Financiering UNRWA: worden de Europeanen bij de neus genomen door de Arabische landen?

Tijdens een bijeenkomst in Caïro deze maand, legden Arabische en islamitische ministers van Buitenlandse Zaken hun bezorgdheid uit over het lot van het VN-hulp- en werkagentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) nadat de Amerikaanse regering had besloten alle Amerikaanse hulp aan het agentschap te schrappen.

De ministers ‘onderstreepten hoe belangrijk het is om de UNRWA in staat te stellen een cruciale rol te blijven spelen bij het verlenen van humanitaire hulp’ aan Palestijnse ‘vluchtelingen.’ Ze waarschuwden ook dat ‘beschadiging’ van de UNRWA de crisis in het Midden-Oosten zal verergeren.

Als deze Arabische en islamitische landen zo bezorgd zijn over de UNRWA en de Palestijnse vluchtelingen, waarom stappen ze dan niet in om het vacuüm op te vullen en het verlies van de Amerikaanse fondsen te betalen? Wat verhindert hen om hun chequeboekjes boven te halen en deze ‘vluchtelingencrisis’ op te lossen?

De Arabieren en moslims zijn niet zo naïef als de Europeanen, die nog steeds miljoenen dollars aan UNRWA en de Palestijnen betalen. De leiders en regeringen van de Europese Unie houden hun eigen mensen voor dwazen door hen niet te vertellen dat zelfs de Arabieren en moslims hun geld niet verspillen aan een VN-agentschap dat nieuwe generaties nepvluchtelingen heeft gecreëerd door tweede en derde generaties de status van UNRWA van ‘vluchteling’ te schenken.

Europese en andere westerse belastingbetalers weten blijkbaar niet dat hun geld wordt uitgegeven aan miljoenen van deze ‘vluchtelingen’, en moedigen hen aan niet door te gaan met hun leven of hun levensomstandigheden te verbeteren, omdat ze volledig afhankelijk zijn geworden van Amerikaanse en Europese belastinggeld. Het is tijd dat de Europeanen het voorbeeld van de Arabische en islamitische landen volgen en stoppen met de financiering van een corrupt en incompetent VN-agentschap zoals UNRWA.

De bezorgdheid van de Arabische en islamitische leiders en regeringen over het defunderen van de UNRWA stinkt naar hypocrisie. Wat hebben deze Arabische en islamitische landen de afgelopen 70 jaar gedaan om het lijden van de Palestijnen te verlichten en hen te helpen verder te gaan met hun leven? Letterlijk niets. Integendeel, sommige van deze landen, met name Libanon, Jordanië en Syrië, hebben de Palestijnen in afschuwelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen laten leven, hebben geweigerd hen basisrechten te verlenen en privileges te onthouden die aan andere buitenlanders zijn verleend, zoals onderwijs, werk en gezondheid zorg.

Erger nog, de Arabische en islamitische leiders en landen hebben gelogen tegen de Palestijnen door hen te verzekeren dat ze op een dag zullen terugkeren naar de huizen van hun ouders, grootouders en overgrootouders in grotendeels niet-bestaande dorpen binnen Israël als deel van een ‘recht op terugkeer’ genoemd. Als het gaat om het uiten van solidariteit met de Palestijnen, zijn de Arabieren en moslims goed in één ding: lippendienst. Dat, zoals we binnenkort zullen zien, is de enige dienst die ze ooit aan de Palestijnen hebben geleverd.

Dus voordat we de vraag beantwoorden waarom de Arabieren en moslims de Palestijnen niet willen helpen, is het de moeite waard om te bespreken hoeveel de Arabische en islamitische landen hebben bijgedragen aan UNRWA. Volgens statistieken vrijgegeven door UNRWA, niet veel. Neem bijvoorbeeld het jaar 2017. Volgens de statistieken bleef de VS de nummer 1-bijdrager aan UNRWA, met een winst van meer dan $ 364 miljoen. nr. 2 was de EU met $ 142 miljoen; nr. 3 Duitsland, nr. 4 het V.K. en nr. 5 Zweden.

