The Donald gooit de tweestatenoplossing weer op tafel >geeuw<

Plaatje hierboven: Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah en Yahya Sinwar, chef van de terreurgroep Hamas in Gaza, zijn ook voor de tweestatenoplossing: “Wij nemen het Land, de Joden krijgen de Zee! Is dat niet fijn?”

De Amerikaanse president Donald Trump leek woensdag de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te steunen tijdens zijn ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York op woensdag.

“Ik wil een plan dat solide is, begrepen door beide partijen, echt halverwege overeengekomen door beide partijen voordat we het presenteren. Ik zou zeggen binnen twee, drie, vier maanden. Ik denk dat er veel vooruitgang is geboekt. Ik denk dat Israël iets wil doen. Ik denk dat de Palestijnen iets willen doen. Het zal vrij snel gaan bewegen, behoorlijk snel,” voegde hij eraan toe.

De president zei ook dat hij het bereiken van de Israëlisch-Palestijnse vrede als een “droom van mij” beschouwt en dat hij hoopt “dat we het voor het einde van mijn eerste ambtstermijn gedaan te krijgen. We zullen andere dingen doen in mijn tweede termijn.”

De opmerkingen van Trump op woensdag lijken een verschuiving te zijn van uitspraken die hij eerder deed over een tweestatenoplossing. In februari 2017 tijdens zijn ontmoeting met premier Netanyahu zei hij tegen verslaggevers: “Ik hou van een tweestatenoplossing. Dat is wat ik denk dat het het beste werkt. Ik hoef zelfs niemand te spreken; dat is mijn gevoel. Ik kijk naar twee staten en één staat, en ik ben voor degene die beide partijen leuk vinden. Ik kan met een van beide leven.”

De vredesinspanningen van de Trump-regering worden aangevoerd door zijn schoonzoon en senior adviseur, Jared Kushner, en Jason Greenblatt, een speciale gezant in het Midden-Oosten. Terwijl zowel Kushner als Greenblatt verschillende reizen naar de regio hebben gemaakt, heeft de regering tot nog toe geen concrete tijdlijn geboden voor wanneer zij hun langverwachte vredesplan uit het Midden-Oosten zouden onthullen.

Zijn vredesinspanningen worden echter ook gecompliceerd door het feit dat de Palestijnen sinds eind vorig jaar boegbeelden van ambtenaren van Trump hebben geboycot, toen Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkende. Op woensdag verdedigde hij ook het recht van Israël om zich te verdedigen en om militair te reageren op bedreigingen van zijn grenzen aan alle kanten.

Na hun ontmoeting zei Netanyahu dat hij niet verrast was door de bewering van Trump dat hij voorstander is van een tweestatenoplossing en zei: “Iedereen definieert het begrip ‘staat’ anders. Ik ben bereid voor de Palestijnen de autoriteit te geven om zichzelf te besturen zonder dat zij de autoriteit hebben om ons schade te berokkenen.”

Tevens prees hij Trump voor zijn “krachtige verdediging van Israëls recht op zelfverdediging” en voor de pogingen van zijn regering om Israël te beschermen tegen de vooringenomenheid bij de VN.


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNS News Service “OY! Trump Now Favors a Two-State Solution, Seeks Mideast Peace Before End of First Term” van 26 september 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel Michael Wilner “Trump backs two-state solution: ‘I think that’s what works best‘” van 26 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.