Het veranderende paradigma van Trump naar vrede in het Midden-Oosten

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 6 december 2017. Israëlische en Amerikaanse vlaggen geprojecteerd op de muren van de Oude Stad, voorafgaand aan de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem [beeldbron: Yontan Sindel/Flash90]

Het recente besluit van de Trump-regering om het kantoor van de PLO in Washington te sluiten, geeft critici meer brandstof, omdat de huidige president van de VS het vredesperspectief in het Midden-Oosten ondermijnt door zijn gebrek aan diplomatieke ervaring. Ze stoppen niet om te overwegen dat er misschien meer is dan op het eerste gezicht lijkt.

Met zijn solide zakelijke achtergrond weet president Trump dat gratis lunches weggeven verslavend en contraproductief zijn. In dit opzicht werkt de internationale politiek op een vergelijkbare manier als de bedrijfswereld. Meer dan wat ook heeft onvoorwaardelijke steun aan de PLO elke realistische conclusie van het Arabisch-Israëlische conflict ondermijnd.

Na de steun aan Saddam Hoessein in de eerste Golfoorlog in 1990, was de PLO moreel en financieel gebroken. Het einde van de Koude Oorlog heeft de waarde van door communisten gesponsorde proxies zoals de PLO dramatisch verminderd. In één klap verloren ze hun voormalige beschermheer in Moskou en een aanzienlijk inkomen van Arabische Golfstaten die verontwaardigd waren over de steun van PLO voor de invasie van Koeweit door Irak.

In 1993 werd de PLO terug uit de kou gebracht met het Oslo-vredesakkoord met Israël. Vijfentwintig jaar na het Oslo-akkoord werd de PLO versterkt, terwijl de Arabisch-Israëlische vrede verder weg dan ooit is. In theorie waren de akkoorden gebaseerd op het principe van wederkerigheid, ondersteund door checks and balances.

In ruil voor zelfbestuur en internationale erkenning, waaronder de opening van ‘ambassades’ wereldwijd, werd verwacht dat de PLO de vrede en het samenleven met de Joodse staat zou bevorderen. De PLO is echter nooit van plan geweest om zijn engagement in de eerste plaats na te komen. Terwijl hij glimlachend over vrede sprak in het Engels op CNN, verzekerde PLO-leider Arafat zijn aanhangers in het Arabisch dat Oslo niets anders was dan een Trojaans paard in de voortdurende oorlog tegen het bestaan ​​van Israël.

De Israëliër vertrok en de internationale gemeenschap sloot grotendeels de ogen voor de systematische schendingen van de vredesakkoorden door de PLO. Een kwart eeuw nadat Oslo, gingen de PLO en de Palestijnse Autoriteit – gevestigd op grondgebied dat werd weggerist van Israël in overeenstemming met de akkoorden  – door met het promoten van haat tegen Joden en Israël. In flagrante schending van de overeenkomst ondersteunt en verheerlijkt de PLO het terrorisme tegen Israël. Ramallah benoemt pleinen naar terroristen en beloont het terrorisme door jaarlijks bijna een kwart miljard dollar uit te reiken aan terroristen en hun families.

Wat de PLO betreft, was het Oslo-akkoord een snoepwinkel die erom vroeg naar willekeur te worden beroofd. In de loop van de tijd is de PLO verslaafd geraakt aan de gratis lunches. Ramallah raakte er snel aan gewend om alles te krijgen wat het eiste en niets terug te geven.

Terwijl de internationale gemeenschap Israël onder druk blijft zetten voor verdere eenzijdige concessies, worden de antisemitische opruiing en terreursteun van PLO grotendeels genegeerd door de internationale gemeenschap. Ironisch genoeg ondermijnen dezelfde internationale spelers die officieel de Arabisch-Israëlische vrede hebben verklaard, echte vrede door het Ramallah-regime te belonen met eindeloze gratis lunches.

De verslavende werking van de PLO ten opzichte van gratis lunches piekte tijdens de regering-Obama. Ze kregen alles wat ze eisten en hebben zelfs de schertsvertoning van vredesbesprekingen met Israëlische functionarissen opgeschort. In plaats daarvan eiste Abbas dat de internationale gemeenschap Israël onder druk zou zetten om eenzijdig alles te geven wat Ramallah wil, inclusief het vernietigen van de Joodse staat door het te overspoelen met miljoenen vijandige en in het buitenland geboren Arabische ‘vluchtelingen’.

Door de destructieve praktijk van gratis lunches voor de PLO te beëindigen, verhoogt de regering van Trump de kansen op vrede tussen Israël en haar Arabische buren. Door Israëls hoofdstad Jeruzalem te erkennen en zijn steun voor de ‘vluchtelingen’ van de UNWRA te beëindigen, dwingt Trump de Arabieren om realistisch te worden en hun fantasie van het vernietigen van Israël te beëindigen.

Verder infiltreert Trump de broodnodige zakelijke praktijken in de diplomatie in het Midden-Oosten: wederkerigheid. In tegenstelling tot de onvoorwaardelijke steun van Clinton en Obama aan de PLO, heeft Trump niet geaarzeld Ramallah te straffen vanwege zijn agressie en verzet tegen vrede met Israël.

Het leiderschap van de PLO komt nu in een nieuwe realiteit die de afgelopen 25 jaar niet bekend is. In het verleden wist de PLO dat haar extremistische beleid kostenvrij en zonder enig politiek risico was. Door het PLO-kantoor in Washington af te sluiten en de Amerikaanse hulp aan Ramallah afhankelijk te maken van zijn gedrag, transformeert president Trump het paradigma geleidelijk en wordt het Oslo-akkoord van een oorlogsproces veranderd in een potentieel echt vredesproces dat de oppositie tegen vrede bestraft.

door Daniel Kryger


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Kryger “Trump’s Changing Paradigm to Middle East Peace” van 18 september 2018 op de site van MIDA

Een gedachte over “Het veranderende paradigma van Trump naar vrede in het Midden-Oosten

Reacties zijn gesloten.