In het M-O hebben moslima’s alleen in Israël gelijke kansen en rechten

Een recent onderzoek bevestigt, dat de meeste van de 1,6 miljoen Arabieren die binnen de grenzen van de Joodse staat wonen en de Israëlische nationaliteit hebben, zich niet als ‘onderdrukt’ en ‘levend onder Apartheid’ beschouwen.

In feite zouden slechts weinigen ervoor kiezen om ergens anders te wonen. Ze hebben gelijk en de reden daartoe? Moslimvrouwen in de Joodse staat Israël genieten veel meer rechten en kansen dan hun geloofsgenoten in de omringende Arabische en Islamitische landen. In Israël wordt vrijheid van religie en beleving gewaarborgd door de staat; Arabisch is er officieel de tweede landstaal.

In Pakistan werd een 14-jarig meisje door moslimextremisten neergeschoten omdat zij onderwijs durfde eisen voor vrouwen. In Tunesië staat een jonge vrouw terecht voor ‘onfatsoenlijk gedrag’ nadat zij verkracht werd door drie politieagenten. Haar misdaad: zij zat met haar verloofde in een auto toen de politieagenten hen verrasten en haar brutaal verkrachtten.

Syrische vluchtelingenmeisjes die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in hun land, werden tot huwelijken gedwongen door moslimmannen, die de benarde toestand van hun families exploiteren om seksuele fantasieën te vervullen. In Saudi-Arabië mogen de vrouwen nog altijd geen voertuig besturen.

In Hebron op de Westelijke Jordaanoever wordt een Moslimvrouw, die zich kandidaat stelde voor locale verkiezingen, geridiculiseerd en door fundamentalisten bedreigd die erop aandringen dat zij thuis moet blijven en enkel mag koken en zorgen voor haar echtgenoot en kinderen. In de Gazastrook lijden de vrouwen voortdurend onder de strenge beperkingen die hen door Hamas en andere fundamentalistische groepen worden opgelegd.

Alleen in Israël hebben moslimvrouwen gelijke kansen en rechten
In Israël echter, mogen moslimvrouwen zich niet enkel kandidaat stellen voor verkiezingen en zetelen, maar kunnen zij ook daadwerkelijk hoge posities bereiken. Niet alle Arabische Israëliërs zijn een ‘vijand binnenin’. Moslimvrouwen in de Joodse staat genieten meer rechten en kansen dan hun collega’s in Arabische en Islamitische landen.

Terwijl vrouwelijke moslims worden ontvoerd, verkracht, neergeschoten, gemarteld en in ongewenste huwelijken worden gedwongen in een aantal Arabische en Islamitische landen, is de 33-jarige Maria Gharra zonet de eerste moslimvrouw van Israël geworden die als politie officier de staat dient. Gharra, die afkomstig is uit het Driehoeksgebied van Israël, is waarschijnlijk één van de dapperste Arabische vrouwen in Israël. “Ik maak deel uit van de staat en ik heb zelfs geen probleem om ‘Hatikvah’ [het volkslied van Israël] te zingen,” vertelde zij kort nadat zij haar nieuwe functie opnam.

Gharra vertegenwoordigt die Arabische Israëliërs die Israël als hun staat zien en geloven in zijn democratisch systeem. Haar verhaal toont ook aan dat de Arabische vrouwen vaak meer kansen hebben dan in de meeste Arabische en Islamitische landen. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, gelooft Gharra niet dat haar rekrutering bij de Israëlische politie een ongewone zaak is.

“Ik heb me nooit verschillend gevoeld,” legde zij uit. “Mijn uitgangspunt is dat we allemaal gelijke burgers zijn. Dit is mijn staat en dat is waarom ik een bijdrage wil leveren.” Wat haar nog meer aanmoedigt is het feit dat zij de steun van haar ouders heeft gewonnen, die zeggen dat zij trots op haar zijn om haar te zien dienen bij de Israëlische politie.

Het klopt dat vele Arabische mannen reeds in dienst zijn van de Israëlische politie, maar dit is de eerste keer dat een moslimvrouw bevorderd werd tot de rang van officier.

Amal Ayoub, 36 jaar, is één van de vrouwen die het maken in de biotechnologie. De stichter van Metallo Therapie, een opstartend bedrijf dat gouden nano-deeltjes ontwikkelt om de stralingstherapie te verbeteren, is de eerste vrouwelijke Arabische Israëlische high-tech ondernemer. Dr. Rania al-Khatib is de eerste Arabische Israëlische vrouw die plastisch chirurg is geworden in het hospitaal van Rambam.

Dit zijn slechts enkele succesverhalen van Arabische vrouwen in Israël. De afgelopen twee decennia hebben ook een aantal Arabische vrouwen kans gezien om verkozen te worden en te zetelen in de Knesset [het Israëlisch parlement], een recht dat aan moslimvrouwen in sommige Arabische landen wordt ontzegd. De laatste jaren hebben honderden Arabische Israëlische vrouwen, de oproepen van sommige leiders van de Arabische gemeenschap genegeerd om de nationale dienst te boycotten, en zich in plaats van aangemeld voor dit initiatief van de overheid.

Hoewel er natuurlijk in Israël nog veel kan verbeterd worden aan de levenstandaard van zijn Arabische onderdanen, vooral omtrent werkgelegenheid en infrastructuur, staan de succesverhalen van Arabische vrouwen in Israël in scherp contrast met de berichten van de discriminatie jegens de vrouwen in de Arabische en Islamitische landen.

De Israëli-Arabische Maysoun Hindawi uit Nazareth begint aan een nieuwe carrière in Israël’s hi-tech industrie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Arab Women in the Middle East” van 17 oktober 2012 op de site van The Gatestone Institute

4 gedachtes over “In het M-O hebben moslima’s alleen in Israël gelijke kansen en rechten

 1. Tja ; zelfs in het beschaafde Europa worden mosselmaanse dames thuis als boksbal gebruikt : de feministes van de “matsiepatsie”beweging hebben een politiek correct ooglapje op !!huiselijk geweld is toch een belangrijk deel van de islamitische beschaving ??

  Like

 2. Ja dat is juist wat in het artikel is te vinden ,maar zouden te Arabieren dit wel begrijpen, misschien moeten ze eens naar Saoedi-Arabie !!

  Like

 3. Jammer dan dat de Israel haters en “apartheid” toeterende meute niet bekend is met deze ”opzienbarende” feiten.

  Tja…..een goed verhaal moet je niet laten verpesten door feiten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.