Hamas stopt overleg met Egypte over bestand met Israël en met rivaal Al Fatah in Ramallah

Plaatje hierboven: Wanneer het dozijn terreurorganisaties in Gaza (herkenbaar aan hun verschillende logo’s en kleur hoofdbanden) een persconferentie geven staat de hele wereld in rij. Hierboven staan de Arabische moslimleiders die sinds 2007 Gaza controleren en zowat de helft van de donorgelden opsouperen, voornamelijk om hun oorlogsapparaat te bekostigen. De andere helft van de buitenlandse giften gaat naar de corrupte Mahmoud Abbas (Al Fatah) in Ramallah.

Hamas beëindigde de onderhandelingen die tot een wapenstilstand moesten leiden met Israël op zondagavond, meldde Ynet News. “De indirecte besprekingen van een staakt-het-vuren met Israël zijn geëindigd”, zei Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van de terreurorganisatie Hamas.

Deze verklaring kwam nadat twee Egyptische afgezanten, de hoogste inlichtingenofficier Ahmed Abdel Khaleq en Mustafa Shehata, een Egyptische topdiplomaat, Gaza abrupt verlieten op zondag na slechts een dag in de Palestijnse enclave aan de kust te hebben verbleven.

Abu Zuhri beschuldigde president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit voor het afspringen van de gesprekken. In het verleden heeft Abbas geëist dat Hamas het gezag van de PA aanvaardt, het dozijn terreurgroepen ontwapent en haar wapenarsenaal overdraagt aan de Palestijnse Autoriteit, als voorwaarden om zich te verzoenen met de regerende Fatah-partij van Abbas.

Een groep Hamas-leiders had op zaterdag een ontmoeting met een Egyptische veiligheidsdelegatie in de Gazastrook om de Palestijnse verzoening tussen Hamas en Al Fatah te bespreken. “De partijen bespraken het voorstel van Egypte om de reeds ​​lang sluimerende vete te beëindigen tussen Hamas dat Gaza controleert en de Fatah-partij van Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, die een machtspositie heeft op de Westelijke Jordaanoever,” volgens een verklaring van Hamas.

De partijen voerden ook een “diepgaand gesprek over manieren om een ​​einde te maken aan de belegering van de Gazastrook en het leed van onze mensen te verlichten” in de enclave aan de kust, voegde Hamas eraan toe. Egypte bemiddelde een overeenkomst tussen Hamas en Fatah om de Westelijke Jordaanoever en Gaza in oktober 2017 onder één regering te brengen, waardoor de Palestijnse hoop op de mogelijkheid van verzoening werd gevestigd.

De rivalen hebben echter nagelaten om de overeenkomst uit te voeren. Hamas houdt Gaza in een ijzeren greep sinds de terreurgroep de door Al Fatah gedomineerde Palestijnse Autoriteit in 2007 uit het gebied verdreef. Vorige week kwamen de Egyptische Algemene Inlichtingendiensten en een Fatah-delegatie bijeen in Caïro, waar ze gesprekken voerden over verzoening, volgens Fatah-lid van het Centraal Comité Azzam al-Ahmad.

Donderdag zei afgevaardigde Nickolay Mladenov van de Verenigde Naties dat de mislukte uitvoering van de Hamas-Fatah-eenheidsovereenkomst een sleutelfactor was voor de verslechterende humanitaire situatie van de strook. Abbas heeft getracht de overdracht van brandstof en andere voorraden naar Gaza tegen te houden als een manier om Hamas onder druk te zetten.

“Fatah en Hamas moeten zich serieus bezighouden met Egypte om de legitieme regering terug te brengen naar Gaza”, vertelde Mladenov tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad.

Egyptische delegatie weg uit Gaza en ‘Terug naar AF’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hagay Hacohen “Hamas halts ceasefire talks, blames Abbas” van 23 september 2018 en een artikel van Khaled Abu Toameh “Egypt officials arrive in Gaza to salvage Hamas truce with Israel, Fatah” van 22 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Hamas leaders host Egyptian delegation for Palestinian unity talks” van 24 september 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Hamas stopt overleg met Egypte over bestand met Israël en met rivaal Al Fatah in Ramallah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.