In Parijs palaverden oud-premier Ehud Olmert en Mahmoud Abbas over vrede

Plaatje hierboven: Voormalige Israëlische premier Ehud Olmert en President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas ontmoeten elkaar in Parijs, 21 september 2018 [beeldbron: persbureau Wafa]

Het is waanzin om keer op keer hetzelfde te doen en verschillende resultaten te verwachten.” [Albert Einstein]

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert ontmoette op vrijdagavond 21 september de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas in Parijs, en zei dat de PA-leider de enige was die kon helpen een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te bereiken.

“Hij is de man. Hij kan het. Hij wil het doen,” zei Olmert naast Abbas in gefilmde opmerkingen aan de Palestijnse televisie. “Hij vecht tegen terreur omdat dit deel uitmaakt van zijn streven naar vrede tussen ons en hen,” voegde de 72-jarige Ehud Olmert eraan toe, die van 2006 tot 2009 premier van Israël was..

De voormalige Israëlische leider, die in juli 2017 werd vrijgelaten nadat hij 16 maanden achter de tralies zat voor omkoping, zei dat er geen alternatief is voor een tweestatenoplossing en benadrukt dat hij gelooft dat het bereiken van een dergelijke uitkomst nog steeds mogelijk is. Hij noemde ook Abbas “een groot politiek leider en de meest relevante persoon voor de toekomstige ontwikkelingen in de relaties tussen Israël en de Palestijnen.”

Olmert zei dat hij de PA-chef een “vriend” noemde en erop stond dat zijn termijn als premier niet was ingekort door de aanklachten tegen hem – beschuldigingen waarvan hij blijft ontkennen dat hij er schuldig aan was – dat vrede al lang geleden zou zijn bereikt. “Ik vond hem leuk toen we als persoon, als mens, samenwerkten,” zei Olmert over Abbas.

“Ik bewonderde zijn toewijding om vrede te bereiken. Ik deel dezelfde overtuiging dat vrede haalbaar is. Ik ben er zeker van dat, zoals president Abbas zei, dat indien ik mijn ambtstermijn gedurende drie (tot vier) maanden had kunnen voortzetten, er dan jarenlang vrede zou zijn geweest tussen Israël en de Palestijnen.”

Olmert benadrukte tevens dat Abbas zijn vredesvoorstellen in 2008 niet had verworpen – hoewel de PA-leider zelf heeft toegegeven dit te doen, althans voorlopig. Maar de voormalige premier legde uit dat Abbas “niet blijft weigeren door te gaan in dat kader dat we destijds bespraken.”

Abbas verklaarde dat hij in 2008 een aanbod afwees omdat hij geen kaart van Olmerts voorgestelde territoriale oplossing mocht bestuderen. Hij zei ook dat de onderhandelingen werden voortgezet, maar uiteindelijk mislukte vanwege de juridische ellende van Olmert.

Abbas was in Frankrijk na een ontmoeting eerder op de dag met de Franse president Emmanuel Macron. Na de ontmoeting zei Abbas dat Frankrijk in toenemende mate de mogelijkheid bestudeerde om een ​​Palestijnse staat te erkennen. “De Fransen geven zeker veel om die kwestie,” vertelde Abbas aan verslaggevers, verwijzend naar de mogelijkheid. “Ze bestuderen het steeds vaker.”

Olmert’s vredesplan
Voorafgaand aan het begin van de Gazaoorlog in december 2008, was ex-premier Ehud Olmert al erg ver geraakt in vredesonderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit. Olmert had een voorstel gedaan, waar geen enkele ander Israëlische regering ooit zover was gegaan.

Voormalig premier Ehud Olmert gaf op 14 februari 2010 meer uitleg over hoe hij tijdens zijn ambtstermijn de Palestijnse president Mahmoud Abbas een ongekend vredesvoorstel aanbood, gebaseerd op een terugkeer naar de grenzen van 1967.

Hij voorzag een eerlijke regeling op demografische gronden waarbij een aantal Joodse gebieden op de Westelijke Jordaanoever onder Israëlische controle zouden blijven. Ter compensatie bood Olmert de PA een veilige passage aan, een route over land die Gaza zou verbinden met Judea.

“Ik bood een landruil aan, ik bood hen een oplossing aan voor Jeruzalem, waarbij het Joodse gedeelte zou blijven onder Israëlisch gezag en de Arabische delen zou worden vrijgegeven en onder de bevoegdheid komen van een Palestijnse staat,” vertelde Olmert op een conferentie aan de Universiteit van Tel Aviv.

Volgens het plan van Olmert zou het Heilige Bassin [zoals de Oude Stad en de omringende heiligdommen worden genoemd] worden afgebakend en onder het bewind komen van vijf verschillende staten en toegankelijk blijven voor de gelovigen van alle religies.

Het aanbod was gebaseerd op de afspraken die werden gemaakt op de Annapolis top van 2007 in Maryland, zei Olmert, en zou worden uitgevoerd in overeenstemming met de routekaart voor de vrede [Roadmap].

Olmert zei dat hij en Abbas een interim-overeenkomst over het Palestijnse recht op terugkeer hadden bereikt, maar dat hij nooit een definitieve reactie over de kwestie van de Palestijnen heeft ontvangen.

De gekende eisen van Mahmoud Abbas: geen erkenning van Israël als een Joodse staat; geen onderhandelingen over het Palestijnse ‘recht op terugkeer’ en geen enkel vredesakkoord dat wordt ondertekend kan een definitief einde maken aan het conflict. De strijd loopt ook daarna gewoon verder tot heel ‘Palestina’ is bevrijd en de laatste Jood werd verdreven.


Bronnen:

♦ naar naar een artikelOlmert meets Abbas, says only PA head can bring 2-state solution” van 22 september 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “In Parijs palaverden oud-premier Ehud Olmert en Mahmoud Abbas over vrede

 1. 2 mandaatloze boeven palaveren over vrede………..of zou Abbas Olmert de les gelezen hebben over zoveel domheid om te worden gepakt met een paar gestolen centen in geheime enveloppen

  Tenslotte is Olmert maar een criminele/financiele sardien in verhouding tot de haai uit palestina.

  Het verschil?

  De Israelische oplichter heeft zijn straf uitgezeten.

  De palestijnse boef blijft een een graag geziene gast op de Westerse rode lopers en koninklijke hoven.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.