Aanslag op synagoge in het Poolse Gdansk op Yom Kippoer

Een steen werd in de synagoge in de Poolse stad Gdansk op Yom Kippoer gesmeten en verbrijzelde het glas van een raam terwijl gelovigen waaronder ook kinderen, binnen waren. Niemand raakte gewond tijdens het incident van woensdag 19 september in de Nieuwe Synagoge van Gdansk tijdens een van de heiligste dagen van het Judaïsme.

De steen viel “in het atrium waar vrouwen wachten op de neilah – het laatste gebed van Yom Kippoer”, schreef de Joodse religieuze gemeenschap in Gdansk op haar Facebook-pagina. “Er waren kinderen in de buurt. De steen vloog enkele centimeters van waar vrouwen stonden.”

De dader werd via de camera geïdentificeerd (zie videobeelden onderaan) en de politie zou de aanslag als een zaak met de hoogste urgentie behandelen, schreef het World Jewish Congress in een verklaring waarin het de aanslag veroordeelde.

“De aanslag op de Nieuwe Synagoge van Gdansk is op zichzelf al schokkend en verwerpelijk, des te verontrustender door het feit dat het plaatsvond op Yom Kippur en die de vreselijke tragedies opriep die plaatsvonden in het door Duitsland bezette Polen tijdens de jaren van de Holocaust,” zei president Ronald S. Lauder van de WJC.

In zijn verklaring refereerde de burgemeester van Gdansk, Adamowicz, aan het recente verleden van zijn stad als de bakermat van de anticommunistische vakbond en zei: “Ik verwerp het gedrag van de dader(s) categorisch en reken erop dat ze snel worden gepakt. Mijn excuses aan de Joodse gemeenschap van Gdansk. In de stad Vrijheid en Solidariteit respecteren we alle religies en accepteren we geen hooliganisme.”

De gemeenschap van de Noord-Poolse stad zei in een verklaring dat het incident herinnerde aan de acties van ultranationalisten in de jaren 1930, die “vaak synagogen op Yom Kippur aanvielen.” Dergelijke aanslagen zijn tegenwoordig zeer zeldzaam in Polen, waar gedocumenteerde antisemitische incidenten meestal verbaal zijn. Maar onderhuids blijft het Poolse antisemitisme verder smeulen.

In Polen, waar ongeveer 20.000 Joden wonen, zei de afgevaardigde officier van justitie Agata Gałuszka-Górska in mei dat “het aantal antisemitische incidenten met 30 procent was gedaald tot 112 vorig jaar vergeleken met 160 in 2016. Antisemitische haatmisdaden vormen ongeveer 6 procent van alle geregistreerde haatmisdrijven,” zei ze.

In november woonden 60.000 mensen een nationalistische mars in Polen bij met antisemitische en anti-moslimretoriek. Sommige lokale Joden zeggen dat de regering ultranationalisme tolereert dat het risico op antisemitisch geweld verhoogt. Maar andere leiders van Joodse organisaties in Polen verwerpen die beschuldiging.

Oppositie door Israël en Joodse groeperingen op aannemen in Polen in januari van een wet die strafbaar stelt dat de Poolse natie schuldig wordt bevonden aan nazi-misdaden, heeft nieuwe berichten over toenemend antisemitisme in Polen aangewakkerd.

Gdansk, 19 september 2018. Beelden bewakingscamera’s van de dader die een steen door het raam van de synagoge in Gdansk gooit [beeldbron: Policja]


Bronnen:

♦ naar een artikelWorld Jewish Congress ‘shocked and dismayed’ by attack on Gdansk synagogue” van 20 september 2018 op de site van The World Jewish Congress (WJC)

♦ naar een artikelRock hurled inside Polish synagogue during Yom Kippur prayers” van 20 september 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Vanessa Gera “Polish police looking for man who threw stone into synagogue” van 20 september 2018 op de site van AP News

2 gedachtes over “Aanslag op synagoge in het Poolse Gdansk op Yom Kippoer

Reacties zijn gesloten.