Syrië & Hezbollah halen uit naar Israël: IDF-bombardementen moeten stooppen

Plaatje hierboven: Beiroet, 8 maart 2018. Een poster in Beiroet, Libanon toont het anti-ISIS bondgenootschap in Syrië en de Levant. Van links naar rechts: Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, de Iraanse president Hassan Rouhani, de Syrische president Bashar al-Assad en de Russische president Vladimir Poetin [beeldbron: The Algemeiner]

De Syrische president Bashar Al-Assad stuurde op woensdag 19 september een brief naar zijn Russische tegenhanger, Vladimir Poetin, waarin hij Israël de schuld gaf voor het neerhalen van een Russisch vliegtuig dat per ongeluk werd geraakt door Syrisch luchtafweergeschut tijdens een Israëlische raketaanval.

“Dit ongelukkige voorval was het gevolg van de Israëlische arrogantie en verdorvenheid”, schreef Assad en betuigde zijn condoleances voor de dood van 15 Russische bemanningsleden die tijdens het incident boven Syrië op maandag zijn omgekomen. “We zijn vastbesloten dat dergelijke tragische gebeurtenissen u en ons niet zullen afhouden van de voortzetting van de strijd tegen het terrorisme,” vervolgde hij in de brief die het officiële Sana-bureau publiceerde en door AFP werd geciteerd.

Het Russische vliegtuig werd neergehaald door de Syrisch- Russische luchtafweersysteem S-200 en iedereen aan boord werd gedood. Het Russische leger heeft Israëlische piloten ervan beschuldigd het Russische vliegtuig te gebruiken als dekmantel, “waardoor het onder vuur kwam van de Syrische luchtafweer”.

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde Israël in eerste instantie van de neergang van het vliegtuig. De IDF ontkende de Russische bewering en verklaarde dat het Israëlische vliegtuig al was teruggekeerd naar het luchtruim van Israël toen het Russische vliegtuig werd neergeschoten.

Later zei Poetin dat hij de verklaring van het Russische ministerie van Defensie had gesteund waarin hij Israël beschuldigde van het neerhalen van het verkenningsvliegtuig, maar voegde eraan toe dat het incident een ongeluk leek te zijn. Een delegatie van hoge Israëlische veiligheidsfunctionarissen staat gepland om donderdagochtend vroeg naar Rusland te vliegen in een poging om een ​​lopend geschil met het Kremlin over het neerhalen van het vliegtuig op te lossen.

Hezbollah
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah beweerde woensdag dat Israël Syrië de laatste dagen heeft aangevallen om te voorkomen dat zijn leger ballistische vermogens zou bereiken die het evenwicht van afschrikking tussen de twee landen zullen veranderen. “Israël liegt als het zegt dat het doel van de aanval wapens waren die bedoeld waren voor Hezbollah,” verklaarde Nasrallah. “De Israëlische agressie in Syrië is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk worden gestopt.”

Hij voegde eraan toe dat het grootste probleem in Syrië was de betrokkenheid van de VS bij de burgeroorlog daar. “De echte vijand van het Midden-Oosten zijn de Amerikanen en hun beleid. Zelfs Israël is slechts een acteur in het spel van de VS”, zei Nasrallah. De Hezbollah-leider zei ook dat de terroristische organisatie onder zijn leiding niet van plan is om Syrië in de nabije toekomst te verlaten en in het land zal blijven zolang het regime van Assad het vraagt ​​om daar te blijven.

Zijn opmerkingen volgden het incident van deze week waarin een Russisch vliegtuig over Syrië werd neergehaald toen het per ongeluk werd geraakt door Syrisch luchtafweergeschut tijdens een Israëlische raketaanval. Hezbollah is een vitale bondgenoot van het Assad-regime in Syrië en heeft zijn terroristen gestuurd om samen met Syrische troepen te vechten en onderweg zware verliezen te lijden. De groep, die de proxie van Iran is in Libanon, heeft wapens ontvangen van zowel Syrië als Iran, waarvan wordt vermoed dat ze wapens hebben gesmokkeld in de Libanon met behulp van burgervliegtuigen.

RSII-coalitie
De coalitie Rusland-Syrië-Iran-Irak (RSII-coalitie), ook aangeduid als 4 + 1 Groep (waarin de ‘plus één’ verwijst naar Hezbollah van Libanon), is een gezamenlijke samenwerking voor het delen van inlichtingen tussen tegenstanders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL/Daesh) met operationele eenheden en commandostructuren in Damascus in Syrië en de Groene Zone van Irak in Bagdad.

Deze as werd gevormd als gevolg van een akkoord dat eind september 2015 werd bereikt tussen Rusland, Iran, Irak en Syrië om “te helpen en samen te werken bij het verzamelen van informatie over de terroristische Daesh-groep” (ISIL/Daesh) om de vooruitgang van de groep te stoppen, volgens de verklaring van het Iraqi Joint Operations Command.

Kaart van Iraanse aanwezigheid (militairen, adviseurs, Revolutionaire Gardes enz.) en van door Iran gesponsorde sjiitische milities (Hezbollah en Co) in Syrië per 16 september 2018 [beeldbron: Etan/J-P]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Assad blames Israel for downing of Russian plane” en een artikelNasrallah: Israeli attacks in Syria must stop” van 20 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF Delegation Heads to Moscow With Findings on Probe into Downing of Russian Plane in Syria” van 20 september 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Syrië & Hezbollah halen uit naar Israël: IDF-bombardementen moeten stooppen

  1. THE CAVEMAN SPEAKS !! nasrallah kan natuurlijk altijd een klacht indienen bij ICC ; dat doen de broekpoepers van PA ook !! hij is echt een bietje bang van IDF he’? !

    Like

Reacties zijn gesloten.