Yom Kippoer in Gaza: 2 doden tijdens protesten; demonstraties tegen UNRWA

Duizenden medewerkers van de UNRWA protesteerden woensdag in Gaza tegen gedwongen ontslagen als gevolg van Amerikaanse bezuinigingen en kondigden volgende week een eendaagse staking aan. Meer dan 5.000 mensen namen deel aan de mars (plaatje hierboven) die begon op het hoofdkwartier van de UNRWA in Gaza, inclusief senior figuren van Hamas en andere facties.

Het hulapgentschap heeft aangekondigd dat meer dan 250 banen zullen sneuvelen in Gaza en Judea & Samaria en meer dan 500 anderen voortaan deeltijds moeten werken, omdat het tracht te overleven in verlammende financiële tekorten als gevolg van Amerikaanse besparingen. Washington heeft meer dan $ 350 miljoen per jaar aan het agentschap verstrekt, maar de Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder dit jaar alle financiering ingetrokken.

Het banenverlies heeft geleid tot felle protesten, waarbij het hoofd van de UNRWA in Gaza de vakbond in Gaza beschuldigde van ‘muiterij’. Tijdens de demonstratie van woensdag kondigde vakbondsvertegenwoordiger Amir al-Mashal aan “een volledige staking in alle UNRWA-agentschappen op maandag, als eerste stap van protesten.” Hij deed een beroep op PA-voorzitter Mahmoud Abbas om in te grijpen.

Gazaprotesten
Israëlische veiligheidstroepen hebben dinsdagavond twee Palestijnse Arabieren doodgeschoten tijdens confrontaties langsheen het veiliheidshekken met Gaza, volgens Pallywood, het door Hamas geleide ‘gezondheidsministerie’ in Gaza, aldus het AFP. De twee mannen werden gedood tijdens nieuwe protesten in de buurt van het Erez-controlepunt tussen Gaza en Israël, aldus het rapport.

Honderden Gazanen naderden de grensovergang kort voor zonsondergang dinsdag, toen de heilige dag van Yom Kippoer zou beginnen. Palestijnse en Arabische moslims in het algemeen hebben namelijk de vervelende gewoonte om telkens rel te schoppen, geweld en terreur te plegen, op de Joodse feestdagen. Kwestie van de Joden in het hart van hun Joods-zijn te treffen en hun virulente Jodenhaat te demonstreren, de bron van hun Israëlhaat

Eerder op maandagavond benaderden terroristen stiekem het veiligheidshekken in de zuidelijke Gazastrook en plaatsten een explosief aan het hekken. Als reactie hierop werd de terreurcel onder vuur genomen door een IDF-vliegtuig. Eerder die op de maandag was er een granaat bevestigd aan een ballon neerdedaald nabij het Re’im knooppunt in de Negev.

Op zondagavond meldden IDF-soldaten dat ze een drone hadden gezien die het Israëlische territorium vanuit Gaza infiltreerde en neerstuikte nabij de grens. IDF-troepen begonnen zoekopdrachten uit te voeren langs het grensgebied in een poging het object te lokaliseren. De Erez-overtocht was deze week een week eerder gesloten nadat relschoppers de oversteek hadden beschadigd.


Bronnen:

♦ naar een artikelMass protest in Gaza over UNRWA job cuts” van 19 september 2018 en een artikel van Elad Benari “IDF fires at terrorists near Gaza border” van 17 september 2018 en een artikelTwo Gazans killed in border riots” van 18 september 2018 en een artikelBalloon with grenade brought down” van 17 september 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Yom Kippoer in Gaza: 2 doden tijdens protesten; demonstraties tegen UNRWA

Reacties zijn gesloten.