Na lang talmen heeft Roemenië sinds 2015 haar Holocaust-slachtoffers $ 10 miljoen gegeven

Plaatje hierboven: De uitroeiing van ca. 380.000–400.000 Roemeense Joden door het met de nazi’s collaborerende regime van maarschalk Ion Antonescu (1882-1946) vond plaats in de gebieden die toen onder de controle vielen van Roemenië zoals Bessarabië, Bukovina en Transnistrië. Van de 728.115 Roemeense Joden in 1930 blijven er (anno 2011) amper 3.271 meer over … beeldbron: Inquiries]

Roemeense overlevenden van de Holocaust hebben sinds 2015 $ 10 miljoen aan betalingen ontvangen, zei de World Jewish Restitution Organization (WJRO).

Het restitutiegeld werd verdeeld onder duizenden ontvangers uit dat land, dat na tientallen jaren van verzet en talmen de afgelopen jaren een aantal grote stappen heeft gezet in de richting van het bieden van compensatie aan slachtoffers van de genocide die werd gepleegd door de voormalige bondgenoot, nazi-Duitsland en met de hulp van lokale collaborateurs .

“Tijdens de belangrijkste [Joodse] feestdagen verdeelde WJRO extra hulp onder 142 verarmde ontvangers, waaronder een 104-jarige die alleen in Israël woont,” zei de organisatie. “Deze fondsen helpen slachtoffers van de Holocaust leven met de waardigheid die ze verdienen,” zei Gideon Taylor, WJRO voorzitter voor Operaties, in een verklaring vorige week.

In de afgelopen drie jaar werden betalingen van meer dan $ 1.900 gedaan aan 1.393 behoeftige overlevenden van de Holocaust uit Israël na bekostiging verkregen na 2015. Nog eens 1.067 behoeftige overlevenden ontvingen $ 600 aan betalingen. In 2017 werden extra fondsen voor overlevenden van de Roemeense holocaust die buiten Israël en Roemenië woonden opzij gelegd en werd 600.000 dollar verdeeld onder die ontvangers. Nog een $ 1.3 miljoen moet dit jaar aan dezelfde groep worden uitgegeven.

Het programma voor Roemeense overlevenden van de Holocaust wordt beheerd door de Claim Conferentie namens de Caritatea Foundation, die is opgericht als een partnerschap van de WJRO en de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Roemenië (FCER). In 2016, wetgeving die het voor overlevenden van de Holocaust gemakkelijker maakt om  in het Roemeense parlement restitutieclaims in te dienen.

Maar Roemenië heeft zich niet uitgesproken over de erven of niet-opgeëiste eigendommen die werden achtergelaten door slachtoffers van de vervolging van de Holocaust. Jaren na het verstrijken van een deadline voor het indienen van claims voor privébezit dat tijdens de Holocaust is gestolen, hebben de Roemeense autoriteiten minder dan de helft van zo’n 250.000 claims verwerkt.

Plaatje hierboven: Zeldzame kleurenfoto van Rijksmaarschalk Hermann Göring, die hier bewaakt wordt door twee Amerikaanse soldaten tijdens het proces van Nürenberg (D) in 1946. Göring was de gedoodverfde plaatsvervanger van Adolf Hitler, sinds vice-Führer Rudolf Hess op 12 mei 1941 naar de Britten was overgelopen maar uiteindelijk in een Britse cel belandde. Göring zal 2 maanden na de vlucht van Hess op bevel van Hitler een aanvang maken met de uitwerking van de Endlösung op de Joden. 

In juli 1941 reikte Maarschalk Göring een memo van Hitler uit aan SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich met het bevel tot de feitelijke én fysieke vernietiging van het Europese Jodendom, gekend als de Endlösung van de Judenfrage. Op dat ogenblik waren er al vele tienduizenden Joden vermoord in Polen, Rusland en elders. Göring werd op 30 september 1946 schuldig bevonden en veroordeeld tot de doodstraf door ophanging. De avond voor de executie pleegde hij op 15 oktober 1946 zelfmoord door het innemen van een cyanide capsule.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yitz “As Rosh Hashanah Approaches, Holocaust Survivors Receive Payments from Restitution Efforts in Romania: Eldest Recipient Over 100 Years Old” van 12 september 2018 op de site van WJRO

♦ naar een artikelAfter foot-dragging, Romanian Holocaust victims got $10 million since 2015” van 21 september 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Mihaela Rodina “Romania struggles to confront Holocaust past – While Bucharest is making efforts, historians say it still has a lot to learn about its complicity in a dark chapter of history” van 27 januari 2016 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Michael Colborne “Romania Starts to Confront Holocaust Past, but ‘Cycle of Denial’ Remains” van 15 juli 2018 op de site van Haaretz

♦ naar een artikel van Milad Doroudian “The History of Romanian Jewry: An Understudied Topic” van 11 januari 2016 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelThe destruction of the Jews of Romania” op de site van de Holocaust Education & Archive Research Team

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.