Antisemitisme slaat opnieuw toe in Parijs, Frankrijk

De inkomdeur van een Joodse woning de de Rue Ordener in het 18e arrondissement van de Franse hoofdstad Parijs, werd gevandaliseerd met antisemitische graffiti. De woning bevindt zich in het Grandes-Carrieres district van Parijs. De bewoners kwamen thuis om te constateren dat hun deur werd beklad met een in het zwart geschreven haatboodschap.

Op de inkomdeur van de woning werd in het Frans de volgende woorden geklad: “Hier woont Joods vuilnis, meer bepaald op de 3de verdieping” (‘Ici vivent des ordores Juives, notament ai troisième’) met daaronder een Keltisch kruis. Dit symbool wordt voornamelijk gebruikt door neo-nazis en blanke supremacisten.

Deze tags zijn waarschijnlijk gegraveerd tijdens de nacht die volgde op Yom Kippoer, de belangrijkste feestdag van het judaïsme. Volgens de journalist van Libération is de deur van de persoon waarop de registratie betrekking heeft, werd de laatste drie maanden al twee keer beklad.

De voorzitter van het 18de arrondissement, Eric Lejoindre, veroordeelde deze ‘verwerpelijke antisemitische boodschap” en zei dat de Franse politie een onderzoek ingesteld.

De dag na de dood van de grote Marceline Loridan-Ivens [*], herinnert deze schandelijke daad ons eraan dat het antisemitisme nog steeds springelevend is, hier in hartje Parijs,” twitterde de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.

[*] Marceline Loridan-Ivens, een Franse schrijfster en filmregisseur, werd in 1928 als Marceline Rozenberg geboren uit Pools-Joodse ouders die in 1919 naar Frankrijk emigreerden. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vestigde haar familie zich in de Vaucluse waar ze zich aansloot bij het Franse verzet. Zij en haar vader Szlama werden door de Gestapo gevangengenomen en op 13 april 1944 met konvooi 71 op transport gesteld naar Auschwitz-Birkenau, samen met Simone Veil en Anne-Lise Stern. Vervolgens ging de gruweltocht verder naar Bergen-Belsen en uiteindelijk naar Theresienstadt. Het kamp werd op 10 mei 1945 door het Rode Leger bevrijd. Marceline overleed op 18 september 2018 in Parijs. Haar tweede echtgenoot, de Nederlandse documentaire-filmmaker Henri Anton ‘Joris’ Ivens, stierf eerder in 1989.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Anti-Semitism Strikes Again in Paris, France” van 20 september 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelParis: Des graffitis antisémites découverts sur la porte d’un immeuble” van 20 september 2018 op de site van 20 Minutes

♦ naar een artikelFilmmaker Loridan-Ivens, Auschwitz companion of Simone Veil, dies” van 19 september 2018 op de site van France 24

2 gedachtes over “Antisemitisme slaat opnieuw toe in Parijs, Frankrijk

  1. Er zijn in Frankrijk meer moslims dan Fransen en de Fransen zelf gaan door het leven al fluitend totdat er weer een aanslag is gebeurd !!!

    Like

Reacties zijn gesloten.