Aanval over zee van Hamas verijdeld door de Israëlische Marine

Plaatje hierboven: gewapende kikvorsmannen van Hamas op onderwater training [beeldbron: The Tower]

Gebruikmakend van het geweld van maandag als een afleiding, vaarden ten minste tien boten van de terreurgroepen vanaf de kust van Gaza richting Israël in een poging om de legale Israëlische maritieme blokkade van de enclave te doorbreken. De Israëlische marine opende het vuur om de schepen te waarschuwen nabij de no-go zone. Er werden geen gewonden gemeld van de schietpartij.

Drie maanden geleden werd door de IDF voor het eerst een zee-terreurtunnel van Hamas geneutraliseerd, verhaalde een woordvoerder van de IDF op 10 juni. De tunnel, die operationeel was maar zich niet werkelijk uitstrekte in de Israëlische wateren, zou het voor terroristen mogelijk gemaakt hebben om zich vanuit een militaire post van Hamas in de noordelijke Gazastrook onopgemerkt in de zee te begeven, waardoor het mogelijk werd om terroristische acties vanuit het water uit te voeren .

Bovendien dreigt Israël momenteel de Gazastrook met de mogelijke reductie van de toegestane visserijzone tot slechts drie zeemijl van de huidige zes, afhankelijk van of de aanhoudende protesten doorgaan. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verlaagde voorheen de visserijzone van zes naar drie zeemijl, als een van de maatregelen die bedoeld waren om de Palestijnen onder druk te zetten om de Hamas-campagne ‘De Grote Mars van de Terukeer’ te stoppen.

Het Israëlische leger arresteert regelmatig en opent het vuur op terroristen die zich vermommen als schijnbaar ongewapende Palestijnse vissers, herders en boeren, awanneer ze aangegeven bufferzone naderen. Verschillende mensenrechtengroepen zoals Beth’selem meldden dat de Israëlische Marine sinds het begin van 2018 meer dan 230 aanvallen tegen Palestijnse vissers in de Gazastrook heeft uitgevoerd, waaronder schietpartijen, aanhoudingen en inbeslagname van boten.

VN: Zeeblokkade is legaal
Voor de kust van Gaza, 31 mei 2010. Onder het mom van een vredevolle hulpactie vallen militanten van de Turkse – aan Al Qaeda gelieerde ngo IHH – Israëlische soldaten aan gewapend met ijzeren staven, messen en dolken wanneer die aan boord trachten te raken van de Mavi Marmara. De terreur-ngo IHH wilde met geweld de legale blokkade van Gaza doorbreken als politiek opstekertje voor het islamistisch Hamasregime. Achteraf zal blijken dat het door het IHH gekaapte passagiersschip niet eens hulpgoederen aan boord had.

Naar aanleiding van het incident met de Mavia Marmara op 31 mei 2010, waarbij een tiental Turkse terroristen van de IHH omkwamen, stelden de Verenigde Naties een commissie aan om het incident met de Marmara te onderzoeken en publiceerde op 1 september 2011 het Palmer Rapport. De Nieuw-Zeelandse Sir Geoffrey Palmer, naar wie het rapport werd vernoemd, concludeerde in zijn rapport dat de zeeblokkade van Gaza door Israël compleet legaal is, tot grote spijt van wie het benijdt:

“Israël wordt geconfronteerd met een feitelijke bedreiging voor haar veiligheid door militante groepen in Gaza. De zeeblokkade werd opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast conform de vereisten van de internationale wet.”

Huidige visserijzone beperkt tot 9 zeemijl (16,6 km) aan kust van Gaza


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hamas-Linked PRC Terrorist Killed During Gaza Border Violence” van 25 september 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelIsraeli navy opens fire at Gazan fishermen” van 25 september 2018 op de site van Maan News Agency

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “In operational first, IDF destroys Hamas underwater terror tunnel” van zondag 10 juni 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Yoav Zitun “IAF bombed land-to-sea Gaza tunnel used by Hamas naval commandos” van zondag 10 juni 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronoth)

♦ naar een artikelHamas Takes Underwater Attacks to New Depths” van 4 maart 2017 op de site van The Tower

2 gedachtes over “Aanval over zee van Hamas verijdeld door de Israëlische Marine

  1. De Wereldbank: “”””De economie van Gaza staat op instorten””””””

    SOS, SOS, SOS.

    Zolang dit terreur regime nog geld heeft voor oorlogvoering i.p.v. haar mensen te voeden, kunnen we ons medelijden binnen de perken houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.