Hongaarse regering draagt Holocaust Museum over aan de Joodse gemeenschap

Plaatje hierboven: Gezamenlijke persconferentie met minister onder leiding van het Hongaarse premierkantoor en rabbijn Shlomo Koves [beeldbron: Gergely Botar/Kormany]

De Hongaarse regering kondigde vorige week aan dat de eigendom en het beheer van het nieuwe Holocaust-museum, dat volgend jaar in Boedapest zal worden geopend, zal worden overgedragen aan EMIH – Hungarian Jewish Federation in Hungary, gelieerd aan Chabad. De beslissing is gericht op het oplossen van een jarenlang geschil tussen de Hongaarse regering en Mazsihisz, de Federatie van Joodse gemeenschappen in Hongarije, in verband met de ‘Neolog’ gemeenschap’ (het Hongaarse equivalent van de Hervormingsbeweging).

Mazsihisz had zich verzet tegen de aanstelling van een historicus die verantwoordelijk was voor de inhoud die in het museum werd getoond. Rabbi Shlomo Koves, de opperrabbijn van de EMIH – Hongaarse joodse federatie, merkte op dat “het overdragen van eigendom aan de Joodse gemeenschap bedoeld is om het geschil te beëindigen door de verantwoordelijkheid voor de inhoud in het museum te delegeren, evenals de weergave ervan. Dit is heel goed nieuws en we prijzen het.”

De beslissing van de regering hierover, voorafgaand aan een officiële verklaring, luidt: “De regering gaat ermee akkoord om het eigendom van het Huis van het Lot over te dragen aan de United Hungarian Jewish Congregation – Statusquo Ante (EMIH-dat staat voor Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség,) en om zijn eigenaar, EMIH, of aan een museuminstelling opgericht door de eigenaar van EMIH als zijn aangestelde exploitant, als zijnde de exploitant en beheerder van het House of Fates.”

De bouw van het grootste deel van het nieuwe museum werd drie jaar geleden voltooid, maar de afwerking werd vertraagd vanwege het geschil met de lokale Mazsihisz-gemeenschap. De leden lagen de afgelopen jaren op ramkoers met de Hongaarse premier Viktor Orban vanwege de linkse neiging van de gemeenschap, die gekant is tegen de rechtse opvattingen van Orban. De gemeenschap beschuldigde Orban ervan zacht te zijn over antisemitisme – maar de Israëlische regering van premier Binyamin Netanyahu heeft besloten de banden met het bestuur van Orban te versterken.

Om het project af te ronden kondigde de Hongaarse regering een extra investering aan van 6,1 miljoen euro, bovenop de reeds geïnvesteerde 22 miljoen euro op de site. De regering kondigde ook plannen aan om de volledige kosten van de exploitatie van het nieuwe museum te financieren, inclusief extra tentoonstellingen die door de gemeenschap worden samengesteld, evenals een educatief centrum en onderzoeksfaciliteiten.

In een gezamenlijke persconferentie tussen de minister die het kabinet van de premier leidt, Gergely Gulyas, en de opperrabbijn van EMIH – de Hongaarse joodse federatie, Rabbi Shlomo Koves, zei Gulyas:

“Het Huis van het Lot opent volgend jaar zijn poorten, op de 75ste verjaardag van de Holocaust. De beslissing van de regering omvat ook het feit dat de eigenaar van het Holocaust-museum de Joodse Gemeenschap zal zijn, iets dat uniek is in Europa. (…) Het feit dat in Hongarije het georganiseerde, massale transport van Joden naar vernietigingskampen pas plaatsvond na de Duitse bezetting op 19 maart 1944, maakt de verantwoordelijkheid en de schuld niet teniet met betrekking tot het feit dat de staat daarop volgend zijn burgers niet beschermde. Er is geen collectieve schuld, maar er is de verantwoordelijkheid van de staat.”

Rabbi Koves zei in de persconferentie dat “de belangrijkste missie met betrekking tot de nagedachtenis van de Holocaust is niet alleen om historische kennis door te geven, maar ook om een ​​persoonlijke en emotionele band met het verhaal te ontwikkelen. De Holocaust is niet alleen een interne Joodse kwestie maar een belangrijke kwestie voor de hele samenleving; het beïnvloedt de menselijke moraal en de diepste lagen van de menselijke ziel. We moeten ook spreken over de slachtoffers van de Holocaust: wie ze waren, wat de erfenis en cultuur is die ze hebben nagelaten aan Hongarije en de wereld, en die hun nalatenschap dragen in de joodse gemeenschappen in Hongarije en Israël.”


Bijna zeventig jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, heeft het antisemitisme in Hongarije andermaal een nieuw dieptepunt bereikt, dat met een gemeenschap van ca. 100.000 Joden vandaag, één van de grootste Joodse gemeenschappen in Europa is. De Joodse leiders vinden dat het land nog steeds geen rekenschap heeft afgelegd omtrent haar oorlogsverleden.

Hongarije2aBoedapest, Hongarije, vrijdag 14 december 2012. Tijdens een anti-Zionistische demonstratie voor het Hongaarse Ministerie van Buitenlandse Zaken stak Balazs Lenhardt, toenmalig parlementslid van de Hongaarse Jobbik partij, een Israëlische vlag in brand. Andere demonstranten krijsten hysterisch “Vuile Joden!” en ook “Keer terug naar Auschwitz!” Maar zeg niet dat het antisemieten zijn want het was tegen Israël en tegen de Zionisten dat er werd gedemonstreerd … [beeldbron: Ynet News]


Bronnen:

♦ naar een artikelHungary transfers Holocaust museum to Jewish community” van 17 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hungarian Government Transfers Holocaust Museum Ownership to Jewish Community” van 17 september 2018 op de site van The Jewish Press