Rouhani zegt dat Iran in Syrië zal blijven, maar wil geen conflict met de VS in het M-O

Plaatje hierboven: Iraanse functionarissen hebben voor het eerst toegegeven dat zij de terroristische aanslagen van 9/11 in de VS hebben helpen faciliteren door stiekem mee te werken aan de vrije doorgang van Al-Qaeda-agenten die uiteindelijk commerciële vliegtuigen lieten crashen op de Twin Towers, aka het World Trade Center in New York City op 11 september 2001 [bron]

De Iraanse president Hassan Rouhani (plaatje hierboven) zei op woensdag 26 september dat Iran zo lang in Syrië zou blijven als het regime van Assad het daar wilde hebben, maar zei dat Teheran geen conflict met de Verenigde Staten in het Midden-Oosten zocht.

Bij de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN verdedigde Rouhani de Iraanse militaire steun voor het regime van de Syrische president Bashar Assad, en beweerde dat Iraanse hulp nodig was om het bolwerk om de terreurgroep van de Islamitische Staat (ISIS/Daesh) te verslaan. “Onze aanwezigheid in Syrië zal worden voortgezet zolang de Syrische regering om onze aanwezigheid vraagt”, vertelde Rouhani op een persconferentie.

Israël heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het een Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië niet zal tolereren en herhaaldelijk Iraanse bases in luchtaanvallen heeft getroffen, om te voorkomen dat geavanceerde wapens worden overgedragen aan de Libanese terreurgroep Hezbollah. Israël heeft ook uitgebreid gelobbyd in Washington en Moskou, een andere belangrijke bondgenoot van Syrië en Iran, om ervoor te zorgen dat Iraanse troepen en door Iran gesteunde milities zo ver mogelijk van de Israëlische grens worden gehouden.

Maar Rouhani richtte zijn opmerkingen aan de VS, die Iran nog niet rechtstreeks in Syrië hebben geconfronteerd, maar zich heeft teruggetrokken uit het nucleaire akkoord met Iran, sancties heeft opgelegd en beloofd heeft de rol te beperken van de sjiitische macht in de regio, inclusief in Syrië, Jemen en Irak. “We willen nergens in de regio oorlog voeren met Amerikaanse troepen. We willen ze niet aanvallen; we willen de spanningen niet vergroten. Maar we vragen de Verenigde Staten zich te houden aan de wetten en de nationale soevereiniteit van de naties te respecteren,”zei hij.

De Trump-regering heeft nauwe banden met de regionale rivalen Saoedi-Arabië en Israël van Iran en heeft Teheran gewaarschuwd dat het zijn acties nauwlettend in de gaten houdt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die dinsdag een pressiegroep toesprak, zwoer om ‘snel en resoluut’ te handelen tegen elke Iraanse actie die de Amerikaanse belangen in de regio zou schaden. Rouhani grapte: “Wanneer de staatssecretaris zegt dat we ter verantwoording worden geroepen, waarom zijn ze dan in de eerste plaats naar Irak gegaan?”

Vroeger voorspelde Rouhani dat de Verenigde Staten uiteindelijk weer zouden toetreden tot de internationale nucleaire deal waar het eerder dit jaar op terugkwam, volgens de gesprekken die deze week bij de Verenigde Naties zijn isolement van zijn tegenhanger Donald Trump vertoonde. “De Verenigde Staten van Amerika zullen op een dag vroeg of laat terugkomen. Dit kan niet worden voortgezet,” vertelde Rouhani een persconferentie. “We zijn niet geïsoleerd; Amerika is geïsoleerd”, zei hij.

Rouhani wees op een zitting van de Veiligheidsraad die woensdag door Trump werd voorgezeten, waar de leiders van Groot-Brittannië en Frankrijk de nucleaire deal steunden, evenals een verklaring van Europese machten die zeiden dat ze manieren zullen vinden om zaken met Iran te doen en dreigende sancties te ontlopen . “We hopen met alle gezagsgetrouwe en multilaterale landen dat we dit uiteindelijk op een eenvoudiger manier achter ons kunnen laten dan eerder werd verwacht,” zei Rouhani.


Bronnen:

♦ naar een artikelRouhani says Iran will stay in Syria, wants to avoid conflict with US” van 27 september 2018 en een artikelTrump: Iran used nuclear deal funds to become ‘world’s leading terror sponsor’” van 26 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Adam Kredo “Iran Admits To Facilitating 9/11 Terror Attacks – Top Iranian official admits for first time Iran aided al Qaeda terrorists” van vrijdag 8 juni 2018 op de site van The Washington Free Beacon

♦ naar een artikelWATCH: In first, Iran admits to facilitating passage of al-Qaeda’s 9/11 attackers” van vrijdag 8 juni 2018 op de site van Al Arabiya/English

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.