Syrië haalt Russisch vliegtuig neer; Rusland legt de schuld hiervoor bij … Israël!

Een Russisch militair vliegtuig met 14 militairen aan boord werd per ongeluk neergehaald door de Syrische luchtverdediging toen ze probeerden een vermeende Israëlische aanval op maandag af te weren, vertelde een Amerikaanse functionaris aan CNN. De functionaris voegde eraan toe dat het vliegtuig werd neergehaald door een Russisch raketafweersysteem dat werd verkocht aan zijn Syrische bondgenoot. Russisch staatsnieuws TASS zei dat de IL-20 op maandagavond over de Middellandse Zee verdween toen hij terugkeerde naar de provincie Latakia op hetzelfde moment als de vermoedelijke aanval en dat gelijktijdig ook Frankrijk raketten in de buurt afvuurde.

“Verbinding is verloren gegaan met de bemanning van een Russisch Il-20-vliegtuig boven de Middellandse Zee op 35 kilometer van de Syrische kust toen het terugkeerde naar de luchtmachtbasis Hmeimim”, zei het Russische Ministerie van Defensie, eraan toevoegend dat communicatie verloren ging ten tijde van de Syrische kust. de vermoedelijke Israëlische aanval. “Tegelijkertijd detecteerden Russische radarsystemen voor luchtbeheersing raketlanceringen van het Franse fregat Auvergne, dat zich in die regio bevindt,” citeerde het Russische tv-nieuwsagentschap het ministerie van defensie volgens Reuters.

Israël geeft niet regelmatig commentaar op vermeende aanvallen in Syrië. Een Israëlische militaire woordvoerster antwoordde, toen haar gevraagd werd naar zowel de gerapporteerde Israëlische aanval als het Russische vliegtuig: “We geven geen commentaar op buitenlandse berichten.” De Syrische staatsmedia meldden eerder dat een Syrische faciliteit gekoppeld aan het chemische wapenprogramma van het land werd gebombardeerd op maandagavond, waarbij de Syrische luchtverdediging werd geactiveerd.

De door de staat gerunde Al-Ikhbariya TV meldde luide explosies in de provincie Latakia aan de kust en zei dat ze waarschijnlijk afkomstig waren van Israëlische aanvallen gericht tegen een staatsbedrijf voor technische industrieën. “Explosies gingen bijna een half uur door”, zei Al-Ikhbariya, een door de staat gerunde tv, waarop beelden werden vertoond met strepen wit licht die aan de hemel flitsten. Een niet-geïdentificeerde militaire functionaris werd geciteerd als zeggende: “De Syrische luchtverdediging onderschepte enkele raketten die vanuit de zee naar de provinciale hoofdstad Latakia voeren.”

Rusland boos op Israël
Het Russische ministerie van defensie heeft een ongewone aankondiging gedaan dat Syrische luchtafweersystemen die dinsdagnacht werden geactiveerd in de nasleep van de Israëlische aanval in Syrië het gisteravond het Russische transportvliegtuig neerhaalden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie had Israël de Russen amper één minuut voor de aanval gewaarschuwd en werden 15 Russische militairen werden gedood bij de crash.

De Russische woordvoerder veroordeelde de “onverantwoordelijke acties” van Israël en zei dat Moskou zich het recht voorbehield om gepaste maatregelen te nemen na Israëls “vijandige actie”. “Israël heeft een opzettelijke provocatie gedaan. Het is ondenkbaar dat de IDF de Russische vliegtuigen die zich aan het voorbereiden waren om te landen niet heeft gezien”, zei het Russische ministerie van defensie. In de tussentijd blijft Israël naar gewoonte erg vaag over de kwestie en onderzoekt het de nooit eerder geuite beschuldigingen van Moskou tegen IDF-activiteiten.


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Syria mistakenly downs Russian plane while repelling Israeli strike” van 18 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Ido Ben Porat “Russia: Israel gave warning a minute before attacking” van 18 september 2018 op de site van Arutz Sheva

4 gedachtes over “Syrië haalt Russisch vliegtuig neer; Rusland legt de schuld hiervoor bij … Israël!

 1. Rusland legt nu de schuld van het getroffen toestel bij Israël.
  Het wemelt van gevechtstoestellen in de lucht, ook van de coalitie en dit risico is dus groot om geraakt te worden door lucht afweer systemen….

  Like

 2. Wat moeten ze anders zeggen?

  Zij willen hun invloedssfeer beschermen, hun basis behouden en gaan door tot ze hun grenzen kennen.

  Daar zitten we dan, een paar jaar na de Arabische lente, toen velen hier dachten dat het laatste uurtje van Assad aangebroken was.

  Zijn leger is opgebouwd. Naast een nog steeds gevaarlijk IS, hebben we al-Nusrah, ‘radicalen’, onderling strijdende Koerden, Turken, Iraniërs, Russen en wat al nog meer.

  Wat een vooruitgang. Dat gaan wij straks vast helpen opbouwen!

  Like

 3. in werkelijkheid was het nog gekker : de IAF was einde actie, op weg naar huis ; het franse fregat “AUVERGNE” nam een achtervolger onder vuur, bleek rus te zijn en begon radio-gesprek, is opgevangen in Cyprus ! wat deed men om verwarring en vergissing te verbergen? juist ! meer verwarring scheppen ! een natoschip dat een russisch vliegtuig neerschiet ? OEPS ! shit happens when having fun !!

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.