Saoedi-Arabië, dat binnenkwam als nr. 6, was het enige Arabische land bovenaan de donorlijst van UNRWA, met een bescheiden bijdrage in 2017 van slechts $ 53,2 miljoen. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een ander olierijk Arabisch land met $ 12,8 miljoen, kwam binnen als nr. 15 (na landen zoals Denemarken, Italië en Noorwegen). Algerije en Tunesië, waarvan de ministers van Buitenlandse Zaken zeggen dat ze zich nu zorgen maken over het Amerikaanse besluit om de Amerikaanse hulp aan de UNRWA stop te zetten, hebben vorig jaar geen geld bijgedragen aan het VN-agentschap.

Hier is nog een belangrijk stuk informatie: de Islamitische Republiek Iran, wiens leiders nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om de VS te veroordelen en volledige solidariteit met de Palestijnen te uiten, voorzag in een bedrag van slechts $ 20.000 aan UNRWA tussen 2008 en 2017. Dit betekent dat Teheran’s gemiddelde de jaarlijkse bijdrage aan UNRWA in de afgelopen jaren  $ 2.000 per jaar bedroeg.

Hier is het vermeldenswaard dat Iran miljarden dollars per jaar buiten zijn grenzen in het Midden-Oosten uitgeeft. Iran levert wapens en contanten aan terroristische groeperingen zoals Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en de Hezbollah van Libanon. Iran helpt deze groepen omdat ze de ‘zionistische entiteit’ willen vernietigen. Iran wijdt nu enorme middelen in Syrië om dictator Bashar Assad te helpen in zijn strijd tegen de rebellen, evenals aanzienlijke sommen geld die de Houthi-milities in Jemen helpen.

Wanneer het echter gaat om de financiering van een VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen helpt, lijken de Iraniërs, net als de meeste Arabische en Islamitische landen, er niets om te geven. Deze landen zijn altijd erg goed geweest in het aanbieden van kalmerende woorden aan de Palestijnen, terwijl ze weigerden hen de broodnodige humanitaire hulp te bieden. Dus, de Iraniërs, die in de afgelopen 10 jaar de UNRWA ongeveer $ 20.000 hebben gegeven, veroordelen nu alleen maar het besluit van de VS om Amerikaanse gelden naar het VN-agentschap te schrappen.

De stappen van de VS om de hulp aan de UNRWA te verlagen, is “een duidelijke schending van resolutie 302 (IV) van de Algemene Vergadering van de VN”, zei Ali Lijani, hoofd van de parlementaire unie van de OIC-lidstaten (PUIC, PUOICM). Larijani beschreef het Amerikaanse besluit als ‘beschamend’ en drong er bij alle parlementen van de OIC-lidstaten op aan om krachtige beslissingen te nemen bij het veroordelen van de beweging in de VS.

De Arabische landen zijn net zo hypocriet als het gaat om UNRWA en hulp aan de Palestijnen. Sommige van deze landen die huilen om het besluit van de VS om de financiering van UNRWA te verminderen, hebben niet alleen nulkommanul gedaan om het VN-agentschap te helpen; ze hebben de Palestijnen in hun land ook lang onderworpen aan discriminerende en apartheidswetten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Funding UNRWA: Are European Taxpayers Being Taken for a Ride?” van 20 seeptember 2018 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel en video “Where did UNRWA funding go? – ILTV speaks with David Bedein about how the PA claims destitution while receiving nearly $1 billion a year” van 28 september 2018 op de site van Arutz Sheva

5 gedachtes over “Financiering UNRWA: worden de Europeanen bij de neus genomen door de Arabische landen?

 1. De minister van buitenlandse zaken van Saoed-Arabie heeft op de CNN verklaard dat zij meer geld gaan geven aan de Palestijnen op voorwaarden dat ze actief naar vrede zoeken in de regio, ook verklaarde hij dat er geen diplomatieke gesprekken zijn tussen zijn land en Israel!

  Like

 2. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  Uiteraard worden de Europeanen belazerd, nou ja, belazerd? je kunt mij toch niet vertellen dat de gemiddelde EU ambtenaar niet weet wat de Arabische en islamitische landen doen voor de Palestijnen -NIETS dus. Blijft de vraag: Wordt de EU wederom gechanteerd met olieleveranties of zijn wij de enige die zich aan een overeenkomst houden, zoals “miljoenen moslims voor olie (den Uyl”)?

  Like

 3. Zijn Arabieren of Islamieten dan ook moslimbroeders onder elkaar? Nee, ze slachten elkaar nog eens af met autobommen.
  Alleen als het hen uitkomt, zijn ze er voor elkaar, en op weg naar mekka.

  Like

Reacties zijn gesloten.