement‘, zei het leger.

Ook lanceerden Palestijnen verschillende ballonnen met daaraan brandbommen vastgehecht naar Israël, waardoor er minstens 16 branden werden gesticht in de buurt van Israëlische steden nabij de Gazastrook, aldus een woordvoerder van de Israëlische brandweer en reddingsdiensten. Brandweerlieden handen de handen vol om de branden te blussen. De rellen zijn de afgelopen weken toegenomen, gaande van een wekelijkse gebeurtenis tot bijna nachtelijke protesten. De humanitaire crisis in Gaza is ook verslechterd en verzoeningsgesprekken met de Palestijnse Autoriteit zijn mislukt.

Hamasleider Yahya Sinwar gaf enkele dagen geleden openlijk toe dat de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ -protesten die sinds 30 maart worden gelanceerd, door hen opzettelijk werden georchestreerd. De zogenaamde ‘grensprotesten’, die al maandenlang plaatsvinden, zijn een opzettelijke provocatie bedoeld om ‘druk uit te oefenen op Israël en een ‘interne explosie’ te voorkomen’, nadat de verzoeningspogingen met Fatah waren ‘gesaboteerd’.

“Nadat de verzoeningsinspanningen (tussen Hamas en Fatah) een impasse bereikten, hebben een aantal facties gepland om een ​​interne explosie in de Gazastrook te veroorzaken, maar de ‘Marsen van Terugkeer’ dwarsboomden dat plan,” zei Sinwar begin september tijdens een Hamas conferentie in Gaza, volgens een Ynet-nieuwswebsite-rapport.

Volgens een bericht van vrijdag 28 september ’18 op de website van de Al Qassam Brigades (Hamas) werden sinds de dertigste maart 188 Palestijnen gedood (onder hen 32 minderjarige relschoppers en 3 vrouwen). Daarnaast werden ca. 20.590 demonstranten opgenomen met verschillende verwondingen door vergiftiging als gevolg van het verbranden van autobanden en bevangen door traangas van de IDF (ca. 4100 kinderen en 1.930 vrouwen). Onder de gewonden werden eveneens 5.200 Palestijnen behandeld voor schotwonden waarvan 460 ernstig.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians say 7 killed, including two boys, in Gaza border clashes” van 28 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF carries out attack in Gaza as riots continue – IDF aircraft attack northern Gaza after grenades and explosive devices thrown at Israeli forces along the border fence” van 28 september op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Palestijnen zeggen dat 7 mensen zijn gedood, waaronder twee jongens, in Gaza-grensgevechten

  1. Als je niet tegen de hitte kan verlaat de sauna.

    Deze ‘protesterende hooligans’ moeten ophouden met zeuren.

    Als ze niet naar de grens komen worden ze niet beschoten.

    Zoveel moet nu toch wel duidelijk zijn!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.