Abbas moet zichzelf ‘heruitvinden’ in het licht van de Amerikaanse maatregelen

Plaatje hierboven: Ramallah, 15 augustus 2018. Abu Mazen, nom de guerre van de Palestijnse ‘president’ Mahmoud Abbas, sprak vanuit zijn compound de opening van een 2-daagse conventie toe van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) [beeldbron: EPA/Atef Safadi]

“Het is waanzin om keer op keer hetzelfde te doen en verschillende resultaten te verwachten.” [Albert Einstein]

Een reeks recente Amerikaanse stappen tegen de Palestijnse Autoriteit hebben het Palestijnse leiderschap woedend gemaakt, maar de verontwaardiging gericht tegen de Amerikaanse regering wordt nog versterkt door de toenemende kritiek gericht tegen president Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, die ‘elke mogelijke vergissing‘ heeft gemaakt sinds president Donald Trump het Witte Huis binnenkwam, volgens een hoge Palestijnse ambtenaar die met Israël Hayom sprak.

De functionaris zei dat Abbas – uit angst voor extra Amerikaanse sancties tegen de PA – de Palestijnen heeft opgedragen “op te houden met [de Amerikaanse president Donald] Trump en de regering in Washington aan te vallen en om verklaringen tegen de VS te matigen.”

Naar aanleiding van het Amerikaanse besluit van vorige week om de PLO-missie in Washington te sluiten, evenals het laatste besluit om projecten te financieren die Israëli’s en de Palestijnen samenbrengen, heeft Abbas besloten om zijn plan te schrappen om de acties van de Trump-administratie bij de VN te bekritiseren op de Algemene Vergadering in New York aan het eind van de maand.

“De sluiting van de PLO-kantoren in Washington was schokkend,” vertelde de official aan Israel Hayom. “We dachten niet dat Trump zover zou gaan dat hij de officiële Palestijnse [diplomatieke] missie in de VS zou sluiten.” Hij voegde eraan toe dat veel functionarissen in het Palestijnse leiderschap diep kritisch waren over de manier waarop Abbas omgaat met de aanhoudende crisis tussen de Palestijnen en het Witte Huis.

“[Abbas] moet zijn weg overdenken. Hij heeft elke fout mogelijk gemaakt sinds Trump het Witte Huis binnenging,” zei de functionaris. “Wat president Trump woedend maakte, was de instructie van Abbas aan zijn vertegenwoordigers in Washington om geen ontmoeting te hebben met Greenblatt, een speciale afgezant van Jason. Wat moet er nog meer gebeuren voor het kantoor van de rais [president] om te beseffen dat Trump niet alleen beloftes of bedreigingen maakt – maar dat hij ze ook uitvoert?

De Palestijnse ambtenaar somde de stappen op die Trump tegen de Palestijnen heeft genomen en drukte Ramallah’s teleurstelling uit over de reactie, of het gebrek daaraan, van de Arabische staten. “Hij [Trump] verplaatste de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem; annuleerde de hulp aan de UNRWA; en bespaarde geld waar hij maar kon. De Arabische wereld zei dat de aanslag op Jeruzalem en de status van [Palestijnse] vluchtelingen zou leiden tot een wereldoorlog, maar het zijn alleen de Palestijnen die de prijs betalen. Arabische staten zoals Egypte, Saoedi-Arabië en Jordanië keerden hun rug naar Abbas omdat ze niet geïnteresseerd zijn in een confrontatie met de Trump-regering – zeker niet over de Palestijnse kwestie,” zei hij.

“Ons uitgangspunt is dat als [Palestijnse] relaties met de VS verslechteren, dit zal leiden tot meer mislukkingen, waar we misschien niet van kunnen herstellen. Met alle respect voor de steun van de Europese Unie, zowel diplomatiek als financieel, is het geen vervanging voor Amerikaanse steun. Zelfs de bijdrage van de Arabische staten is grotendeels declaratief en de meeste donaties die de Arabische landen beloven de Palestijnen te sturen, komen nooit aan“, vertelde de ambtenaar aan de krant.

Abbas’ richtlijn aan zijn stafpersoneel om de toon te matigen bij de bespreking van Trump en de VS was overduidelijk in een interview dat senior officier Saeb Erekat vorige week aan Reuters gaf. “Ik denk niet dat ze ooit een plan zullen introduceren,” zei Erekat in een interview met Reuters in Jericho. “De hele wereld verwerpt hun ideeën”, zei hij. Erekat voegde eraan toe dat de recente Amerikaanse beslissingen over Palestijnse zaken aangaven dat de steun aan Israël compleet en bevooroordeeld was.

“‘De Kushner-waarheid en de waarheid van Netanyahu is dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, geen recht op terugkeer voor [Palestijnse] vluchtelingen, nederzettingen zijn legaal, geen Palestijnse staat op de 1967 [lijnen] en Gaza moet worden gescheiden van de Westelijke Jordaanoever en dit is absoluut onaanvaardbaar,” zei Erekat eraan toevoegend dat de acties van Washington de regionale vrede vertraagden en geen bijdrage leverden aan de regionale vrede.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “Palestinian official: Abbas needs to ‘rethink’ path in face of US measures” van 16 september 2018 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Abbas moet zichzelf ‘heruitvinden’ in het licht van de Amerikaanse maatregelen

    1. Shapira !! je hebt wederom gelijk !! abbas heeft zijn familievermogen met 2/300 miljoen aan hulpgeld doen toenemen ! niet slecht voor een kind van staatarme Algerijnse migranten !! de ‘heren’van fatah/plo en hamas /isis hebben alle spelletjes gespeeld en ook alle verloren !! de pally’s staan niet voor gesloten deuren ; ze gooien ze zelf dicht !!! spelletjes uitgespeeld ??

      Like

Reacties zijn gesloten.